En Sıcak Konular

Saldırıların ilk sonucu: Özgürlüklere kısıtlama!

0 0 0000 00:00 tsi
Saldırıların ilk sonucu: Özgürlüklere kısıtlama! Artan terör saldırıları ilk "başarısını" elde etti. AB üyelik süreci çerçevesinde elde edilen hak ve özgürlükler kısıtlanıyor. Polis ve Jandarmaya geniş çaplı arama yetkisi veriyor. 

Polisin suçla mücadelesini kolaylaştırmak amacıyla Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sunuldu. Teklif silah ruhsatı, ehliyet, pasaport ile Türk vatandaşlığına başvuru sırasında parmak izi alınmasını zorunlu hale getiriyor. Teklif polise ayrıca, durdurma, kimlik arama konularında geniş yetki tanıyor.

Teklife göre, polis istihbarat toplama amacıyla herkesten yararlanabilecek.
 
Teklif yasalaşırsa, polise ilk kez bu kadar geniş yetkiler tanınmış olacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik'in de aynı yetkilerden yararlanması bekleniyor.
 
AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun ve bir grup milletvekilinin hazırladığı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
 
Teklifin gerekçesinde, yeni ceza adalet sisteminin AB standartlarına uygun hale getirilebilmesinde Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu hükümlerinin yetersiz kaldığı, polisin yeni yetkilere ihtiyaç duyduğu kaydedildi.
 
Teklif, suçun önlenmesi amacıyla polise olağanüstü yetkiler verilmesini içeriyor:
 
Önleme yetkisi
- Durmayan kişi ve araçlara karşı zor kullanabilecek
- Direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilecek
- Zor kullanmanın aşamasında silahlı önlem olacak
- Kimliğini açıklayamayan kişi tutuklanabilecek
 
Teklifle, muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla polise durdurma yetkisi tanınıyor. Uyarıya rağmen durmayan kişi ve araçlar için polise zor kullanma yetkisi tanınıyor. Düzenlemeyle, polise, kimliği belirlenemeyen kişileri, tespit yapılana kadar tutması için de yetki veriliyor.
 
Parmak izi alma yetkisi

- Her çeşit silah ruhsatı, ehliyet, pasaport ile genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuran, sığınma talebinde bulunan, gerekli görülmesi halinde ülkeye giriş yapan yabancılar ile gözaltına alınan kişilerin parmak izini alınacak
- Emniyet tarafından saklanacak parmak izi ve fotoğraflar ölümden 10 yıl, kayıt tarihinden 80 yıl sonra sistemden silinecek
 
Teklife göre  silah ruhsatı, ehliyet, pasaport ve Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunanlardan da bundan sonra parmak izi alınacak. Teklifin gerekçesinde, bu düzenlemenin "fişleme" olmadığı belirtildi.
 
Parmak izleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan bir sisteme kaydedilerek saklanacak. Ancak parmak izinin hangi sebeple alındığı sisteme kaydedilmeyecek. Emniyet tarafından saklanacak parmak izi ve fotoğraflar kişinin ölümünden 10 yıl sonra silinecek.
 
Sistemde yer alan bilgiler mahkeme, hakim, cumhuriyet savcısı ve kolluk tarafından kullanılabilecek.

Önleme araması yetkisi
- Mülki amirin izniyle kişilerin özel kağıtları ve eşyasında önleme araması yapılacak
- Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapıldığı yer ve yakın çevresinde, meslek kuruluşları veya sendikaların genel kurul toplantılarının yapıldığı yerin yakın çevresi, halkın topluca bulunduğu yerlerde, öğretim ve eğitim kurumlarında ve çevresinde, umuma açık yerlerde, her türlü toplu taşıma araçlarında ve seyreden taşıtlarda "önleme araması" yapabilecek
 
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde polis, mülki amirin yazılı izniyle kişilerin üstlerinde, araçlarında, özel kağıtlarında ve eşyasında önleme araması yapabilecek.
 
İstihbarat yetkisi

- Polis her türlü istihbarat yöntemini kullanabilecek
- Kişilerden bilgi ve hizmet alınabilecek
 
Düzenleme, polisin her türlü istihbarat yönteminden yararlanmasını da öngörüyor. Buna göre polis, tüm teknik imkanların kullanılmasının yanında kişilerin bilgisine müracaat edebilecek.

CNNTurk



Bu haber 311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs