En Sıcak Konular

'Hastanelerde şiddete sıfır tolerans'

27 Temmuz 2011 10:52 tsi
Sağlık personeline yönelik şiddeti mercek altına alan Sağlık Bakanlığı, son yıllarda yaşanan olaylarının istatistiğini çıkarıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, bu konuda objektif bir veri bulunmadığına dikkat çekerek, 'Şu

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, sağlık personeline yönelik şiddet olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şencan, özellikle yoğun olan hastanelere ek emniyet elemanı istediklerini, çalışma sonunda bununla ilgili daha sağlıklı bir karar alabileceklerini ifade etti. Emniyet güçleri ve adaletten duyarlılık beklediklerini söyleyen Şencan, personelin bazı durumlarda şikayetçi olmaktan çekinebildiğini kaydetti. Bu konun şikayete bağlı olmaması gerektiğini belirten Şencan, cezaların en üst limitten verilmesi gerektiğini ifade etti. Kötü bir muameleye maruz kaldıklarını düşünen hastalar için başvurulabilecek çok sayıda alternatif bulunduğunu hatırlatan Şencan, "Bu kadar açık kanala rağmen sağlık personeline şiddet uygulanıyorsa, bunu sağlıklı bir ruh hali ile değerlendirmek mümkün değil." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, Türkiye'nin her tarafından bu tür olayların olmasının muhtemel olduğunu belirtti. Şencan, "Bununla ilgili de bir istatistik yok. Şimdiye kadar bahsedenler de herhangi bir istatistik ve rakamdan bahsetmiyor. Ama bir algı artışı, algı düzeyinde duyarlılıkta bir artış var." dedi.

Konuyla ilgili bir çalışma başlattıklarını söyleyen Şencan, "Hatırlanabilecek süre olarak, son 2-3 yıl veya 8 yıl gibi bir süre içerisinde hastanelerde ortaya çıkan şiddet olaylarının istatistiklerini topluyoruz." şeklinde konuştu. Şencan, bu kapsamda olayların sebebi, olduğu yer, şiddetin kime yönelik uygulandığı, uygulayan kişinin kim olduğu, sonrasında emniyet ve mahkeme süreci ile ilgili verilerin de kayıt altına alınacağını aktardı. "Bunları topladıktan sonra daha sağlıklı bir çalışma yapma, karar alma imkanımız da olacak." diyen Şencan, böylece objektif verilere ulaşılacağını dile getirdi.

Sağlık personeline yönelik şiddetin, istatistiklere bağlı bir konu olmadığını da vurgulayan Şencan, "Hangi noktada olursa olsun, bir tek personelimizin bile hizmetini yürütürken hastanede şiddet görmesi asla kabul edilir bir şey değil. Şiddet uygulayanları sonuna kadar kınıyoruz."diye konuştu.

"EMNİYET VE ADALETTEN HASSASİYET BEKLİYORUZ"

Emniyet teşkilatından duyarlılık beklediklerini kaydeden Şencan, şöyle devam etti: "Bunlar bir memura görevi başında yapılmış işlemdir. Bunu hiçbir şekilde şikayetle ilişkilendirilmeksizin.. Çünkü yeni mezun hekim ve hemşireler Doğu'da veya Batı'da olması fark etmez, başka bir şehre gitmiş. 50 kişilik bir grup gelmiş, hakaret etmiş veya böyle bir kabadayı olarak bilinen bir kişi şiddet uygulamış. Elbette bunda şikayetçi olmaktan çekinebiliyor, şikayetine bağlı olması gerekmiyor. Biz hem emniyet hem de adliye teşkilatının en yüksek hassasiyet ile bu işi takip etmesini bekliyoruz."

Uygulanan cezaların da en alt limitten değil, en üst limitten verilmesi gerektiğini ifade eden Şencan, "Görevini icra ederken şiddete maruz kalmayı kimse kabul edemez. Bu konuda emniyet ile yazışmalarımız da var. Özellikle yoğun olan hastanelere ek emniyet elemanı istedik. Şimdi bu çalışmanın sonunda daha sağlıklı bir karar alabileceğiz." diye ifade etti.

"ŞİDDET UYGULAYANLAR TOPLUM İÇİNDE DOLAŞMAYA UYGUN DEĞİL"

'Hastanelerde şiddete sıfır tolerans' diyen Şencan, istatistiklerin önemli olmadığını dile getirdi. Hasta ve yakınlarının çaresizliğinin ortadan kalktığına dikkat çeken Şencan, "Kişi, kötü muameleye maruz kaldığını düşünüyorsa, o hastanede ya da SABİM, Başbakanlık gibi başvurabileceği çok sayıda alternatif var. Artık kanallar açık. Bu kadar açık kanala rağmen, sağlık çalışanına şiddet uyguluyorsa bunun kabul edilebilir, izah edilebilir bir tarafı yok. Bunu sağlıklı bir ruh hali ile değerlendirmek de mümkün değil. Bu kişilerin ruh sağlığının toplum içinde dolaşmaya uygun olmadığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

İnsanların artık 'sıkıştırılmış ve çaresiz' olmadığının altını çizen Şencan, "Uygulamanın kötü olduğunu düşünüyorsa, hastane içinde ya da hastaneye güvenmiyorsan bakanlığa, başbakanlığa doğrudan müracaat edebileceği, bunların her birinin de kayıt altına alındığı, hiçbirisinin ihmal edilmediği bir düzen var. Buna rağmen sağlık çalışanlarına şiddet uygulanması hiçbir şekilde mazur görülemez, izah edilemez. Öfkelendi, hareket etti, diye kabul edilemez." dedi. Şencan, duyarlı vatandaşlardan da destek beklediğini sözlerine ekledi.


Cihan

Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs