En Sıcak Konular

Eyvah Rusya'ya irtica geliyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Eyvah Rusya'ya irtica geliyor! Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma; sokaklarda, parklarda ve meydanlarda alkol kullanımına yasak getiren kanun teklifini onayladı.

Rus toplumunun alkol alışkanlıklarının önünü almaya yönelik son çabalardan biri olan yasa Duma'da 377 oyla kabul edildi. Karşı yönde oy kullanılmayan yasa toplu yaşam alanlarında hem küçüklerin hem de büyüklerin alkol almalarını yasaklıyor. Bundan böyle sadece alkol satışı yapabilmek için lisans alan restoran ve kafelerde içki içilmesine izin verilecek.

Var olan yasa sadece çocukların alkol satın alması ve açık alanlarda alkol kullanmasını yasaklıyordu. Eski yasaya göre büyükler de eğitim, sağlıkla ilgili alanlar, halk ulaşım araçları ve kapalı spor alanlarında alkol kullanması yasaklanmıştı. Kremlin'in onayından sonra yürürlüğe girecek yeni yasaya uymayanlara da 300 ruble (12 dolar) ceza öngörülüyor.

Rusların yaşam biçiminde önemli değişiklik yapmalarını gerektirecek yasanın uygulanabilirliği tartışılıyor. Sabahleyin işe giderken yolda alkol alan, iş molasında alkol alan ve akşam evine dönerken metro girişlerini birahaneye çeviren Rus alkol alma kültürünün kolaylıkla değiştirilemeyeceği belirtiliyor. Alkol alımında uluslar arası standardı getirmeye çalışan Duma'nın kararına halktan destek gelirken mekanlar konusunda ayrım yapılması isteniyor.

Duma Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky Rusya'da barlarda alkol tüketiminin yüzde 7 oranında olduğunu bu rakamın Avrupa ülkelerinde yüzde 50'leri geçtiğini söyledi. Tüm bölgelerin yasaya destek verdiğini belirten Medinsky Duma'nın iki yıl önce de alkol kullanımını sınırlayan bir yasayı kabul ettiğini hatırlattı. Bir kısım eleştirmenlerde sokakta alkol tüketiminin maliyetinin 30 ruble gibi çok düşük bir rakam olduğunu bar ve içki satışına izin verilen restoranlarda alkol almanın herkesin bütçesine uymayacağını savunuyor.

Rusya Federasyonu İçişleri Bakanı Rashid Nurgaliyev, Rusya'da alkol tüketimi ve beraberinde gelen ölümlerin 'ulusal trajedi'ye dönüştüğünü kaydetmişti. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev "Alkol kullanımının azaltılmasında somut neticeler elde edemezsek, ulusal sağlık projelerinde hiçbir hedefe ulaşamayız." uyarısında bulunmuştu. Sahte alkolden zehirlenme sonucu Rusya'da her yıl 42 bin kişi hayatını kaybediyor. Her üç Rus erkeğinden biri ve her yedi Rus bayanından biri alkolik. Tüm çabalara rağmen Rusların alkol şişesine düşkünlüğünün önüne geçilemiyor. Rusların alkol sevdası Rusya'yı ölümlü trafik kazalarında, ölümlü erken doğumlarda, suç ve şiddet olaylarında, aile içi şiddet ve cinayetlerde dünya birincisi yapmaya yetiyor.

SİGARA RUSYA'DA GÜNDE 700 CAN ALIYOR

Duma Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Rusya'nın alkol ve sigara tüketiminde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer aldığı ve günde ortalama sigaradan kaynaklanan kanser gibi hastalıklar nedeni ile 700 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Rusya Medikal Bilimler Akademisi öğretim görevlilerinden Nikolai Gerasimenko çocukların sigara tüketiminde Rusya'nın dünya sıralamasında ilk sırada yer aldığını belirterek çocuk yaştaki Rus gençlerinin en az yarısının sigara kullandığını söyledi. Son on yılda sigara üretiminin Rusya'da iki katına çıktığını belirten Gerasimenko, Çin ve ABD'den sonra dünyada en çok sigara üreten üçüncü ülke olduklarını belirtti. Rus bilim adamı sigara fiyatlarının çok düşük olmasının özellikle çocuklarda tüketimi hızlandırıcı bir etkisi olduğunu savundu.

Gerasimenko Rusya'nın 2001 yılında çıkarılan sigara ile mücadele yasasının verimli çalışmadığını ve ülkenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen sigara ile mücadele yasasını onaylamayan nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yasanın üretim ve karlılık konusunda bir kısım sınırlamalar getirdiğini belirten Gerasimenko sigara şirketlerinin karlılık açısından Rusya'da kendilerine çok güzel bir ortam bulduklarını iddia etti. Vergilerin çok düşük olmasından yakınan bilim adamı, "162 ülke bu anlaşmayı imzalamış Guatemala, Zimbavi, Rusya ve birkaç başka ülke daha bu anlaşmaya imza koymadı." dedi.



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,508 µs