En Sıcak Konular

ABD kriz çıkmazında, halk tedirgin!

29 Temmuz 2011 10:32 tsi
ABD kriz çıkmazında, halk tedirgin! ABD'nde borç ödeme tarihi 2 Ağustos yaklaşırken; siyasi liderler, yönetimin borçlanma krizini gidermek için çözüme ulaşamıyor. Bu durum ise Amerikan halkını tedirgin ediyor.

Beyaz Saray ile Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri arasında borçlanma tavanının yükseltilmesi konusunda görüş ayrılıkları devam ediyor.

Borçlanma tavanı 2 Ağustos tarihinden önce arttırılması gerekirken, Cumhuriyetçiler, kendi hazırladıkları planda öngörülen bütçe kesintilerine destek bulamadıkları için borç tavanı oylamasını erteledi.

Cumhuriyetçi lider John Boehner tarafından hazırlanan plan, 14.4 trilyon dolar olan borçlanma tavanının, devlet harcamalarını kesme şartıyla yükseltilmesini öngörüyor. Demokratlar ise, derinleşen bütçe açığını vergileri arttırarak kapatmayı istiyor.

Hazırladığı plana itiraz gelince, revizyona giden Cumhuriyetçilerin Başkanı John Boehner, "Plan teklifi kusursuz değil. Komitemdekilerden de mükemmel olduğunu düşünen yok. Fakat sözkonusu plan, krizin çözümünde her iki tarafa da hitap edecek samimi ve doğru çabanın eseri" dedi.

John Boehner'in hazırladığı önergeyi muhafazakar kanat yetersiz bulurken, Demokratların denetimindeki Senato plana zaten karşı. Beyaz Saray ise önergeyi veto edeceği uyarısında bulunuyor.

Demokrat milletvekili Steny Hoyer, Cumhuriyetçilerin planına hiçbir Demokratın oy vermeyeceğini söyledi. Senato’nun Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid de, Cumhuriyetçilerin planı mecliste kabul edilse bile Senato’dan geçemeyeceğini belirtti.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin 433 sandalyesinden 240'ını kontrol ediyor. Tasarının geçmesi için 217 oy gerekiyor. Senatoda ise Demokratların 51, Cumhuriyetçilerin 47 üyesi var, 2 üye de bağımsız.

KRİZ HALKI ENDİŞELENDİRİYOR

Öte yandan borçlanma tavanının yükseltilmesi konusundaki belirsizlik halkı da endişelendiriyor. Halk, hazinenin zamanı gelen ödemeleri yapamaması durumunda karşılaşabilecekleri zorlukları düşünüyor.

Borç krizi konusunda bir anlaşma olmaması durumunda tüketici faizleri yükselebilir. Bu durum ise, fiyatların yükselmesi anlamına geliyor.

ABD'li emekliler de krizin aşılamamasından endişeli. Federal hükümetin harcamaların en önemli kalemlerinden birisi olan emeklilik ödemelerinde kesintiye gidileceğinden korkulurken; sağlık ve eğitim de borç krizinden en önce etkilenecek kalemler arasında. ABD'de öğrencilere verilen krediler de merkezi hükümet tarafından karşılanıyor.

Eha


Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs