En Sıcak Konular

İHH, 'Refah Sınır Kapısı Raporu'nu yayınladı

22 Temmuz 2011 15:07 tsi
İHH (İnsani Yardım Vakfı), Refah Sınır Kapısı raporunu yayınladı. Rapora göre, Gazze Şeridi ve Mısır arasında bulunan Refah sınır kapısında yaşanan çile devam ediyor.

Gazze Şeridi ve Mısır arasında bulunan Refah sınır kapısında yaşanan çile devam ediyor. Mısır'da yaşanan halk devriminin ardından Refah sınır kapısında bir takım iyileştirilmeler yapılırken, ancak son dönemde yapılan uygulamalar ile bu durum fazla sürmedi.

Şu an Refah sınır kapısında yaşanan sıkıntılar eski günlerinden nereydese daha kötü. Gazze'ye en fazla ziyaretin olduğu Temmuz-Ağustos- Eylül aylarında Mısır tarafı Refah sınır kapısından günlük kişiyi sadece 400 kişi olarak belirledi. Bu geçişleri de belirli kriterlerle sınırlandırdı.

İHH İnsani Yardım Vakfı, Refah sınır kapısında yaşanan hukuk dışı uygulamaları bir rapor haline getirdi. Raporda son dönemde yapılan uygulamalar ile Refah sınır kapısında yaşanan sıkıntıların dahada büyüyerek kronikleştiği belirtildi.

Raporda ayrıca Filistin tarafının yaşanan sıkıntıların artması üzerine Mısır tarafı ile iletişime geçmek için çeşitli yolları denediği ancak şu ana kadar Refah sınır kapısında ki uygulamalarda herhangi bir değişiklik olmadığı dile getirildi.

İŞTE İHH’NIN REFAH SINIR KAPISI RAPORU:

Filistin Hükümeti ve Siyonist işgalciler arasında 2005 yılında yapılan antlaşmadan bu yana birçok değişiklikler meydana geldi. Bu iki ülkenin arasında hakem rolü oynayacak, tarafları bir araya getirecek, aynı masada antlaşma ortamı oluşturabilecek üçüncü bir aktöre ihtiyaç vardı ve bu aktör Avrupa Birliği olarak belirlendi. Oluşturulan komisyon hızla çalışmalara başladı. Bu şekilde Refah sınır kapısını kullanarak günde ortalama 2500 – 3000 arasında insan geçiş imkanı buluyordu. Bu dönemde de zaman zaman güvenlik sorunları gerekçe gösterilerek kapı kapatılıyor ve Avrupa Birliği grubunun geçişine dahi izin verilmiyordu.

2007 Haziran’ında Gazze şeridine yönelik olarak siyasi ve iktisadi ambargo uygulamaya koyuluncaya kadar durum bu şekilde devam etti. Ambargo kararı alındıktan sonra ise Mısır Devleti Refah Sınır kapısını tamamen kapatmıştır. Ancak çok acil durumlarda ayda üç gün açılmasına izin verilmekteydi.

2010 Mayıs ayında Mavi Marmara’nın öncülük ettiği özgürlük filosu girişimi akabinde Mısır Hükümeti Refah Sınır kapısını Cuma ve Cumartesi günleri hariç olmak üzere açmak durumda kaldı. Olağanüstü ve acil durumlar için günlük 300 kişinin geçmesine izin verilmekteydi.

2011 yılının Ocak ayında Mısır’daki halk devrimi başlayıncaya kadar durum bu şekilde devam etti. 28 mayıs 2011’den itibaren Yüksek Askeri Şurası’nın aldığı karar çerçevesinde Refah Sınır kapısının tamamen açılması öngörülmüştür. Alınan kararlar şu maddeleri içermektedir;

- Sınır Kapısındaki çalışma süresi sabah 9:00’dan 17:00’ye alınmıştır.

- Gazze şeridinden gelen yolcularla ilgili herhangi bir sayı sınırlandırması söz konusu değildir.

- Refah Sınır kapısı resmi tatiller ve cuma günü hariç çalışmaya devam edecektir.

- Sadece 18 yaşının altındakiler ve 40 yaşının üzerindekiler Mısır’a vizesiz girme hakkına sahiptirler.

- Önceki yönetim tarafından güvenlik gerekçeleriyle reddedilen ve ismi listelenen kişilerin durumlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kararları alınmıştır.

Üç gün art arda devam eden bu mekanizma devamında Refah Sınır kapısının açıldığı, herkesin rahat ve güven içinde Gazze’den Mısır’a, Mısır’dan Gazze’ye geçebildiği haberlerini yapmaları için Mısır yetkilileri tarafından 250’den fazla medya organı davet edildi.

Mısır Arap Cumhuriyeti’nin başlangıçta bir kısım kolaylıklar sağladıktan sonra günlük geçişi sadece 400 kişiyle sınırlı tutarak geri adım atması Filistin tarafında üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandı. Bu karar ziyaretçi trafiğinin en yoğun olduğu Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında Gazze Şeridi’nde yaşayan insanlar için sorunu daha da arttırdı.

Gazze Şeridi’nde yolculuk için kayıt yaptıranların sayısı artmaya başladı ve hatta 17 temmuz 2011 tarihinde çoğunluğu öğrenci, hasta, yabancı pasaport sahibi ve başka bir ülkede oturma izni olanlardan oluşan 22.000 kişiye ulaştı. Mevcut durumda sorun daha da büyümüş ve kronikleşmiştir. Acil olarak gitmesi gerekenlere bile ancak 25 ekim 2011 tarihinden sonraya gün verilmektedir.

Bu sorun maalesef bir kriz noktasına gelmiş ve bunun sonucu olarak binlerce insanın mağduriyeti devam etmektedir. Gazze dışında çalışan ve fakat ailesini ziyarete gelen pek çok kimse işini kaybederken, bazıları oturum izinlerinden diğerleri ise okullarından olmuştur; bazı hastaların rahatsızlıkları daha da artmış durumdadır.

Filistin tarafı farklı kanalları (Dışişleri, Sınır İdaresi ve özel sektör) kullanarak Mısır tarafı ile de iletişime geçerek yoğun aylarda Refah sınırındaki işleyişin önündeki engeller hususunda hazırladığı raporları sunmuştur. Ancak bu tarihe kadar durumda hiçbir değişiklik olmadığı gibi ziyaretçiler farklı sorunlarla karşılaşmaya devam etmekte ve seyahatleri için uzun süre beklemeleri gerekmektedir.



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs