En Sıcak Konular

YAŞ'a 43 tutuklu general ayarı

27 Temmuz 2011 08:17 tsi
YAŞ'a 43 tutuklu general ayarı Hükümetin, halen yargılamaları süren ve tutukluluğu süren general ve amiralleri emekli etmeye, yine tutuklu olup görev süresi dolmayanları da açığa almak eğiliminde olduğu öğrenildi.

Başbakan Erdoğan başkanlığında 1 Ağustos'ta başlayacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emir komuta zincirini belirleyecek olan kritik Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısı, 'suni' yemin krizini aşan hükümetin ilk sınavı olacak. Tutuklu general ve amirallerin durumu YAŞ'ın en sıcak gündemi olarak öne çıkıyor

AK Parti, 'ustalık dönemi'nin ilk sınavını 1-4 Ağustos tarihlerinde yapılacak Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısında verecek. TSK'nın emir komuta zincirinin belirleneceği toplantıda, en önemli konunun Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan general ve amiraller hakkındaki tavrın olması bekleniyor. Hükümetin geçen yıl YAŞ toplantısındaki krizin benzerinin yaşanmaması için tedbirini aldığı belirtildi.

Hükümetin, halen yargılamaları süren ve tutukluluğu süren general ve amiralleri emekli etmeye, yine tutuklu olup görev süresi dolmayanları da açığa almak eğiliminde olduğu öğrenildi. Emir komuta zincirinin de Ergenekon ve Balyoz ile bunlarla bağlantılı davalarda halen tutuklu bulunan 43 general ve amiralin durumunun gözönünde bulundurularak oluşturulması bekleniyor. Yaş haddinden emekli olacak Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu'nun yerine Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel'in atanması bekleniyor. Atanması durumunda 2013 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapacak Özel'in, bu tarihten sonra da 4 yıllığına Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

DENİZDE DONANMA SIKINTISI

Deniz Kuvvetleri'nde Eşref Uğur Yiğit'in emekliye ayrılmasıyla yerine Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bilgel'den boşalacak Donanma Komutanlığı'na teammüllere göre Güney ve Kuzey Deniz Saha Komutanlarından birisi atanıyor. Gerek eski Güney Deniz Saha Komutanı ve Genelkurmay MEBS Daire Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç gerekse de Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu tutuklu bulunuyor. Donanma Komutanlığı'na ise Kadir Sağdıç'ın yerine Güney Deniz Saha Komutanlığı'na getirilen ve Deniz Kuvvetleri'nde korgenerallikten terfi edecek tek isim olarak kalan Nusret Güner'in getirilmesi bekleniyor.

JANDARMA'DA EN ŞANSLI KIVRIKOĞLU

Erdal Ceylanoğlu'ndan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Necdet Özel'in atanması durumunda Jandarma Genel Komutanlığı için Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu'nun ismi geçiyor. Emekli Orgeneral Çetin Doğan kendini savunmak için yazdığı 16 sayfalık mektubunda Plan Semineri'ne, Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri'ni temsilen iki ayrı heyetin katıldığını ve bu heyetlerin başındaki komutanların, birinin orgeneral, diğerinin de korgeneral olarak halen görevde olduğunu açıklamış, orgeneralin Bekir Kalyoncu olduğu iddia edilmişti. Jandarma Genel Komutanı için 4 ordu komutanınından biri de olabiliyor. Bu durumda en şanslı adayın 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu olduğu belirtildi.

JANDARMA VAR İÇİŞLERİ BAKANI YOK

Bu yıl 13 orgeneral ve oramiral ile Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın katıldığı YAŞ toplantılarına Jandarma Genel Komutanı katıldığı halde İçişleri Bakanı katılamıyor. Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, jandarma genel komutanı ve katılan diğer orgeneral ve oramirallerin Şârâ'da oyları eşit olarak kabul ediliyor. Bu durum YAŞ'ta askeri vesayetin devam ettiği iddialarını güçlendiriyor.


HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI KİM OLACAK?

YAŞ'ın en sıkıntılı gündemini ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin getirileceği konusu oluşturuyor. Aksay'ın yerine Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı'nın gelmesine kesin gözüyle bakılırken, Balyoz davası kapsamında Balanlı'nın tutuklanması başka orgeneral olmayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki paniği artırdı. Hava Kuvvetleri'nde; 1. Hava Kuvveti'nin Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler, Etimesgut Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten terfi sırasında. Korgeneraller Pulatsü ve Güler'in Balyoz davası kapsamında tutuklanması, dikkatleri Mehmet Erten'e çevirdi. Hükümet Hasan Aksay'ın görev süresini uzatmazsa, korgenerallikten orgeneralliği terfi ettirilecek olan Etimesgut Hava Lojistik Komutanı Mehmet Erten aynı zamanda Hava Kuvvetleri Komutanı olacak ve tarihte bir ilk yaşanacak.

Terfi sırası gelen general ve amiraller

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Orgeneraller


* Necdet Özel: Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor

* Erdal Ceylanoğlu: Yaş haddinden emekli olacak

* Saldıray Berk: Görev süresi tamamlandığı için emekli olacak

Korgeneraller

* İsmail Hakkı Pekin (Temditli), Abdullah Atay (Temditli), Nejat Bek (Temditli - tutuklu), Ömer Necati Özbahadır (Temditli), Mustafa Korkut Özarslan (Tutuklu), Ahmet Turmuş, Galip Mendi, Hulusi Akar, Abdullah Yaşar Cihansız

Tümgeneraller

* Gürbüz Kaya (Tutuklu, 2010 yılı YAŞ'ta terfisi hükümet tarafından onaylanmamasına rağmen AYİM terfi etmesi yönünde karar aldı), İsmail Serdar Savaş (Temditli), Ahmet Yavuz (Temditli-tutuklu), Salim Erkal Bektaş (Temditli-tutuklu), Ali Erdinç (Temditli), Bülent Dağsalı (Temditli), Abdullah Dalay (Temditli-tutuklu), İhsan Balabanlı (Temditli-tutuklu), Alaettin Örsal (temditli), Muharrem Mutlu Arıkan (Temditli), Tahir Bekiroğlu, İhsan Uyar, Raşit Atilla Önkök, Yüksel Öztekin, Berkay Turgut, Yaşar Bal, Musa Avsever, Ömer Bayraklı, Orhan Turfan, Yıldırım Güvenç, Mehmet Çetin, Selahattin Kısacık.

Tuğgeneraller

* Şahin Tarlan (Temditli), Orhan Köprü (Temditli), İshak Ceylan (Temditli), Namık Kemal Çalışkan (Temditli), Tacettin Coşkun (Temditli), Hamza Koçyiğit (Temditli), Satı Bahadır Köse (Temditli), Azmi Utfan Cinek (Temditli), Göktürk Gökbayrak (Temditli), Mehmet Ali Yıldırım (Temditli), Osman Gazi Kandemir (Temditli), Kasım Erdem (Temditli-tutuklu), Naim Barbüroğlu (Temditli), Şendoğan Karakuş (Temditli), Asım Bülent Aker (Temditli), Levent Gözkaya, Yavuz Türkgenci, Erdoğan Akyol, Levent Çolak, Tayyar Süngü, Ersun Altınsoy, İlyas Bozkurt, İzzet Çetingöz, Oktay Bingöl, Yakup Battal, Özhan Ayaş, Şeref Oğuş, İlhan Bölük, Mete Salt, Ali Doğan İnce, Mustafa Güler, Osman Ünlü, Muammer Bayram, Mustafa Özsoy, Mustafa Küçükayan, Mehmet Şahingöz, Murat Üçüncü, Fevzi Çömert.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Orgeneraller


* Hasan Aksay (Görev süresi doldu, ancak hükümetin görev süresini üçlü kararname ile bir yıl daha uzatması gündemde)

Korgeneraller

* Korcan Pulatsü (Temditli-tutuklu), Ziya Güler (Temditli-tutuklu), Mehmet Erten

Tümgeneraller

* Beyazıt Karataş (Tutuklu), Fuat Özakdağ (Temditli), Semih Birdoğan (Temditli), Nezih Damcı, Mehmet Çetin, Atilla Özler.

Tuğgeneraller

* Kazım Öndül (Temditli), Adnan Demirci (Temditli), Ahmet Barlas (Temditli), Muhittin Fatih Sert, Mustafa İlhan, Atilla Öztürk, Ziya Cemal Kadıoğlu, Ateş Ahmet İrez, Cemal Sancak, Yılmaz Özkaya, Haşmet Cihangir Kadakal.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Oramiraller


* Eşref Uğur Yiğit (Emekli olacak)

Koramiraller

* Kadir Sağdıç (Temditli-tutuklu), Mehmet Otuzbiroğlu (Temditli-tutuklu), Nusret Güner (Donanma Komutanlığı için kalan tek isim)

Tümamiraller

* Haydar Mücahit Şişlioğlu (Tutuklu), İzzet Artunç (Temditli), Halit Özkoç (Temditli), Atilla Kezek, Veysel Kösele.

Tuğamiraller

* Abdullah Gavremoğlu (Tutuklu, 2010 yılı YAŞ'ta terfisi hükümet tarafından onaylanmamasına rağmen AYİM terfi etmesi yönünde karar aldı) Ahmet Türkmen (Temditli-tutuklu) Mustafa Doğan Denizmen (Temditli), Mustafa İpteş (Temditli), Nurhan Kahyaoğlu (Temditli), Kemalettin Gür, İsmail Taylan, Sualp Tayfun Atılır, Nadir Hakan Eraydın, Ercüment Tatlıoğlu, Alaattin Sevim, Hasan Şükrü Korlu, Emin Sami Örgüç.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

Korgeneraller

* Fikret Demirtaş

Tümgeneraller

* Halil Helvacıoğlu (Tutuklu, 2010 yılı YAŞ'ta terfisi hükümet tarafından onaylanmamasına rağmen AYİM terfi etmesi yönünde karar aldı) Tunay Bilgen.

Tuğgeneraller

* Ali Aydın (Temditli-tutuklu), Erhan Güder (Temditli), Vahdettin Bereceli (Temditli), İsmail Salim Olguner, Ali Lapanta, Arif Çetin, Ümit Yılmaz, Murat Kırkaya.

yenişafak

Bu haber 2,488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,434 µs