En Sıcak Konular

Bakan Yılmaz: Güçlü ülkelerde bile kriz var

24 Temmuz 2011 16:25 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Dünyada en gelişmiş, en güçlü dediğimiz ekonomilerde bile bir kriz yaşanıyor. Ama çok şükür Türkiye, bütün dünyanın örnek gösterdiği bir performans sergiliyor ekonomik büyümede" dedi.

Bingöl'de gezi ve incelemelerini sürdüren Kalkınma Bakanı Yılmaz, Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve kentin sorunlarının tartışıldığı toplantıya katıldı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, kamu kurumlarının yetkilileri, belediye başkanları, il genel meclisi üyeleri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.

Yılmaz, toplantı çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, şehrin sorunlarının ele alındığı toplantının çok verimli olduğunu söyledi.

Toplantıda halkın talepleri ve sorunlarının dile getirildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle dedi:

"Vatandaşın önceliği neyse bizim önceliğimiz de odur. Halkın önceliği neyse, hükümet olarak bizim önceliğimiz de odur. Bugünde çeşitli sorunlar ve sıkıntılar anlatıldı. Ayrıca yapılan çalışmalarla ilgili takdir ve teşekkürler de dile getirildi. Çok güzel ve çok verimli bir toplantı olduğuna inanıyorum. "

Sorunların ortak akıl yöntemiyle daha iyi çözüleceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biz ortak akılın son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Herkesin bir bilgisi, birikimi ve görgüsü var. Ama önemli olan bunları biraraya getirmek, bir yerde toparlamaktır. Bizim amacımız gerçekten öncelikleri tespit edip, imkanlarımızı bu önceliklere yönlendirmektir. Biz buna inanıyoruz. Bu toplantıdan çıkan sonuçlardan biri; kurumlar arasında daha etkili koordinasyon ve işbirliğinin sağlanmasının gerektiğidir. Kurumlar kendi içinde veya yerel yönetimlerle ne kadar işbirliği içinde olursa, hizmetler de o kadar etkili bir şekilde yürütülür. Bingöl'de gerçekten çok hizmetler yapıldı. Eğitimde, sağlıkta, köylerin altyapısında, ulaştırmada ve diğer alanlarda büyük hizmetler yapıldı. Bunları önümüzdeki dönemde artırarak devam ettirme azmindeyiz. "

-AVRUPA'DAKİ KRİZ-

Yılmaz, bir gazetecinin, "Avrupa'daki ekonomik kriz, Türkiye'nin ekonomisini ve büyümesini ne derece etkileyecek? Yoksa Amerika'daki kriz gibi teğet mi geçecek?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Geçmişte dünyada kriz olmazdı, Türkiye'de kriz olurdu. 2001'e, 2002'ye baktığınız zaman o dönemlerde dünyada, Avrupa'da kriz yoktu. Türkiye'de kriz vardı. Şimdi tam tersi bir manzara görüyoruz. Dünyada en gelişmiş, en güçlü dediğimiz ekonomilerde bile bir kriz yaşanıyor. Ama çok şükür Türkiye, bütün dünyanın örnek gösterdiği bir performans sergiliyor ekonomik büyümede. Geçen sene yüzde 8, 9 büyüdü Türkiye'nin ekonomisi. Bu senede ilk 3 çeyrekte yüzde 11 gibi bir dünya rekoru kırdık. Dünyanın en yüksek büyüme hızını 2011 yılının ilk 3 çeyreğinde Türkiye sağladı ekonomik büyümede. Yüksek hızda büyümeye devam edecektir. "

Yılmaz, ekonomik ilerlemenin istihdama da yansıdığını dile getirerek, "Bu istihdama da yansıyor. Bu açıdan ve sosyal açıdan çok önemli. İhracatımız artıyor, yatırımlarımız devam ediyor. Kamu yatırımları olsun, özel sektör yatırımları olsun devam ediyor. Türkiye siyasi istikrarıyla, Mali istikrarıyla, sağlam bankacılık yapısıyla, dinamik girişimci gücüyle hızlı bir şekilde kalkınmaya devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin, dünya ve Avrupa ile olan ekonomik ilişkileri ve ihracatına da değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Mal ticareti olsun, turizm olsun, sermaye hareketlerinde olsun, dünya ile ilişkili olan bir ekonomimiz var. Avrupa'da meydana gelen sıkıntılar, bunların izleyeceği seyir bizim de dikkatle takip ettiğimiz bir hadise. Çünkü Türkiye'de ihracatın yüzde 50'si Avrupa'ya yapılıyor. Burada ortaya çıkacak sorunlar, mutlaka ticaretimizi etkileyecektir. Belli etkiler de bulunacaktır. Fakat son krizde de gördük ki, Türkiye'ye dönük bu etkiler yapısal bir tahribat oluşturmuyor, konjonktürel etkiler yapıyor. Yani dönemsel etkiler yapıyor. Bir miktar ticaretimiz azalabilir, bir miktar başka olumsuzluklar olabilir fakat Türkiye'nin temelleri sağlam. Yapısal olarak çok şükür iyi durumda. "

-SİYASİ VE MALİ İSTİKRAR-

Ülkedeki siyasi ve Mali istikrarın ekonomik gelişime önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Çok ülkede olmayan siyasi istikrar Türkiye'de var. Birçok ülkede olmayan Mali istikrar Türkiye'de var. Borçlarımızın milli gelire oranı oldukça düşük düzeylere inmiş durumda. Kamu açıklarımız düşmüş durumda. Birçok ülkede olmayan bir bankacılık sistemi var. Türkiye'yi sağlam bir sisteme oturtmuş durumdayız. İyi bir kontrol mekanizmamız var. Dolayısıyla bankacılık sistemimizde riskler en düşük düzeyde. Bütün bunlara baktığınızda Avrupa veya Dünya'nın diğer yerlerinde olabilecek gelişmeler mutlaka yakından izlememiz gereken gelişmelerdir. Bize beli oranda mutlaka etkileri olabilecek gelişmeler. Ama böyle Türkiye'yi ürkütecek düzeyde gelişmeler olarak da kesinlikle bakılmamalı. Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam. Bu tür gelişmeler olur. Bunların etkilerine göre hükümetimiz gerekirse, gerekli tedbirleri alır, ilave şeyler yapar ve Türkiye ekonomisi yine yoluna devam eder. "

AK Parti'nin 2023 vizyonuna da değinen Yılmaz, "Bizim 2023 vizyonumuz ortada. Türkiye, dünyada 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefliyor. Bu sadece geçmişimize göre daha iyi performans göstermenin ötesinde, rakiplerimizin üstünde performans göstermemiz gerektiren bir vizyon. Dolayısıyla dünyadaki ortalamanın, Avrupa'daki ortalamanın oldukça üzerinde bir büyüme performansıyla inşallah yolumuza devam edeceğiz" dedi.

aa



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs