En Sıcak Konular

Ordu, Erdoğan karşısında yenilgiyi kabul etti

1 Ağustos 2011 13:35 tsi
Türk ordusunun ülkede yaklaşık 100 yıldan beri belirleyici güç oluşunun sonu geldi. Generallerin gücü kırıldı ve ordu yönetimi istifa etti. Başbakan Erdoğan'ın eli güçlendi ve bu gelişmenin büyük galibi Başbakandır.

Jürgen Gottschlich  *

Türkiye'de tarihî bir gelişme yaşandı. Ordu yönetiminin istifa etmesini Başbakan Erdoğan, "Ne yaptıklarının bilincinde olmak zorundalar." şeklinde değerlendirdi. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, "Biz istifa etmek istiyoruz." şeklindeki tehditvari açıklamasından Başbakanın etkilenmesini beklemişti. Fakat hiç de öyle olmadı. Başbakan Erdoğan'ın "gidene dur demek olmaz" düşüncesi neticesinde, ordu yönetimi toplu istifasını sunmak durumunda kaldı.

İstifasını sunmayan kuvvet komutanlarından Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in yeni Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Bu gelişmeler, Türkiye'de yeni dönemin başlangıcının bir göstergesidir. Başbakan Erdoğan, ordunun gücünü kırmasını bildi. Türk ordusu iktidar partisi AK Parti karşısında yenilgiyi kabul etti.

Türk ordusu, Cumhuriyet’in kuruluşu olan 1923 yılından beri ülkede daima belirleyici bir rol oynamıştır. Cumhuriyet’in kurucusu, aynı zamanda bir general olan Mustafa Kemal Atatürk'tür.
Türk ordusunun 1961, 1971 ve 1980 yıllarında üç kez olmak üzere askerî darbe gerçekleştirdiği ve seçilmiş hükûmetleri görevden uzaklaştırdığı biliniyor. Soğuk Savaş döneminde ABD ve NATO ülkeleri bu duruma göz yummuşlardı.

Erdoğan ve partisi AK Partinin 2003 yılında iktidara gelmesi neticesinde Türk ordusu Erdoğan'ı etkisizleştirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda birçok darbe planı başarısızlıkla sonuçlanmış ve generaller mağlup olmuştur.

Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin üzerinden 15 yıl geçmiş olması nedeniyle NATO ve ABD'nin muhtemel bir askerî darbeyi desteklemesi söz konusu olamazdı. Ordu yönetimi muhtemel bir darbe durumunda ülkenin ekonomisinin çökeceğinin bilincindeydi. Bu nedenle ordu tehditlerini gerçekleştirmekten kaçınmıştır.

Başbakan Erdoğan, 2007 yılındaki büyük seçim başarısından sonra yüzlerce ordu mensubunu, bürokratı ve akademisyeni gözaltına aldırmıştır. Şu sıralarda Başbakan Erdoğan, siyasi gücünün zirvesine ulaşmış gözüküyor. Siyasi irade ordu karşısında galip gelmiş durumdadır. Demokrasinin de galip gelip gelmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Spiegel Online, Tercüme: BYEGM




Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,035 µs