En Sıcak Konular

Kanada'da siyasi deprem

27 Temmuz 2011 22:42 tsi
Kanada siyaseti son iki gündür Jack Layton depremi yaşıyor.

Siyasi gözlemciler tarafından ülkenin en karizmatik lideri olarak gösterilen Yeni Demokrat Parti'nin (NDP) lideri Jack Layton'ın, doktorlarının kanser teşhisi koymaları nedeniyle görevini geçici olarak bıraktığını açıklaması ülke siyasetinde şoka neden oldu.Mayıs ayında yapılan erken seçimlerde partisinin federal parlamentoda 22 olan sandalye sayısını 106'a çıkararak büyük sürpriz yapan ve partisine ana muhalefet partisi unvanını kazandıran NDP lideri Layton, son iki seçimde yeşil-turuncu renk ağırlıklı seçim kampanyası ile Kanada'nın Turuncu Devrimcisi olarak da nitelendiriliyordu.

Layton parti milletvekillerine yaptığı çağrıda, tedavisi süresince yerine geçici olarak Quebec Milletvekili Nycole Turmel'i seçmeleri tavsiyesinde bulundu. Federal parlamentonun 19 Eylül'de başlayacak yeni dönem çalışmalarına katılmayı umduğunu açıklayan Layton, tedavisinin Toronto Prenses Margaret Hastanesi'nde yapılacağını söyledi.

"Prostat kanserini yendim, bunu da yeneceğim" diyen Layton, "En kısa zamanda federal parlamentoya döneceğim ve Kanada'nın değerlerini ve Kanadalı ailelerin önceliklerini savunmaya devam edeceğim" ifadesini kullandı.

Öte yandan 61 yaşındaki Layton'a ne tür bir kanser tanısı konduğunun açıklanmaması tartışmalara neden oldu. Siyasi gözlemciler, Layton'ın geçici olarak da olsa NDP'nin liderliğinden ayrılmasının, Ottawa'da taşları yerinden oynattığı görüşünde.

Bu arada Başbakan Stephen Joseph Harper, Layton'ın açıklamaları üzerine, "Kalbimiz onunla. Onun cesaret ve başarısı, bu sorunun da üzerinden gelmesine yetecektir. Hepimiz Jack'in gücünü ve yorulmak bilmez azmini biliyoruz" dedi.

Liberal Parti Geçici Başkanı Bob Rae de "Jack, bir mücadelede yenilmemenin yolunu bilen biridir. Bunun da üstesinden gelecektir" diye konuştu.



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,731 µs