En Sıcak Konular

Türkiye -e-hizmette AB'yi solladı

1 Ağustos 2011 11:34 tsi
Türkiye, kamu hizmetlerin elektronik ortamda sunumunda yüzde 89’luk bir oranla yüzde 82 olan AB 27 ülkesiyle birlikte toplam 32 ülkenin ortalamasının üzerine çıktı.

Bu hizmetlerden işletmelere yönelik 8 hizmet yüzde 100 olgunluk seviyesinde sunulurken, vatandaşlara yönelik 12 hizmet ise yüzde 85 seviyesinde gerçekleşti. 32 ülkenin ortalaması ise sırasıyla yüzde 94 ve yüzde 87.

Kalkınma Bakanlığı 2011 Bilgi Toplumu İstatistikleri’ni yayımladı. Bu yıl üçüncüsü hazırlanan, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm süreci uygulamalarının izlenmesini sağlayan verileri bir araya getiren İstatistikler, Bilgi Toplumu Stratejisi’nin uygulama döneminin tamamlanmış olması nedeniyle özel bir anlam taşıyor.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) sunduğu imkânların toplumun tüm kesimlerine ulaştırılması ve vatandaşların günlük hayatlarında BİT’ten etkin biçimde faydalanması bilgi toplumuna dönüşüm hedefi içinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekilen İstatistik yayınında, AB tarafından 2001 yılından itibaren düzenli olarak hazırlanan ve 9. 2010 yılında gerçekleştirilen e-Devlet Ölçme ve Kıyaslama Çalışmasına yer verildi. 27 AB üyesi ülke ile Türkiye, Hırvatistan, İzlanda, Norveç ve İsviçre’nin yer aldığı 32 ülkeyi (AB 27+) kapsayan Çalışma, temel olarak 5 alanda e-devlet ölçümü ve kıyaslamasını içeriyor. Hizmetlerin elektronik ortamda sunumu sıralamasında, ölçümü yapılan 32 ülke arasında 17. sırada yer aldığı çalışmada alanda e-devlet ölçümü ve kıyaslamasını içeren 5 temel alan şöyle:

“AB’nin belirlediği 20 temel kamu hizmetinin elektronik ortamda sunum ve elektronik sunumda olgunluk düzeyi, vatandaş ve işletmelere yönelik hizmetlerin aşamaları ve tüm aşamaların elektronik ortamda sunum düzeyi, ortak altyapı ve hizmetler ile arka ofis uygulamalarının elektronik ortamda sunumu, elektronik ihale uygulaması ve elektronik hizmetlerde kullanıcı deneyimi.”

Çalışmaya göre 20 temel kamu hizmetinin elektronik ortamda sunumu ve olgunluk seviyesi incelendiğinde Türkiye; hizmetlerin elektronik ortama taşınmasında yüzde 89 ile yüzde 82 olan AB 27+ ortalamasının üzerinde bir seviyeyi yakaladı. Bu hizmetlerden işletmelere yönelik 8 hizmet yüzde 100 olgunluk seviyesinde sunulurken (AB 27+ ortalaması yüzde 94), vatandaşlara yönelik 12 hizmet ise yüzde 85 seviyesinde (AB 27+ ortalaması yüzde 87) gerçekleşti.

TÜRKİYE’NİN e-HİZMETLERİ KULLANICI DENEYİMİ DEĞERLENDİRMESİNDE YÜZDE 80’E ULAŞTI

İstatistik’te yer verilen sonuçlara göre Türkiye’nin e-hizmetleri, kullanıcı deneyimi değerlendirmesinde yüzde 80, kullanıcı memnuniyeti değerlendirmesinde ise yüzde 100 oranlarını elde etti. AB ortalaması sırasıyla yüzde 79 ve yüzde 80 düzeyinde gerçekleşti. E-Hizmetler kullanıcı deneyimi endeksi şu unsurlardan oluştu:

“-Hizmet sunumunda şeffaflık: Yüzde 89, AB ortalaması yüzde 52

Çoklu kanallardan hizmet sunumu : Yüzde 90, AB ortalaması yüzde 88

Mahremiyet ve bilgi güvenliği yüzde 78, AB ortalaması yüzde 90

Kullanımı kolaylığı: Yüzde 94, AB ortalaması yüzde 80.”

KULLANILABİLİRLİK AÇISINDAN PORTALLAR YÜZDE 80 DEĞERİNE ULAŞTI

Çalışmaya göre incelenen portallar kullanılabilirlik açısından yüzde 80, portal tasarımında yeterlilik açısından yüzde 100 ve hizmet paketleri açısından yüzde 100 değerlerini elde etti. AB ortalamaları sırasıyla yüzde 77, yüzde 89 ve yüzde 77 oldu.

-e-İHALE DEĞERLENDİRMESİ

2011 Bilgi Toplumu İstatistiklerinin sonuç bölümünde e ihale değerlendirmesine de yer verildi. Buna göre e-ihale değerlendirmesine 2010 yılında katılan Türkiye, merkezi bir yaklaşıma sahip. Tüm kamu kurumları için kullanımı zorunlu tutulan Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) 2010 sonunda yürürlüğe girdi. Platform hala geliştirilme aşamasında olup, e-ihale sürecine ilişkin bazı aşamalar gelecek yıllarda uygulamaya konacak. Türkiye mevcut durumda incelenen göstergeler açısından (görünürlük ve ön ihale süreçleri) e-ihale değerlendirmesinde son sırada yer aldı. Bu değerlendirmenin alt kategorileri incelendiği ortaya çıkan tablo şöyle:

“e-ihale AB 27 için yüzde 59, Türkiye için yüzde 40, e-bildirim AB-27 için yüzde 88, Türkiye için yüzde 67 oldu. e-teklif ise AB 27’de yüzde 61 oranında gerçekleşirken, Türkiye’de e-teklif aşaması devreye girmedi."

İŞ DÜNYASININ e-DEVLET KULLANIMI AB 27'DE YÜZDE 75, TÜRKİYE'DE YÜZDE 66

Türkiye’de kişilerin e-devlet kullanımı yüzde 11 düzeyinde gerçekleşirken, AB 27’ninin yüzde 41 oldu. İş Dünyasının e-Devlet kullanımı yüzdesi ise Türkiye’de yüzde 66, AB 27’de yüzde 75.



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs