En Sıcak Konular

Yeni Anayasa ekimde hazır!

24 Temmuz 2011 12:38 tsi
Yeni Anayasa ekimde hazır! Ak Parti Meclis'in açılmasını beklemeyecek.

Meclis’in açılmasını beklemeden yeni anayasa için komisyon görevlendiren AKP, ekim ayı başına kadar muhalefetle anayasa için uzlaşmayı hedefliyor

Taraf, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın açıkladığı AKP’nin dokuz kişilik Anayasa komisyonuna ilişkin ayrıntılara ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık bir ay önce toplanan yeni Anayasa ekibi, nasıl bir yol izleyeceğini masaya yatırdı. Ekip, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik koordinatörlüğünde çalışacak ve ekim ayına kadar anayasa taslağını hazır hale getirecek.

Önceki gün MÜSİAD heyetini kabul eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yeni hazırlıklarına değinerek “Benim de içinde bulunduğum dokuz kişilik bir heyet kuruldu. Hem yöntem çalışması hem de öz olarak çalışmamızı başlattık” dedi.

İşte dokuz kişilik ekip
Edinilen bilgilere göre Atalay’ın sözünü ettiği toplantı yaklaşık bir ay önce gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında ön çalışma yapması için Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’i görevlendirdi. Toplantıya katılan ve Yeni Anayasa Komisyonu’nda yer alan isimler şöyle: Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile TBMM Grup Başkanvekili Mahir Ünal. Bu arada komisyonun üye sayısının dokuzun üzerine çıkarılabileceği de söyleniyor.

Tanıtım metni hazırlanacak
Taraf’ın ulaştığı bilgilere göre bir ay önce gerçekleştirilen Yeni Anasayasa Komisyonu’nun ilk toplantısında Anayasa’daki yeni reformların ne zaman değiştirileceği konusu masaya yatırıldı. Takvim ve rotanın belirlendiği toplantıda, Başbakan Erdoğan, ekim ayında TBMM gündemine getirilmesi beklenen yeni Anayasa’nın tanıtımı, öncelikli konuları ve önemli reformlarına dair tüm bilgilerin yer alacağı bir tanıtım metni hazırlanmasını istedi.

Erdoğan, söz konusu metnin hazırlanması için de Ömer Çelik’i görevlendirdi ve “makale hem kamuoyunun hem de muhalefetin kafasındaki soru işaretlerini kaldırsın” talimatı verdi. Çelik, tarafından kaleme alınacak metinde AKP’nin hukukçu kurmaylarının yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan da görüş alınacağı bildirildi. Metinde tartışılması ve gelen eleştirilerin değerlendirilmesi için en geç ağustos ayı ortalarına kadar tamamlanması istendi.

Uzlaşı için üç isim belirlendi
Yeni Anayasa metninin tamamlanmasının ardından, muhalefet partileri ile görüşmesi için komisyonun üç isim belirleyeceği belirtildi. Muhalefetin kapısını çalacak isimlerin kim olacağı konusunun ise metnin yayınlanmasından sonra kesinleşeceği öğrenildi. Muhalefet ile yeni Anayasa konusunda uzlaşmanın ise ekim ayının ilk haftasına kadar tamamlanmasına karar verildi.



Bu haber 959 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,443 µs