En Sıcak Konular

Çin'deki tren kazasında ölü sayısı 35 oldu

24 Temmuz 2011 13:09 tsi
Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinde hızlı trenin iki vagonunun raydan çıkarak köprüden uçması sonucu oluşan kazada ölü sayısı 35'e yükselirken, yaralı sayısı da 210'a çıktı.

Çin medyasının manşetlere taşıdığı haberlere göre, Shuangyu kasabası D301 sefer sayılı Pekin-Fuzhou seferini yapan hızlı tren, yerel saatle 20.34'de yıldırım çarpması sonucu yolda kalan D3115 sefer sayılı Hangzhou-Fuzhou seferi yapan trene arkadan çarptı. Çarpma sonucu D301'in ilk 4 vagonu ile D3115'in ise 15 ve 16. vagonları raydan çıktı.

600'den fazla kişiden oluşan kurtarma ekibinin arama çalışmalarına devam ettiği ifade edilirken, köprüden düşen iki vagonda toplam 400 yolcunun bulunduğu kaydedildi. İlk belirlemelere göre kazada hayatını kaybedenler arasında iki yabancının yer aldığı ifade edildi.

Demiryolu yönetiminden alınan bilgiye göre, bölgede meydana gelen tren kazasının ardından 22 tren seferinin iptal edildiği açıklandı.

Trendeki yolculardan bazılarının Çin'in Twitter'ı olarak da bilinen "weibo.com" da mikro bloglarda D3115'te sıkıştıklarını ve bizi kurtarın şeklinde yazılar paylaştıkları belirtildi.

Çarpışan iki trenin de Çin yapımı ilk nesil "Uyum" isimli trenlerden olduğu belirtilirken, bu trenlerin ortalama 150-200

kilometre hız yaptıkları belirtildi. Çin Demiryolları Bakanı Yardımcıları Hu Yadong ve Lu Qunfang'ın kaza bölgesinde bulundukları ve kurtarma çalışmalarını yakından takip ettikleri haber verildi.

58 TREN SEFERİ DURDURULDU

Çin'in doğusundaki Cıciang eyaletinde hızlı trenin dört vagonunun çarpışma sonucu raydan çıkarak viyadükten uçması üzerine bölgede 26'sı hızlı, 58 tren seferi durduruldu.

Şinhua ajansı, kazada D301 sayılı hızlı trenin dört vagonunun viyadükten aşağı uçtuğunu, D3115 sefer sayılı hızlı trenin iki vagonunun raydan çıktığını kaydetti.

Yetkililer, ölenlerden 19'unun kimliklerinin tespit edildiğini kaydetti. Vıncou Belediye Başkanı Cao Yidı, kaza sırasında D3115'te 900, D301'de 500 olmak üzere trenlerde toplam 1400 kişinin bulunduğunu, kazadan yara almadan kurtulanların karayoluyla gönderildiğini söyledi.

Yetkililer, yerel saatle 20.27'de meydana gelen kaza sırasında zıt istikamette başka bir trene de yıldırım düştüğünü, ölü ya da yaralı olmadığını bildirdi. Kazada aralarında iki yabancının da olduğu 35 kişi hayatını kaybetmiş, 210 kişi yaralanmıştı.

-KAMUOYU HIZLI TRENLERE GÜVENSİZ-

Kazanın ardından internette yapılan yorumlarda halkın özellikle hızlı trenlerle alakalı endişeleri dikkat çekerken, çok sayıda kişinin hızlı trenleri tercih etmeyeceği, hızlı trenlerin tekrar kamu güvenini kazanmasının "uzun ve zorlu bir süreç" olacağı yönündeki değerlendirmeler öne çıkıyor.

Çin'de son günlerde dünyanın da gündeminde olan dünyanın en uzun hızlı tren hattı Pekin-Şanghay hattında, hizmete girdiği 30 Haziran'dan beri üç kez elektrik kesintisi, yıldırım gibi etkenler yüzünden gecikmeler olmuş ve ulusal basında bu konu sık sık gündeme gelmişti.

Pekin'den Fucien eyaletinin başkenti Fucou'ya giden D301, Cıciang eyaletinin başkenti Hangcou'dan Fucou'ya giden D3115 sefer sayılı trene arkadan çarpmıştı. Yetkililer, D3115'e yıldırım çarpması sonucu trenin kontrolünün kaybedildiğini belirtmişti.

Kaza yapan trenler ülkede ilk nesil "Dong Çı" adı verilen hızlı trenlerden ve ortalama hızları saatte 150-200 kilometre arasında değişiyor. 30 Haziran'da hizmete giren Pekin-Şanghay hızlı tren hattı ve doğu bölgelerin bazı bölümlerinde yeni nesil yüksek hızlı "Gao Tie" trenleri çalışıyor.

Çin'in doğusunda bulunan Hangcou'dan günde ortalama 30 hızlı tren seferi yapılıyor.

cihan



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,499 µs