En Sıcak Konular

ABD "gel de gir" diyor!

0 0 0000 00:00 tsi
ABD Türkiye'de seçimler öncesinde yeni bir "Kuzey Irak" tartışması başladı. Tartışmanın sebebi elbette artan terör saldırıları. Ancak Türkiye'yi Kuzey Irak'a çeken PKK değil, açıklamalarıyla ABD gibi gözüküyor. Sebebine gelince...

Türkiye, kalbi Ankara'da o bomba patladığında Kuzey Irak'a girip terörün kökünü kurutmak için tekrar düşünmeye başladı. Her gün verilen şehitler ve ülkenin dört bir yanından yükselen ağıtlar elleri kolları bağlıyor. Devletin yönetim kademesini "hemen çözüm" şıkkına doğru hızlıca itiyor.

ABD'den gelen sinyaller ise "tek taraflı bir operasyona sıcak bakılmadığı" şeklinde. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak’a olası bir askeri müdahalesinin hiçbir sorunu çözmeyeceği görüşünü dile getirdi. Bakanlık Sözcüsü Tom Casey, “PKK’dan kaynaklanan tehdide karşı en iyi çözüm yöntemi, biz, Türk hükümeti ve Iraklılar arasında işbirliğinin devam etmesi. Türkiye’den veya başka bir yerden Irak’a yönelecek tek yanlı bir askeri eylemin, herhangi bir sorunu çözeceğine kesinlikle inanmıyoruz” dedi.

ABD "gel" diyor!

Amerika sorunun çözümünü başka yerde arıyor ancak umursamaz tavrı farklı bir mesaj veriyor. Geçtiğimiz sene Türkiye'nin olası operasyonunu engellemek için terörle mücadele koordinatörlüğünü devreye sokan ABD, PKK terörünün Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelmesini engellemediği gibi, Türkiye'nin terörün üstüne gitmesine de karşı çıkıyor. Bu diplomatik çevrelerde açık bir "çağrı" olarak algılanıyor. Ancak bu çağrı pek de Türkiye'nin yararına değil.

Bush da "çekiliriz" dedi

Sebebine gelince... Dün Washington'da ilginç bir gelişme yaşandı. Bu gelişme uzun süredir Washington'da tartışılan bir konunun gün yüzüne çıkması... Başkan Bush "eğer Irak hükümeti isterse çekilliriz" dedi. Bu Bush'un "çekilme" sözcüğünü açık bir şekilde ilk kez dile getirmesi. Bush'un bu sözleri "ABD Irak'tan çekilecek" tartışmalarına tuz biber ekiyor, çünkü Irak'ta yaşanan felaket bir kenara bırakılırsa, Baker-Hamilton raporu ve Kongre'yi "ele geçiren" demokratların artan baskıları Bush'u Irak'tan çekilme konusunda zorluyor.

Çekilecekler ama nereye?

Bu noktada Amerikan askerlerinin nereye çekileceği ya da tam olarak çekilip çekilmeyeceği önem kazanıyor. iyibilgi'ye konuşan stratejist Emin Gürses Amerikan ordusunun Kuzey Irak'ta mevzileneceğini, saldırıların yoğunlaştığı Orta Irak'a Müslüman birlikler istediğini, Türkiye'yi de Kuzey Irak'ta değil, Orta Irak'ta görmek istediğini belirtmişti.

Kulislerde ABD'nin Türkiye'den "Türkiye'ye yönelik terörün kökünün kazınması karşılığında" Orta Irak'ta yardım isteyeceği, bunu pazarlık konusu yapabileceği konuşuluyor. Ancak yine kulislere göre bu Türkiye için tam bir felaket anlamına geliyor. Uzmanlara göre ABD bölgeden çekilirken özellikle Türkiye'yi ateşin içine atabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,353 µs