En Sıcak Konular

İngiliz parlamentosunda Türkiye uyarısı

1 Ağustos 2011 10:19 tsi
İngiliz parlamentosunda Türkiye uyarısı Raporun sunulduğu zamana dikkat!

Financial Times'ın haberine göre, bir grup İngiliz milletvekili, parlamentoya sundukları raporda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmasının birliğin İran, Irak, Suriye gibi ülkelerle olan sınırlarında önemli güvenlik riskleri doğuracağı ve üye ülkelerin organize suçlara daha fazla maruz kalacağı uyarısı yaptı.

Haberin devamı şöyle:

Ankara’nın üyelik müzakereleri neredeyse donma noktasına geldi. Ancak müzakerelerden sonuç çıksa bile Fransa ve Avusturya’da yapılması beklenen referandumlarla Türkiye’nin üyeliği daha da ertelenecek gibi görünüyor.

Öte yandan, geleneksel olarak Türkiye’nin en güçlü destekçilerinden biri olan İngiltere, üye ülkelerden göç ve güvenlik konularında önlemler almasını istiyor. İngiltere’nin bu talebi, göç konusu hakkında endişelerin Avrupa’daki serbest sınır geçişlerini tehdit ettiği bir zamana denk geliyor.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara sınırı Avrupa’nın karşı karşıya olduğu yasa dışı göçmen sorununa neden olan en büyük açık kapılardan biri. İngiliz vekiller, raporda her gün Afganistan, Pakistan, Orta Asya ve Kuzey Afrika’dan gelen 350 kadar göçmenin Türkiye sınırından Yunanistan’a girdiğini belirtti.

İngiliz vekiller, AB yasasının revize edilerek birlik sağlanmasını ve Türkiye’deki sınır büroları arasında daha etkin işbirliği yapılmasını ve kanunların güçlendirilmesini de talep etti.

Parlamentoya sundukları raporda, İngiliz vekiller “Türkiye’nin yasa dışı örgütler tarafından göçmenlerin Avrupa’ya sokulduğu ‘ana bağlantı noktası’ olduğunu” ifade etti.

Raporda, AB’nin yasa organı Europol’ün, “uyuşturucu kaçakçılığından sentetik ilaçlara, silah ticaretine ve kara para aklamaya kadar Türkiye’deki suç örgütlerinin parmağı bulunduğu” yönündeki açıklamasının da altı çizildi.

Brüksel merkezli Açık Toplum Enstitüsü Direktörü Heather Grabbe, raporun sunulduğu zamana dikkat çekti.

Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin durduğunu ve ilerleyen dönemde neler yaşanacağını kestirmenin mümkün olmadığını hatırlatan Grabbe, “Üyelik için gereken parametreler bilinmiyor. Türkiye’nin ekonomisinin  nasıl olacağını veya AB’nin göçmen politikalarının ne şekil alacağını bilmeden bir yargıda bulunmak zor” ifadesini kullandı.

Hürriyet



Bu haber 1,663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,087 µs