En Sıcak Konular

"Kraldan fazla kralcılara ders olsun!"

0 0 0000 00:00 tsi
Yunanlılar'a 387 şubeli 3 banka sattık. Finansbank ve Tekfen Bank satışı hemen onaylandı. Ziraat Bankası,Yunanistan'da şube açmak için izin istedi. Yunanistan izin vermedi... Peki şimdi ne olacak... BDDK, üçüncü yabancı damat olarak bilinen ABank’

Top BDDK'da... Yunanlılar, Atina ve Gümülcine'de Ziraat Bankası'na şube açma izni vermezse, Yunan Alpha Bank'a satılan Anadolu Bank, yani Abank'ın satışına onay verecek mi?

Türkiye ile Yunanistan arasındaki bankacılık konusundaki ilişkileri, Yunan bankacılık otoritesinin, Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de şube açmasına ilişkin tutumu belirleyecek. Yunan Merkez Bankası izni bekleniyor. İzin çıkmazsa BDDK'nın Abank'ın Yunanlılar'a satışına vize vermeyeceği ifade ediliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Ziraat Bankası'nın Atina ve Gümülcine'de şube açmasına izin verdi. Yunan bankalarının Türkiye'ye hücum etmesi üzerine Ziraat Bankası da, Yunanistan'da banka açmak için başvuruda bulunmuş ancak Yunan Merkez Bankası onaylamamıştı.

Bunun üzerine BDDK'da Yunanlılar'ın Türkiye pazarına girmelerine tepki göstererek satılan bankaların onay sürecini uzatmıştı. Bu doğrultuda yüzde 47 hissesi geçen yıl kasım ayında Yunanlı Alpha Bank'a satılan Anadolu Bank'ın satışına aradan 9 ay geçmesine rağmen BDDK vize vermiyor. Tekfenbank'ın Yunanlı EFG Eurobank'a satışı, kurul üyeleri arasında krize neden olmuştu. Ve kriz izinde bulunan bir üyenin çağırılmasıyla aşmıştı. Bu sefer kurul üyelerinin önemli bir kısmının Ziraat Bankası'na şube izni olmadan satışı onaylamayacağı ifade ediliyor.

Yunanlıların 359 şubesi var

Yunanlılar'a satılan Finansbank'ın 328, Tekfenbank'ın ise 31 şubesi bulunuyor. Yunanlılar, ülkemizde 359 şubeyle hizmet veriyor ve istedikleri zaman da yurdun her bölgesinde şube açma yetkisine sahipler. 28 şubeli A Bank'ın satışının onaylanması halinde Yunan bankalarının Türkiye'deki şube sayısı 387'e yükselecek. Finansbank'ı alan Yunan NBG ve Tekfenbank'ın ortağı EFG'den sonra Türkiye pazarına girmeyi bekleyen Alpha Bank'ın da izinlerinin bir an önce verilmesi için Yunan Merkez Bankası'na baskı yaptığı söyleniyor.

Akıl başa geç gelirse...


"BDDK yönetiminin aklı başına yeni geliyor" diyerek Türkiye'nin aldığı kararı yorumlayan Ekonomist Prof. Dr. Cihan Dura sözlerine şöyle devam etti: "Uzun süredir, yabacı sermaye Türkiye'ye akıyor. Küresel şirketlerin hakimlerinin, küresel hakim olma amacıyla bir çok ülkede gerçekleştirdikleri bu operasyona yardımcı olmak için yöneticiler de "kraldan fazla kralcı" davrandılar. Sonuç: Bankalarımızın yüzde 40'ı, borsamızın yüzde 70'i yabancıların elinde...

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümetin yabancı sermaye kapılarını ardına dek açtığına dair eleştirilere karşı yaptığı "Türkiye yabancı yatırımcılara açılmasın, içine mi kapansın" savunmasının hatalı olduğunu belirten Dura, yabancı sermayeye karşı ülkenin çıkarları açısından kontrollü yaklaşmak ve zaman zaman da sınırlar koymak gerektiğini anlatıyor. "Dışarı açılalım hevesiyle milli bilinçten yoksun bir şekilde ülkeyi neredeyse teslim etmeye hiç bir yöneticinin hakkı yok"  eleştirisini yapan Dura, "Yunanistan, bırakın ülkesindeki bankaları satmayı, iki bankasını aldığı ülkenin kendi topraklarında iki şube açmasına dahi engel oluyor. Dünya milli çıkarlarını gözeterek hareket ediyor. Bu örnek de bize ders olsun.

Keşke, Yunanistan'a yaptığımız samimiyet testini satacağımız son bankada değil, iki bankamızı satmadan evvel yapsaydık.  Geç de olsa doğru bir karar. Yabancı sermayeye karşı işine gelince liberal olup, işine gelmeyince engel olma politikasından da bir an önce vazgeçilmeli. Bu konularda milli menfaatleri kriter olarak ele alınmalı ve Yunanistan'da şube açma testinde olduğu gibi taktikler geliştirilmeli" şeklinde konuşuyor.


www.iyibilgi.com




Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs