En Sıcak Konular

Çin, saldırının kaynağı olarak Pakistan'ı işaret etti

1 Ağustos 2011 12:39 tsi
Pekin yönetimi, Kaşgar'da geçtiğimiz gün yapılan ve 6 kişinin öldüğü 16'sının yaralandığı saldırıların dışarıda eğitim almış 'teröristler' tarafından yapıldığını bildirdi.

Resmi Xinhua ajansı, Kaşgar şehri yönetimine dayanarak verdiği haberinde, yapılan ilk araştırmada saldırganların liderinin, Çin'e gelmeden önce patlayıcıların ve ateşli salahların nasıl yapıldığını Doğu Türkistan İslami Hareketi'nin (ETIM) Pakistan'daki kampında öğrendiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Saldırganların pazar günü Kaşgar'da bir lokantayı ateşe vermesi ve rastgele sivilleri öldürmesi olayında 6 sivil ölmüş, aralarında 3'ü polis olmak üzere 15 kişi de yaralanmıştı. Xinhua'ya göre, polis, şüpheli 5 kişiyi vurarak öldürdü.

Yönetimin açıklamasında, Uygur oldukları tespit edilen iki şüphelinin olay yerinden kaçtığı ve bunların isimlerinin Memtieli Tiliwaldi (29) ve Turson Hasan (34) oldukları kaydedildi. Polis, bu kişilerin yakalanması için bilgi getirenlere 100 bin yuan (15 bin 384) dolar para vereceğini açıkladı.

Kaşgar'daki ikinci saldırı da cumartesi gecesi yaşanmıştı. İki kişi bir kamyonu gasp etmiş ve çevreye saldırmıştı. Bu olayda da 8 kişi ölmüş, 27 kişi de yaralanmıştı. Olayda bir şüpheli öldürülmüş, diğeri ise yakalanmıştı. Yerel hükümet bu olayı terörist saldırı olarak nitelememişti.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Çin Komünist Parti'si yeni sekreteri Zhang Chunxian, olayların ardından Urumçi'de düzenlenen acil toplantıda, dini aşırı güçler ve yasa dışı dini faaliyetlere darbe indirilmesi emrini verdi. Zhang, saldırıların bölgenin istikrarına ciddi zarar verdiğini de söyledi.

Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 41.5'ini Uygurlar oluşturuyor.

(CİHAN)

Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs