En Sıcak Konular

Kabinede değişikliğe gidiyor

28 Temmuz 2011 11:01 tsi
Kabinede değişikliğe gidiyor Kıbrıs Rum kesimindeki siyasi tartışmalar krize dönüştü. Dimitris Hristofyas ve bakanların istifası isteniyor...

Kıbrıs Rum kesiminde Zigi'deki Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralinin patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından başlayan siyasi tartışmalar krize dönüştü.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a istifa çağrıları yapılırken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan, hükümette yer alan bakanlarına istifa etmelerini söyledi.

Patlama günü, Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve RMMO Komutanı Korgeneral Petros Çalikidis, geçen hafta da DİKO'lu Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun istifasının ardından, bugün de DİKO Başkanı Marios Karoyan, hükümetteki DİKO'lu bakanlara, istifalarını Hristofyas'a sunmaları çağrısı yaptı.

Rum radyosunun haberine göre, DİKO parti sözcüsü Fotis Fotiu bugün düzenlediği basın toplantısında, ''kararların alınma sürecinin hızlanması ve kolaylaştırılması amacıyla Karoyan'ın hükümette yer alan bakanlarına (Rum yönetimi lideri Dimitris) Hristofyas'a istifalarını sunmaları çağrısında bulunduğunu'' söyledi.

Fotiu ayrıca, Karoyan'ın bugün Rum yönetimi lideri Dimtris Hristofyas'a konuya ilişkin mektup gönderdiğini açıkladı.

Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu da açıklamasında, Hristofyas'ın, patlamanın ardından istifa eden savunma ve dışişleri bakanlarından sonra 11 üyeli kabinede kalan bakanlardan da yarınki bakanlar kurulu toplantısında istifalarını sunmalarını isteyeceğini söyledi.

Başkanlık sisteminin uygulandığı Kıbrıs Rum kesiminde, Hristofyas'ın eski partisi komünist AKEL partisi ile eski Rum lider Tasos Papadopulos'un partisi DİKO koalisyon hükümeti görevde.

11 Temmuz'daki patlamanın ardından, Hristofyas'ın kabinde değişiklik yapması bekleniyordu. DİKO da hükümetten ayrılmayı tartışıyordu. Patlamaya neden olan mühimmatın üste tutulmasının sorumlu olarak gösterilen Hristofyas'a yönelik tepkiler ise sürüyor.

ANA MUHALEFET LİDERİ DE İSTİFA İSTİYOR

Rum ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) lideri Nikos Anastasidis, Rum lider Hristofyas'ı ve hükümetteki ortağı DİKO Başkanı Marios Karoyan'ı, RMMO deniz üssünde meydana gelen patlamanın ortak sorumluları ilan ederek, ikisini de istifaya çağırdı.

Anastasiadis, ''Hem Başkan Hristofyas, hem de ortağı DİKO Başkanı Marios Karoyan istifa etsin. Güney Kıbrıs'ın uğradığı felaketten her ikisi de sorumludur. Karoyan da sorumludur. İyi çocuk gibi görünmeye çalışmasın. Gerçek liderler kendi siyasi sorumluluklarını üstlenme cesaretini gösterir'' diye konuştu.

Nikos Anastasiadis, 3 yıl boyunca Evangelos Florakis deniz üssünde muhafaza edilen ve ''küçük bir atom bombası'' olarak nitelediği patlayıcıların başka bir yere taşınması veya imhası konusunda AB'den, BM'den, Almanya, Fransa, İngiltere ve diğerlerinden yardım teklifleri geldiğini ifade etti.

Anastasiadis, üs komutanı ve diğer askeri yetkililerin uyarılarına kulak tıkayan Hristofyas ve hükümetinin, İran ve Suriye rejimlerini memnun etmek için bu teklifleri geri çevirdiğini savundu.

Ayrıca, Rum kesiminde ekonomik krizle mücadele etme yönünde alınan önlemler de muhalefetle hükümet arasında sert tartışmalara neden oluyor.

İMZA KAMPANYASI VE SİYAH BAYRAK

Öte yandan, patlamadan sonra Hristofyas'ın istifası istemiyle başlatılan imza kampanyası çerçevesinde 6500 imza toplandığı açıklandı.

Rum basınına göre, internette de yürütülen kampanya çerçevesinde patlamayı protesto için güney Lefkoşa'da düzenlenen eylemde, Hristofyas hükümeti istifa edene kadar evlerin balkonlarına asılması için 500 adet siyah bayrak dağıtıldı.

Kıbrıs Rum yönetimi Şubat 2009'da Monchegorsk isimli Rum bandıralı Rus gemisini İran'dan Suriye'ye cephane götürdüğü sırada alıkoyarak, patlayıcı ve mühimmatı RMMO deniz üssüne boşaltmıştı. Üsteki mühimmat 11 Temmuz'da patlamış, 1'i hastanede 13 kişi ölmüş, 60'dan fazla kişi yaralanmıştı. Patlamayla bölgedeki ana elektrik sağlayıcısı Vasiliko santrali de devre dışı kalmış, zaten zorda olan Rum ekonomisi büyük darbe almıştı. Rum yönetimi, ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için KKTC'den elektrik almaya başladı.

aa

Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs