En Sıcak Konular

Bakan'dan kıdem tazminat fonu açıklaması

26 Temmuz 2011 18:31 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminat Fonu'nun şu an gündemlerinde olmadığını belirtti.

Faruk Çelik, hakların korunması kaydıyla fonun hükümet programında yer aldığını ifade etti.

Sendikalaşma oranının işçilerde yüzde 59,8, memurlarda yüzde 67,3 göründüğünü ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri itibari ile sendikalı işçi oranının yüzde 8,9 olduğunu kaydeden Çelik, ''İstatistikler yayımlandığı zaman yanılmıyorsam 35 sendika devre dışı kalıyor. Haberleri var. Türk-İş'in 15-16 sendikası kalıyor. Hak-İş, DİSK tarihe karışmış oluyor.'' dedi.

Bakan Çelik, çalışma hayatı veekonomimuhabirleriyle bakanlık konferans salonunda bir araya geldi. Toplantıda Kıdem Tazminatı Fonu oluşturulmasının şu anda gündemlerinde olmadığını aktaran Çelik, mevcut hakların korunması kaydıyla fonun hükümet programında yer aldığını bildirdi.

Çelik, iktidar olarak Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili konuyu çok da uzatmadan gündeme almaya amaçladıklarını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, fonda kamu payı olmasının bugüne kadar gündeme gelmediğini dile getirdi. Bölgesel asgari ücret uygulamasının da gündemlerinde olmadığını vurguladı.

Sendikalı işçi istatistiklerinin yayımlanmasının 6 ay ötelendiğini hatırlatan Faruk Çelik, bunun soruna çare olmadığını belirtti, sendikal mevzuatta değişiklik yapılıp barajlarla ilgili adımların atılmasını önerdi.

Gazetecilerin,''İstatistiklerin yayınlanması ve sendikaların durumlarını görmesi durumunda uzlaşma daha kolay olmaz mı?'' sorusuna Çelik, şu karşılığı verdi:

''Çıkaracağınız sendika kalmıyor, önemli ölçüde sendika ortadan kalkmış olduğu için çok rahat çıkarırsınız. Ciddi bir oranda sendika devre dışı kalıyor. İstatistikler yayımlandığı zaman yanılmıyorsam 35 sendika devre dışı kalıyor. Haberleri var. Türk-İş'in 15–16 sendikası kalıyor. Hak-İş, DİSK tarihe karışmış oluyor. SGK verilerine göre, sendikalı işçi oranı yüzde 8,9. Bu da çok yüksek bir rakam."

12 Eylül2010'da yapılan Anayasa değişikliğinin gereği olarak kamu çalışanlarıyla toplu sözleşme dönemine geçeceklerini belirten Çelik, mevcut yasanın toplu görüşmeyi, Anayasa'nın ise toplu sözleşmeyi öngördüğünü dile getirdi. Bakan, sözlerine şöyle devam etti:

"4 Ağustos'ta kamumemursendikalarıyla bir araya gelip değerlendirme yapacağız, bu takvim nasıl yürüyecek bunu konuşacağız. Belki 15 Ağustos'ta yine bir araya geleceğiz. Bu konunun içerisinden hukuki olarak nasıl bir çıkış noktası olacağı ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Toplu görüşmeyi herhalde sendikalar talep etmiyorlar, benim aldığım duyum bu. Eğer toplu sözleşme ise onun mevzuata ihtiyacı var. O mevzuat olmadan nasıl yapacaksınız, öyle bir açmazımız var. Çok hızlı yasal düzenleme yapılabilir. Biz Meclis açılmadan önümüzdeki yasal düzenlemeleri sevk etmeyi düşünüyoruz."

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yapılacak düzenleme için TBMM'nin erken açılmasınını söz konusu olacağını zannetmediğini belirtti.

İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili bir soru üzerine ise Çelik, toplam gelirin 65 milyar lira olduğunu, bunun 9,7 milyar lirasının GAP'a aktarıldığını, 6,4 milyar lirasının işsizlik sigortası, ücret garanti fonu, kısa çalışma ödeneği ve eğitimlere harcandığını duyurdu. Fonun kaynağının 49,4 milyar lira olduğuna dikkati çeken Çelik, bu sene için 1,4 milyar liranın eğitim için ayrıldığını, bugüne kadar bu rakamın 124 milyon lirasının kullanıldığını anlattı.

cihan




Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs