En Sıcak Konular

Yunanistan'ı yine kurtardılar

22 Temmuz 2011 09:25 tsi
Yunanistan'ı yine kurtardılar AB ve IMF 109 milyar, özel sektör 49 milyar Euro verdi, Yunanistan derin nefes aldı.

Yunanistan'ı ikinci kez kurtarmak için dün Brüksel'de toplanan Euro bölgesi liderleri, toplamda 158 milyar Euro'luk yeni bir yardım paketi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Yunanistan, Avrupa ülkeleri ve IMF'den 109 milyar Euro, özel sektörden ise 49 milyar Euro alacak. Ayrıca Yunanistan'a geçen yıl verilen 110 milyarlık yardımın vadesini uzatıp faiz oranını da düşürdü. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu "2020 yılına kadar borç sorunumuz kalmadı" dedi.AVRUPA Birliği (AB) para birimi Euro bölgesini oluşturan ülkelerin liderleri dün saatler süren bir toplantı maratonundan sonra geceyarısına doğru Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketinde anlaştıklarını açıkladı.

Buna göre AB devletleri ile birlikte Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan'a 3 yıl için 109 milyar Euro'luk yardımda bulunacak. Zirvede ayrıca, toplam 360 milyar Euro'yu bulan Yunanistan borcu için özel sektörün de toplam 49 milyar Euro'luk katkıda bulunması karara bağlandı. Özel sektörün katkısı, büyük ölçüde ellerinde Yunan devlet tahvilleri bulunan bankaların, bunları 30 yıllık yeni tahvillerle değiştirmesi şeklinde olacak. Ayrıca Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın yardımı ile vadesi gelmiş bazı tahvillerini kağıt üzerinde reel değerle (tahvil üzerindeki fiyat değil, piyasa değeri) satın alacak.

Tercihli iflas denmedi

Özel sektörün katkısı, Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırması yani "tercihli iflas" olarak yorumlandı. Ancak Avrupalı liderler açıklamalarında "tercihli iflas" kelimelerini kullanmamaya özen gösterdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet ise bu konuda "Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi. Gözler, daha önce Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırmasını "tercihli iflas" sayacağını ilan eden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına çevrildi.

Borçlar yeniden yapılandırıldı

Brüksel'deki zirvede, geçen yıl mayıs ayında AB ve IMF tarafından açılan 110 milyar Euro'luk kredinin geri ödeme süresi 7,5 yıldan 15 yıla çıkarıldı, faiz oranı ise yüzde 4.5'dan yüzde 3.5'a düşürüldü. 

Avrupalı liderler miktar kararlaştırmadan Yunanistan'ın kalkınması için "Avrupa tipi Marshall yardım planı" uygulanmasını da kararlaştırdı. Zirvede alınan bir diğer karar da Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan devlet tahvillerini kabul etmeyi sürdürmesi oldu. Avrupa Merkez Bankası ayrıca, Yunan bankaları için bir "teminat" oluşturacak.   

2020'ye kadar sorun yok

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, 2020 yılına kadar borçlanma sorununun ortadan kalktığını açıkladı. Zirvedeki kararların Yunanistan'ın borcunu 26 milyar euro hafiflettiğini söyleyen Papandreu "Derin bir nefes aldık. Nihayet Yunanistan'ın borcu bir düzene girdi" dedi. Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos da "Nihayet dipsiz varile bir dip koyduk" dedi.   

Almanya ile Fransa önce buluştu paketi netleştirdi

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy dünkü zirve boyunca bir gün önce ECB Başkanı Jean Claude Juncker'in de katıldığı üçlü zirvede kararlaştırdıkları ortak tavrı sergiledi. Zirveden bu kez karar  çıkması ise, 'Franco-Alman zirvesi, Tricheti'nin onayını aldı. Aslında paket bir gece önce Berlin'de mühürlendi" yorumlarına neden oldu.

AB liderleri bu yıl 5 kez olağanüstü toplandı 

GLOBAL kriz sonrasında 2010 yılında global ekonomide görülen toparlanmaya rağmen, başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'da yüksek kamu borçlu AB üyeleri nedeni ile krizin ilk işaretleri görüldü. Yunan hükümetinin ilk etapta açıkladığı kemer sıkma paketleri nedeni ile başlayan protesto gösterileri ile dikkat çekmeye başlayan Yunanistan krizine AB liderleri öncülüğünde ilk müdahale Mayıs 2010'da yapıldı. AB-IMF ve ECB'nin katılımı ile 110  milyar Euro'luk kredi paketiyle 'kurtarıl'dı. Ancak programın beklenen sonucu vermemesi ve ülkenin borçlarının 300 milyar Euro'yu aşması üzerine bu yıl mart ayında kredi faizi yüzde 5.2'den yüzde 4.2'ye indirildi. Yunanistan buna rağmen aradan geçen sürede ekonomik toparlanma işaretleri veremedi. Kamu borcu hızla artarak gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 150'sine ulaşan Yunanistan'ın başını çektiği borç krizinin İrlanda ve Portekiz'in ardından İtalya ve İspanya'yı da tehdit etmesi üzerine Euro Bölgesi liderleri dün 5'inci zirveyi gerçekleştirdi.

Avrupa yardımda anlaştı ABD borsaları sevindi

AVRUPALI liderlerin Belçika'nın başkenti Brüksel'de Yunanistan'a yapılacak yardımda anlaşmasının ardından günü yükselişle tamamladı. Wall Street'in amiral gemisi olarak da bilinen Dow Jones endeksi yüzde 1.23 puan yükselişle günü 12.726,68 puandan tamamladı. ABD'nin önemli borsalarından S&P 500'deki artış yüzde 1.36, daha çok teknoloji hisselerinin takip edildiği Nasdaq'da ise yüzde 0.72 oranında gerçekleşti.

İkinci kurtarmada kredi vadesi 15 yıla uzatıldı

BAŞTA Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi'nin borç krizi yaşayan üyelerine dönük çözüm yolları bulmak üzere toplanan  liderler zirvesinde öne çıkan kararlar şöyle: 

EFSF kredilerinin vadesi 7.5 yıldan en az 15 yıla uzatılarak eski borçlar yeniden yapılandırıldı. 
Yunanistan'a yeni EFSF kredilerinde faiz yüzde 4.5'ten 3.5'e indirildi. 

EFSF, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) görüşlerini göz önüne alarak ikincil pazarda müdahalede bulunabilecek. 
Zirvenin sonuç bildirgesine göre Yunanistan'da yatırım ve büyümenin sağlanması için bir 'Marshall Planı' çağrısında bulunuldu. 

Özel sektörün katılımının zorunlu olmasına ve bir kaç opsiyondan oluşan bir çözüm menüsü sunulmasına da karar verildi. 

Kurtarma planına göre Yunanistan Avrupa ülkeleri ve IMF tarafından 109 milyar Euro, özel sektörden 49 milyar Euro  alacak.

hurriyet


Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs