En Sıcak Konular

Basra uçak gemisinden geçilmiyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Basra uçak gemisinden geçilmiyor! Bu ay sonu gerçekleşecek düşük seviyeli ABD-İran görüşmesi öncesi Amerika Barsa Körfezi'ne 9. uçak gemisini de getirdi. 'Savaş olacak'tan çok, 'görüşmede efendiliğini bozarsan, biz hazırız' mesajı taşıyan bu hareket klasik bir diplomasi hamlesinden f

ABD 5. Filo’suna bağlı savaş gemileri Basra Körfezi’nde harekete geçti.
Orta Doğu uzmanları, gelişmeyi “İran’a yönelik bir saldırının son aşamasına gelindi” diye yorumluyor. ABD ise filonun eğitim amaçlı olarak Körfez’e açıldığını ileri sürdü.Aralarında iki uçak gemisinin de bulunduğu 9 gemilik Amerikan donanması Basra Körfezi’nde...

Amerikan donanmasına ait The USS John C. Stennis ve USS Nimitz uçak gemileri ile 7 savaş gemisinin Basra Körfezine girdiği bildirildi. Bahreyn’de bulunan ABD 5. Filosu’ndan yapılan açıklamada, “Uçak gemileri, amfibi savaş grupları ve bunlarla bağlantılı kuvvetler, Irak’taki operasyonlara doğrudan destek verecek harekat gerçekleştirecek ve ayrıca ‘seferi savaş kuvveti’ eğitimi yapacaklar” denildi.

İran açıklarında yapılacak eğitim konusunda Tahran yönetiminin haberdar edilmediği bildirildi. Amerikalı Tuğamiral Kevin Quinn, ABD’nin bölge güvenliği konusundaki kararlılığını civar ülkelere gösterme niyeti çerçevesinde eğitim yapacaklarını kaydetti.

Rusya: Silah satmıyoruz

Bu arada, Rusya, Suriye’ye kendilerinden satınaldıkları hava savunma sistemlerini İran’a satmalarına izin verdikleri yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov, Jane’s Defence Weekly dergisinin, Suriye’nin Rusya’dan satın alacağı 50 adet Pantsyr-SIE tipi hava savunma sistemlerinin en az 10’unu İran’a satacağı yolundaki haberinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İvanov, Suriye ile yaptıkları anlaşmaya göre, Şam’a satılan Rus silahlarını üçüncü bir ülkeye Rusya’nın izni olmadan satamayacağını belirterek, “Suriye de Rusya’dan, üçüncü bir ülkeye ne Pantsyr ne de tek bir mermi satışı için şu ana kadar bir talepte bulundu” dedi. Sergey İvanov, İran’ın şu ana kadar Suriye’den hava savunma sistemleri parçası almadığını da sözlerine ekledi.

Kırgızistan ABD’ye üs uyarısı yaptı

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Manas Havalimanı’nda bulunan ABD askeri üssünün sadece Afganistan’daki askeri çalışmalar için kullanılması gerektiği yönünde bir bildiri yayınladı. Bildiride, “ABD askeri üssünün başka amaçlarda kullanılması, sözleşme şartlarını bozmak anlamına gelecek ve bu konuda taraflar sorumlu olacaktır” denildi. Bu arada, ABD askeri üssünde görevli bir askerin bir Kırgız vatandaşına ateş açtığını hatırlatan milletvekili İshak Maşaliyev de, “Bizim vatandaşımıza ateş açan asker, cezalandırılmadan vatanına döndü. ABD’nin İran’a saldırıda Bişkek askeri üssünden gerçekleştirme ihtimali var” dedi.

Elçiden geri adım

Bu tepkiler üzerine, ABD’nin Bişkek Büyükelçisi Marie Yovanovitch, “İran’a olası operasyonda Manas havaalanının kullanılmayacağını” söyledi. Yovanovitch, Amerikan hava üssünün, Kırgızistan hükümetiyle yapılan anlaşma çerçevesinde sadece uluslararası teröre karşı faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Manas ABD askeri üssünü Kırgızistan’dan çıkarmak için kurulan oluşum, 2 Haziran’da ABD’nin Bişkek Büyükelçiliği önünde daha sonra da askeri üs yakınında eylem yapacağını duyurmuştu.

yeniçağ



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,443 µs