En Sıcak Konular

ABD'nin borç kumarı!

29 Temmuz 2011 09:58 tsi
ABD'nin borç kumarı! ABD'de Cumhuriyetçilerin borç krizini çözme planı, kendi muhaliflerinin engeline takıldı. Times gazetesi yaşananları 'kaybedilecek çok şey olan bir kumar' şeklinde yorumladı.

ABD'li politikacılar, 2 Ağustos'a kadar borçlanma tavanını artırarak temerrüdün önüne geçecek plan üzerinde anlaşma yönünde dün de ilerleme kaydedemediler ve bütçe kısıntısı için dün akşam yapılması beklenen bir oylama ertelendi.

Sürenin daralmasına karşılık yürütülen çabalar, Cumhuriyetçi Parti'den bazı muhalif isimlerin Kongre'deki kendi liderleri tarafından sunulan kısıntı planını desteklemeyi reddetmeleri ve oylamanın ertelenmesiyle yeni bir engele daha takılmış oldu.

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluktaki Cumhuriyetçiler yeterli oyun sağlanması için saatlerce çabaladıktan sonra Meclis Başkanı John Boehner'in önerdiği plan için yapılacak oylamayı erteleyerek bugün için acil toplantı kararı aldılar.


On yıl içinde 900 milyar dolar dolayında harcama kesintisi öngören Boehner planının, muhalif üyelerden daha fazla destek bulması için yine Boehner tarafından değiştirilebileceği konuşuluyor. Bu plan, Kongre ile Beyaz Saray arasında yürütülen müzakerelerde bir uzlaşı zemini oluşturabilir.

ABD'de 2 Ağustos'tan önce 14.3 trilyon dolarlık borç tavanının artırılması için uzlaşmaya varılamazsa hükümet, ödemelerinde temerrüde düşebilir.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Başkanı John Chambers, ABD'nin bütçe açığını 10 yılda 4 trilyon dolar kısmasının iyi bir başlangıç olacağını söyledi.

'KOLEKTİF DELİLİK'
Gazeteler de ABD'nin durumuna ilişkin haberleri öne çıkardı. Times, yaşananları 'kaybedilecek çok şey olan bir kumar. Zaman doluyor' yorumunu yaptı.

Daily Telegraph "Amerika'nın kolektif deliliği dünyayı resesyona sürükleyebilir" uyarısını öne çıkardı.

Guardian ise Beyaz Saray'ın acil durum planları yapmaya başladığına dikkat çekti: "ABD tarihinde ilk kez temerrüde düşmesin diye Beyaz Saray'ın önceliği borç geri ödemesine vereceği neredeyse kesin. Bu da federal çalışanların, askerlerin, işçilerin, sosyal güvenlik ödemesi alanların ödemelerinin gecikmesine yol açacaktır. Hazine öncelik sırasını önümüzdeki günlerde açıklayacağını duyurdu. Ayrıca Pazartesi günü olağan haftalık 3 ve altı aylık hazine bonosu ihalelerine çıkılacak. Edinilecek kaynak, 4 Ağustos'ta vadesi dolacak 87 milyon doların ödenmesinde kullanılacak." 

ntvmsnbc ve Ajanslar



Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,931 µs