En Sıcak Konular

Beyaz saraydaki anlaşma piyasaları rahatlattı

1 Ağustos 2011 14:15 tsi
Obama, borçlanma tavanının yükseltilmesiyle ilgili sürdürülen bütçe görüşmelerinde Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri arasında bir çerçeve paket üzerinde uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Asya ve Avrupa’da piyasalar açılmadan önce Amerika Birleşik Devletleri’nden beklenen açıklama geldi. Başkan Obama, borçlanma tavanının yükseltilmesiyle ilgili sürdürülen bütçe görüşmelerinde Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleri arasında bir çerçeve paket üzerinde uzlaşma sağlandığını duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama," son dakika" anlaşmasını Beyaz Saray’da yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

"Kongre’nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim" diyen Obama, açıklamasında, Kongre üyelerine "doğru olanı yapmaları" ve üzerinde uzlaşılan teklifi onaylamaları çağrısında bulundu.

Amerika’nın tarihinde ilk kez temerrüde düşmesinin ve kredi notunun kırılmasının önüne geçmek için Washington’da adeta zamana karşı yarışılıyordu, Şimdiki 14.3 trilyon dolar olan borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda süre 2 Ağustos’ta doluydu.

Obama, tam olarak tatmin olmadığı anlaşmanın Kongre’den geçmesini beklediğini belirtti: “Arzu ettiğim anlaşma bu muydu? Aslında Hayır. Vergi reformu ve sosyal reformlar konusunda yapılması gereken daha bir çok tercih var. Fakat bu uzlaşma, bütçe açığını aşağı çekmek için ihtiyacımız olan teminatı sağlıyor ve yıl sonuna kadar dengeli bir plan ortaya koymak için her iki partiye büyük görev düşüyor.”

Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki liderler de planla ilgili olarak parti üyelerini bilgilendirdi. Anlaşmanın Kongre’den geçmesinin yüzde 100 garantisi olmadığı, Senato’da onaylanması beklenirken Temsilciler Meclisi’ndeki akıbetinin ise o kadar kesin olmayabileceği yorumları yapılıyor.

Önümüzdeki on yıl içinde bütçede 1 trilyon dolar kesinti öngördüğü belirtilen anlaşmanın bugün Senato’da oylanması bekleniyor. Ayrıca Kongre’de 1 buçuk trilyon dolarlık kaynak temini için özel bir komite kurulması planlanıyor.

Amerikan medyası ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,4 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor. Federal hükümetin borçlanma limitinin, 2012 başkanlık seçimleri sonrasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde, iki aşamada en az 2,2 trilyon dolar düzeyinde yükseltilmesini içeren plan, Kongre’ye, bu aşamalara dair "hoşnutsuzluğunu" kayda geçirmesi imkânı tanıyor ancak Kongre’nin bu aşamaları bloke edebilmesi için hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde üçte ikilik oy çoğunluğuna ulaşılması zorunluluğunu getiriyor, bunun ise zor bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Dolar güne nasıl başladı?

ABD’de borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda "son dakika" anlaşmaya varılması, Asya’da borsaların değer kazanmasına neden oldu.

Bankalar arası piyasada satışta dolar kotasyonları en düşük 1,6760 lira, en yüksek 1,6800 lira seviyesinde bulunuyor.

Dolar kotasyonları saat 09.05 itibariyle alışta en düşük 1,6700 lira, en yüksek 1,6720 lira, satışta en düşük 1,6760 lira, en yüksek 1,6800 lira seviyesinde işlem görüyor.



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,228 µs