En Sıcak Konular

Müfettişlere göre Silvan ihmalleri!

27 Temmuz 2011 09:55 tsi
Müfettişlere göre Silvan ihmalleri!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili bölgeye gönderilen İçişleri Bakanlığı müfettişleri, çarpıcı tespitlerde bulundu.

Müfettişler, PKK'lı teröristlerce üç kişinin kaçırılmasının ardından araziye çıkarılan askerlerin sevk ve idaresinde planlama hataları belirledi. Müfettişlerin hazırladıkları ön raporda riskli alanda yemek molası verildiği ve timlerin güvenliğini sağlayan nöbetçi sayısının yetersiz olduğu belirtildi. Raporda Süper Kobra helikopterlerin de yanlış yerde konuşlandırıldığının altı çizildi. Saldırıdan 1 saat sonra çatışma bölgesine ulaşabilen helikopterlerin Silvan'da bulunması gerektiği vurgulandı. İnsansız hava aracı Heron'ların ise saldırıdan önce ve sonra görüntü kaydı yapmadığı ifade edildi.

Başbakan Erdoğan'ın, "Silvan saldırısı sıradan bir olay değil. Sivil gözle de araştırılacak." açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı, bölgeye iki mülkiye müfettişi ile bir jandarma albay gönderdi. 22 Temmuz'da kendilerine tahsis edilen Jandarma helikopteri ile önce olay yerini havadan tetkik eden, ardından tanıkları ve ilgilileri dinleyerek delil toplayan ekip, raporlarını bir hafta içinde tamamlayacak. Müfettişlerin tespitleri hakkında Başbakan'a da bir ön rapor sunuldu. Yazım aşamasındaki raporun detaylarına ise Zaman ulaştı. Raporda, teröristlerin üç kişiyi kaçırmasının ardından araziye çıkarılan askerlerin sevk ve idaresinde planlama hatası yapıldığına dikkat çekildiği öğrenildi. Soruşturmada Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun da bilgisine başvuruldu. Saldırı sırasında görev başında olan Karaosmanoğlu'nun müfettişlere, kaçırma olayında kendisinin izinde olduğu ve planlamaları Kolordu Komutanlığı'nın yaptığını söylediği belirtildi.

Rapora göre intikalde yorgun ve uykusuz düşen askere, kuru ve yüksek otlarla kaplı son derece kritik ve riskli bir mevkide yemek molası verdirildi. Molada timlerin çevre güvenliğini sağlayan nöbetçi erlerin sayısı da yetersizdi. Bir diğer önemli hata da Süper Cobra helikopterlerin konuşlandırılmasında yaşandı. Saldırıdan 1,5 saat sonra çatışma bölgesine ulaşan helikopterler, Silvan'a konuşlandırılmalıydı.

Heron görüntüsü çıkmadı

Raporda saldırıdan önce ya da sonra insansız hava aracı Heron'ların herhangi bir görüntü kaydı yapmadığı öne sürüldü. Müfettişler, bölgeye konuşlu Jandarma Özel Harekât birliklerinin takipte neden kullanılmadığına ilişkin iddiaları da soruşturdu. Arama tarama görevlerinde askerlerin araziye çıkarıldığı, özel timin teröristlere ilişkin nokta tespiti olduğunda görevlendirildiği yönünde müfettişlere savunma yapıldığı öğrenildi.

Bu arada üst düzey kaynaklar, bölgede üç başlı bir yönetimin sakıncalarına dikkat çekiyor. Bölgedeki bazı jandarma birliklerinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olduğuna dikkat çeken kaynaklar, "Bir yanda vali, diğer tarafta Diyarbakır Jandarma Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı bulunuyor. Bölgede üç başlı bir yönetim var. Bu da organizasyon sorunlarına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Zaman


 



Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs