En Sıcak Konular

İhracat rakamları açıklandı

1 Ağustos 2011 11:18 tsi
Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla, yüzde 23,02 artışla 11 milyar 538 milyon dolar oldu...

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, ihracat temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,02 artışla 11 milyar 538 milyon dolar olurken, yılın ilk yedi ayında yüzde 20,05 artışla 77 milyar 170 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bir yıllık dönemde ise yüzde 15,61 artışla 126 milyar 771 milyon dolar ihracat yapıldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı açıklamada cari açığı önlemek için üretim ve katma değeri ivmelendiren yeni bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Çanakkale'de açıkladığı rakamlara göre Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 910 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi sektörü yaparken, Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörü 1 milyar 625 milyon dolar ile ikinci sırada, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü ise 1 milyar 360 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Tarım sektörleri temmuz ayında 1 milyar 365 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 11,83 pay alırken, 9 milyar 818 milyon dolar ihracat yapan sanayi sektörleri toplamdan yüzde 85,09 pay aldı. Madencilik ürünlerinin payı ise 355 milyon dolar ile yüzde 3,07 oldu.

ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'YA İHRACAT ARTIYOR
Temmuz ayında ihracatı Mısır'a yüzde 58, Suriye'ye yüzde 13, Rusya'ya yüzde 17, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 34, İran'a yüzde 25, Suudi Arabistan'a yüzde 24 arttı. Krizdeki Yunanistan'a ihracatımız Temmuz ayında yüzde 3 artarken, İspanya'ya yüzde 19 arttı.

İl bazında değerlendirildiğinde en fazla ihracatı İstanbul'un yaptığı görülüyor. En fazla ihracat yapan ilk 10 ile bakıldığında, en fazla ihracat artışını yüzde 61 ile Kocaeli  yakaladı. Kocaeli'yi ihracatını yüzde 44 arttıran Hatay, yüzde 41 arttıran Gaziantep ve ihracatını yüzde 37 arttıran Sakarya izliyor.

Manisa'nın ihracatı yüzde 29 artarken, Denizli'nin ve Ankara'nın yüzde 26, İzmir'in yüzde 21, Bursa'nın yüzde 17, İstanbul'un yüzde 16 arttı.

OTOMOTİV İHRACATTA LİDER KONUMDA
Otomotiv sanayisi ihracat liderliğini sürdürüyor. Temmuz ayında otomotiv ihracatı yüzde 38 artış gösterdi. İkinci sırada yer alan hazır giyim sektörünün ihracatı yüzde 19 artarken üçüncü sırada yer alan kimyevi maddeler sektörünün ihracatı yüzde 25 artış gösterdi.

haberturk
 
 

Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs