En Sıcak Konular

GAP'a hayat geliyor

27 Temmuz 2011 11:32 tsi
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, sulama kanallarının tamamlanmasıyla topraktan alınan verimin daha da artacağını ve ürün üretimine çok önemli bir altyapı oluşturacağını söyledi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, GAP Eylem Planı kapsamında yapımı devam eden Kıralkızı-Dicle Barajı ile Batman Sağ sahili ana sulama kanalları inşaatlarını helikopterle havadan inceledi.

DSİ Diyarbakır Bölge Müdürü Türkay Özgür ve teknik elemanlardan oluşan bir ekiple sulama kanallarını inceleyen Vali Toprak, yaptığı açıklamada, sulama kanalları ile ilgili inşaatların 2012 yılı sonuna doğru tamamlanacağını söyledi.
Sulama kanalların bitmesiyle bölgede sulu tarımın artacağını belirten Toprak, projenin tamamlanmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin istihdam gibi önemli bir sorununun önemli ölçüde çözümleneceğini kaydetti.

''Diyarbakır toprakları sulama kanalları ile birlikte suyla buluştuğunda bu verimli topraklar ürün üretimine çok önemli altyapı oluşturacak'' diyen Toprak, Türkiye'nin hem tahıl üretimi, hem de tarım ürünleri üretimi ve bunun dünya ölçeğindeki değerlendirmesiyle ilgili iddialı bir konuma gelmiş olacağını belirtti.

Toprak, şöyle dedi:

''GAP Eylem Planı'nın geri kalanlarının acilen tamamlanması için ve Diyarbakır'ı da içine alacak başta sulama kanalları olmak üzere tüm altyapı yatırımlarının bitmesi için bir hedef belirlendi. O hedeflerden biri, sulama kanallarının 2012 yılı sonuna kadar bitmesi ile ilgili bir planlama ve hemen 2012 yılının sonrasında da diğer projeler devreye girecek. Diyarbakır'ın sulama kanalları yaklaşık 220 kilometre ve 2012 yılı sonuna kadar bitmiş olacak. Ülkemizi, Diyarbakır'ımızı ve tüm insanlarımızı gururlandıracak bir proje ve sadece bununla da kalmayacak. Bu ana sulama kanalarında tüm köylere tarlaların başına kadar da tahliye sulama kanalları da yapılmış olacak. Temel hedef Diyarbakır'ımızın 400 bin hektarı geçecek şekilde sulanabilir arazisini su ile buluşturmak. Kralkızı-Dicle Barajlarıyla yaklaşık 130 bin hektarlık bir alanın sulanması ile ilgili bir planlama var. Bunun şuana kadar yaklaşık 9 bin hektarı sulamaya açıldı. 2012 yılı sonuna kadar 220 kilometre ana sulama kanalı da bitmiş olacak.''

''2012 YILI SONUNA KADAR ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER OLACAK''-

Toprak, GAP Projesini sadece sulama kanallarından ibaret görmemek gerektiğini belirterek, ana sulama kanallarının sadece Diyarbakır için değil 9 ili de içerisine alan çok önemli bir proje olduğunu kaydetti.
Sulama kanallarının tamamlanmasının yanı sıra, eğitim, sağlık ve kültürel altyapı ile ilgili de çalışmaların yapıldığını, özellikle tarihi kültürel altyapı konusunda Diyarbakır'ın iddialı olduğunu ifade eden Toprak, ''Surların ülkemiz ve Diyarbakır turizmine kazandırılması gerekiyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de aday olduk. O konuda da önemli çalışmalar yapılacak.

GAP Eylem Planı'nın bu manada çok sektörlü çalışmaları var. Diğer sektörlerle birlikte 2012 yılının sonuna kadar çok önemli gelişmeler olacağını, şimdiden büyük bir heyecana kapıldığımızı da ifade etmek istiyorum. Diyarbakır bu projelerle birlikte daha güçlü, daha kalkınmış, insanıyla birlikte sosyal yaşam düzeyi yükselmiş ve insanlarına istihdam oluşturan bir kent haline hızlı bir şekilde geliyor ve bununla hep birlikte de gururlanıyoruz'' dedi.


AA

Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,516 µs