En Sıcak Konular

Samast'ın annesi bayıldı, babası: şok geçirdik!

26 Temmuz 2011 11:02 tsi
Hrant Dink’i 2007’de öldüren Ogün Samast'ın cezası belli oldu. Anne ve babası ise çocuk yaşta katil olan oğullarına cezaya tepkili! İşte dünden bu yana Samast gelişmeleri

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 2007’de öldüren Ogün Samast, dün bu dava kapsamında son kez hâkim karşısına çıktı. Kilo verdiği gözlenen Samast, Çağlayan’da yeni hizmete giren İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Samast’ın ailesinden sadece amcası ve bir yakını duruşmayı izlemeye geldi. Duruşma sırasında hareketli olduğu gözlenen Samast sık sık arkasını dönerek amcasıyla göz işaretiyle konuştu. Bunun yanında avukatı Levent Yıldırım’dan yapacağı savunma ile ilgili yardım alan Samast karar öncesinde son savunmasını 15 sayfa halinde sundu.

Duruşmada pişman olduğunu sık sık dile getiren Samast cezaevinde kaldığı süre içinde ıslah olduğunu ve akıllandığını ifade ederek bugün olsa asla böyle bir suçu işlemeyeceğini belirtti. (Ancak akıllarda Dink ailesini ve avukatlarını duruşmalarda tehdit etmesi ve sürekli gülerek diğer sanıklarla şakalaşması vardı.)

Hegel’den alıntı

Hegel’den alıntılar yapan Samast, “Kötü bir eğitimin, suça sürüklenmişliğin sonucu olarak burada olduğumu gören ve algılayanlar, akla uygun ve somut düşünmüş olurlar” diye konuştu.
Samast’ın olayı yaptığını kabul ettiğini ancak olayı hiç tam anlatamadığını söyleyen Yıldırım, müvekkilinin olayı baskı altında üstlenmiş olabileceğini ileri sürdü. Yıldırım, müvekkilinin beraatını talep etti. Avukatının ardından son sözü sorulan Samast “Beraatımı istiyorum” dedi. Duruşmaya verilen aranın ardından tekrar hâkim karşısına çıkan Samast hakkında kesin karar açıklandı.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Samast’a ‘tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan 5237 sayılı TCK’nın 82-1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme cinayeti işlediğinde 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 21 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi. Mahkeme Samast’a ‘ruhsatsız silah bulundurmak’tan önce 2 yıl hapis cezası ve 900 TL adli para cezası verdi. Ancak yine suç tarihinde 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak cezayı 1 yıl 4 ay hapis cezası ve 600 TL adli para cezasına indirdi. Kararla ilgili son sözü sorulan Samast “Son sözüm yok” yanıtını verdi. Ancak gülümsediği gözlendi.

Çetin: İndirim yapılmadı

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin mahkemenin Samast’ın savunmalarına itibar etmediğini belirterek “Bu suçla Ogün Samast’ın davaları elbette bitmiyor. Örgüte dahil olma suçuyla ilgili davası devam edecek. Sonuç kötü değil. Caydırıcı olabilir. Sanıkları açısından etkileri olabilir. Çünkü Ogün Samast ve avukatı indirim bekliyordu. Mahkeme yaş küçüklüğünün dışında indirim yapmadı” diye konuştu.

Babası: Beklemiyorduk

Kararı Trabzon’un Pelitli Mahallesi’nde öğrenen Samast’ın annesi Havva Samast fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Baba Ahmet Samast ise çevresine, “Bu kadar ceza beklemiyorduk. Şok geçirdik” dedi.

Örgüt aydınlatılamıyor

Samast’ın örgüt davası devam edecek. Ancak cinayetin üzerinden dört yıl geçmesine karşın bu örgütün ortaya çıkarılması için yol alınamadı. Avukatların davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesi talebi kabul edilmedi. Olayda ihmali ya da kastı olduğu öne sürülen çok sayıda kamu görevlisinin yargılanmasına izin verilmedi, yargılananlar için ise çok düşük suçlamalar yöneltildi.


Bildiklerinin hepsini anlatmadı
Samast ceza aldı ancak yanıtı bulunmayan sorular var: Cinayet gününe ait bankanın güvenlik kamera kayıtlarının önemli bölümü emniyet birimlerinde yok edildi. Samast’ın cep telefonu ve sim kartına ilişkin ifadeler arasındaki çelişki çözümlenmedi, işin gerçeği araştırılmadı. Ogün Samast, cinayetten hemen önce internet kafede birileriyle chat’leşmişti . Bilgisayar kayıtlarına ise halen ulaşılamadı. Olay yerindeki kamera kayıtlarında görünen şüpheli üç kişinin kimliği tespit edilmedi. Samast cinayetten sonra Samsun’da öldürüleceğini söyledi ama bu kişilerin kim olduğunu açıklamadı.

Cinayetten 11 yıl yatacak, örgüt suçu eklenecek

Ogün Samast, mahkemenin verdiği 22 yıl 10 hapis ve 600 TL para cezasının tamamını cezaevinde geçirmeyecek. Samast 4 yıldır cezaevinde tutuklu bulunuyordu. Mahkemenin karara bağladığı dava kapsamında Ceza İnfaz Kanununa göre Samast’ın cezası yaşı 18’den küçük olduğu için indirime uğrayacak. Suça Sürüklenen Çocuklar Yasası kapsamında yargılaması tamamlanan Samast, aldığı cezanın sadece 3’te 1’ini cezaevinde geçirecek. Böylelikle verilen 22 yıl 10 ay 14 yıla düşecek. Samast’ın tutuklu kaldığı 4 yıl aldığı cezadan düşürüldüğünde toplam ceza miktarı 11 yıla inecek.

Samast eğer cezaevinde herhangi bir disiplin suçu işlemezse “iyi hal indirimi”nden yararlanabilecek. İnfaz Kanununa göre bir hükümlü aldığı cezanın yarısını cezaevinde tamamlaması durumunda kalan yarısını açık cezaevinde geçirebilecek.

Örgütten de ceza

Ancak Ogün Samast’ın örgüt üyesi olmak suçlamasıyla yargılandığı dava Çocuk Mahkemesi’nde devam edecek. Buradan alacağı ceza Hrant Dink’in öldürülmesi nedeniyle cezaevinde kalacağı zamanı tam olarak ortaya koyacak. Terör suçu olduğu için indirim de az olacak.


Orhan Dink: Bekliyorduk

Orhan Dink: “Bu karar zaten beklediğim bir karardı ancak bizim için asıl önemli olan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamadır. Bu yargılama bittiğinde konuşacağız.”
Hrant Dink’in avukatı Arzu Becerik: “Alt sınırlarda kalınmadı. Bu sevindirici. Sadece zorunlu indirim sebebi ‘yaş küçüklüğü’ uygulandı. ancak bu indirim biraz fazla oldu. Alt sınırında kalınmadı. Başka bir indirim talebi uygulanmadı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ancak yaş nedeniyle bu ceza toplamda 22 yıl 10 aya indi. Ne kadar yatacağını tam hesaplamadık henüz ancak en az 10-11 yıl daha cezaevinde kalacağını tahmin ediyoruz.”

Radikal

Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs