En Sıcak Konular

Mısır: Tansiyon yeniden yükseliyor

24 Temmuz 2011 17:03 tsi
Mısır'da, son bir hafta içerisinde muhalifler ile Ordu arasında başlayan gerginlik artarak sürüyor.

Kahire, İskenderiye ve Süveyş kentlerinde, 1952 Devrimi'nin yıl dönümünde sivil yönetim isteği ile gerçekleştirilen gösterilerde askerlerin protestoculara sert davranması ve göstericileri dağıtmak için gaz kullanması bir çok muhalefet grubunun tepkisine neden oldu.

Mısır Yüksek Askeri Konseyi, olaylar ile ilgili yayınladığı 69 numaralı bildiride, 6 Nisan Gençlik Hareketi'ni, Ordu ile halkın arasını açmaya çalışmakla suçladı.

6 Nisan Gençlik Hareketi ise ordunun bildirisinin ardından yaptığı açıklamada, barışçıl gösterilere karşı şiddet kullanımından Yüksek Askeri Konsey'in sorumlu olduğunu savundu.

28 parti ve gençlik örgütü, orduya karşı yapılan gösterileri organize eden 6 Nisan Gençlik Hareketi'ni destekleyen ortak bir deklarasyon yayınladı. Söz konusu deklarasyonda, ordunun hareketleri ve eylemlerinin de eleştirilebileceği ifade edilerek, 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin Mısır siyasetinin bir parçası olduğu dile getirildi.

Bugün, çoğunluğunu sol ve laik partilerin oluşturduğu 8 parti ile 10'a yakın gençlik grubu, ortak bir bildiriye imza atarak, Kahire'de yaşanan çatışmaların soruşturulmasını istedi.

Bildiride, ordunun açıklamalarında sorumlu davranması gerektiği vurgulanarak, Tahrir Meydanı'ndaki at ve Develi saldırının bir benzerinin Abbasiye semtinde yaşandığı ileri sürüldü.

Mısır cumhurbaşkanlığının potansiyel adayı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Askeri Konsey ve hükümete, "Protestoculara karşı şiddetin önlenmesi" çağrısında bulundu.

Süveyş kentinde, halk ayaklanması sırasında yakınlarını kaybedenlerin oturma eylemi askıya alındı. Süveyş Kayıp Aileleri Platformu Sözcüsü Ali Genedi, eylemi aralarına sızan şüpheli unsurlardan dolayı askıya aldıklarını açıkladı.

Mısır'da geçen Cuma başlayan gösterilerde, askerin gaz kullanması ve göstericilere başka sivil grupların saldırması sonucu 300'ün üzerinde kişi yaralanmıştı.

aa



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs