En Sıcak Konular

İngiltere Libyalı muhalifleri tanıdı

27 Temmuz 2011 15:18 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdıklarını belirtti.

Hague, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan ve ben, İngiltere'nin Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni bu ülkedeki tek resmi yetkili olarak kabul etmesine ve tanımasına karar verdik" dedi. İngiliz Bakan bu kararın, geçiş konseyinin ülke genelindeki Libyalılar arasında artan meşruluğunu ve başarısını yansıttığını kaydetti.

Libya'nın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve Libyalı tüm diplomatların İngiltere'den ayrılmalarının istendiğini söyleyen Hague, "Ulusal Geçiş Konseyini, Libya'nın Londra'daki Büyükelçiliğine yeni bir diplomatik delege atamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Hague, "Muammer Kaddafi'nin Libya'da kalmaya devam etmesine izin verilip verilmemesi gerektiğine" ilişkin bir soruya, "Kaddafi için en iyi çözüm ülkeden ayrılmaktır. Ama buna, Libya halkı karar verecektir" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda, muhalifleri desteklemek için dondurulan mal varlıklarının yeniden aktif olabilmesinin yollarının aranmaya devam edildiğini belirten Hague, "Libyalı 'Arap Körfez Petrol Şirketinin' (AGOCO), İngiltere'deki mal varlığından 91 milyon sterlinin yeniden kullanıma açılmaya hazır olunduğunu" ifade etti.

Libya'da İngiltere'nin yaptıklarını "gerekli, yasal ve doğru" kelimeleriyle tanımlayan Hague, uluslararası toplumun şimdiye kadar Libya'da binlerce insanın yaşamını kurtardığını kaydetti.

"EL MEGRAHİ'Yİ SERBEST BIRAKMAK HATAYDI"
Bu arada basın toplantısında Hague'e, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ancak kanser hastası olduğu gerekçesiyle 2009 yılında İskoçya tarafından serbest bırakılan Lockerbie saldırısının sorumlusu Abdülbasit El Megrahi'nin televizyonda Kaddafi'ye destek gösterisinde yer aldığının görülmesi de soruldu.

El Megrahi'nin serbest bırakılmasını "büyük bir hataydı" sözleriyle değerlendiren William Hague, o dönemde muhalefette olduklarını ve şimdiki Başbakan David Cameron ile birlikte buna karşı çıktılarını anımsattı.

Hague, özellikle Lockerbie saldırısının kurbanlarının ailelerinin bu görüntüleri görünce öfkelerinin artacağını kaydetti.

1988 yılında, bomba yerleştirilen bir Amerikan uçağı İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde düşmüş, 270 kişi ölmüştü. Olayın sorumlusu olarak yargılanan ve mahkum edilen Libyalı Abdülbasit El Megrahi, 2009 yılında İskoçya tarafından kanser hastası olduğu ve üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmış, ardından ülkesine dönmüştü.

BÜYÜKELÇİLİK BOŞALTILDI İDDİASI
Hague'in açıklamasından sonra İngiltere'nin Libya büyükelçiliğinin de protesto gösterilerine sahne olduğu belirtildi. Bunun üzerine elçilikteki personelin binayı boşalttığı haberleri geldi. Gösterciler elçilik önündeki protestonun şiddetini artırıyor.

aa



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,567 µs