En Sıcak Konular

"Önemli olan kimin yaptığı değil, neden yaptığı!"

0 0 0000 00:00 tsi
Ulus eylemini “PKK yaptı” diyenler de, “Derin devlet yaptırdı” veya “Yabancı örgüt işi” diyenler de haklı olabilir… Kim yapmış veya yaptırmış olursa olsun amacı önemli bu eylemin… Amacın ne olduğu açık... Ta

Taha Kıvanç'ın yazısı

Önemli olan kimin yaptığı değil, neden yaptığı

Salman Yüksel'e ulaştığımda Ulus'ta kendini patlatarak altı kişinin ölümüne sebep olan canlı bomba olayının üzerinden 24 saat geçmişti. Olaydan haberdar değildi. “Kendimi dünyaya kapatmış vaziyetteyim” dedi bana; dağa çekilmiş, günlerini kovanları başında geçiriyormuş…

Dağa eşkıyalar çıktığı için Salman Yüksel'i de 'çeteci' filân sanmayın; tam tersine 'çeteler' ve 'çeteciler' ile mücadele eden biri o. Emekli öğretmen maaşıyla ilki 'Ankara Çetesinin Vatan Kurtarma Operasyonları', ikincisi 'Çetenin kimliği' adlarını taşıyan iki kitap yazdı. Kitapları yazdığı sırada, son bir-iki yıl içerisinde birbiri ardına patlayan Sauna Çetesi ve Atabeyler Çetesi gibi yapılanmaların varlığı kamuoyu tarafından bilinmiyordu.

Sivas/Zaralı Güven Akkuş'un ne menem biri olduğunu sormak için aramıştım Sivas'ta yaşayan Salman Yüksel'i… Devlet çetelerle uğraşacağına çetelerle uğraşan kendisiyle uğraştığı için dağa çıkan Salman Yüksel'le son karşılaştığımızda, bana, “Sivas'ta çete yoğunlaşması var, aman dikkat” dediğini dün gibi hatırlıyorum. Sivaslı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e uğramaya gidiyordu bunu bana söylediğinde; onu da uyarmış olmalı.

Ölümcül eylemler konusunda iki tez var, bunu artık hepimiz ezbere biliyoruz. Birinci tez, gazete ve televizyon haberlerinde yer alan, değişik örgütlere mensup insanların bu eylemleri yaptığı iddiası... Ankara/Ulus'ta çarşıya bomba olarak giden Güven Akkuş'un polisi linç etme girişimine katıldığını ve TİKP adlı bir örgütün militanı olmaktan iki yıl cezaevinde kaldığını biliyoruz sözgelimi… Dün, neredeyse bütün gazetelerde “Eylemci PKK'lı” haberleri yer aldı.

İkinci tez ise… İsterseniz, bu ikinci tezin ne olduğunu “Eylemci PKK'lı” tezini desteklemek için yazılmış bir yazıdan aktarayım. “PKK yapmamış olabilir mi?” başlıklı yazının girişi şöyle:

“Ulus'taki bombalamanın PKK işi olduğu, 'göstere göstere geldiği' yolunda çok güçlü emareler var. Fakat 'ilk akla gelen değildir' mantığıyla hareket edenler olayın ardında başka güçler arıyorlar. Eylemin 'uluslararası güç odakları' ve 'yabancı gizli servisler' tarafından yapıldığı iddialarını tartışabilmenin pek imkânı yok. Ancak olayda 'derin devlet'in parmağı bulunduğu iddialarını ciddi bir şekilde ele almak Türkiye'nin geleceği için hayati önem taşıyor. / 'Bu işte bir iş var' diyenler, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt olmak üzere üst düzey askeri yetkililerin aylar öncesinden ve defalarca PKK'nın yeniden saldıracağı uyarısı yapmış olmalarını; yine Org. Büyükanıt ve kurmaylarının hemen olay yerine intikal etmelerini ve Org. Büyükanıt'ın 'büyük şehirlerde eylemler sürecek' şeklinde açıklama yapmasını kendilerine dayanak yapıyorlar. / 'Derin devlet' teorisine inananlar, Ulus olayını, Şemdinli'den başlayan sürecin bir devamı olarak görüyor ve bunu 13 Eylül 2006 günü Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda patlayan ve çoğu çocuk on kişinin ölümüne yol açan bombalama eylemine benzetiyorlar.”

Ben kendi hesabıma, bir eylem olur olmaz, “Bu PKK işidir” diyebilecek kadar kendimi 'yetkin' hissetmiyorum. Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın bu yolda bir teşhis koyduğunu biliyorum elbette, ama yıllarca PKK'ya karşı mücadele vermiş bir insanın ilk tepkisinin o yönde olmasını da yadırgamıyorum.

Bu tür eylemleri PKK yaptırmış olabilir de, olmayabilir de… Güven Akkuş'un kökeni, ilişkileri, bugüne kadar yaptığı eylemler olaya ışık tutacaktır; ancak ilk elde bilinenlere bakıldığında, öyle doğrudan, “Bu bir PKK eylemidir” denilebilecek türden kesinkes bir tespitte bulunmak hayli zor… Terör eylemi, yaptıran örgüt açısından bir 'başarı' görüldüğü için derhal üstlenilir; bu yazıya oturduğumda sordum, PKK veya herhangi bir başka örgüt eylemi henüz üstlenmemişti.

Sizce de garip bir durum değil mi bu?

Benim aklım “Derin devlet işi” ya da “Yabancı servislerin kumpası” türü iddiaları hemen kabul etmez. 'Derin' denilen devletin öyle sanıldığı kadar derin olmadığını yaşayarak öğrendik; bazen yüzümüze sırıtarak bakıyor 'derin devlet'… Ayrıca, 'yabancı parmaklar' diye suçlanan ülkelerin istihbarat örgütleri o kadar içimizde ki, kim yabancı kim yerli ayırt edebilmek imkânsız… Acemiler ayrıma teşebbüs etmemeli.

Benim tezim çok basit: Ulus eylemini “PKK yaptı” diyenler de, “Derin devlet yaptırdı” veya “Yabancı örgüt işi” diyenler de haklı olabilir… Kim yapmış veya yaptırmış olursa olsun amacı önemli bu eylemin… Amacın da siyasetle ilgili olduğu çok açık… Ailesinde bolca intihar vakaları bulunan ideolojik heyecanı yerinde bir genci bulup cepheye sürmüşler…

Salman Yüksel ararsa sizi de bilgilendiririm.

Yeni Şafak



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs