En Sıcak Konular

'Filistin Ulusal Konseyi'ni de AKPM üyesi yapacağız'

21 Temmuz 2011 18:50 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa sınırlarında olmayan Fas'ı AKPM üyesi yaptıklarını, ekim ayında da Filistin Ulusal Konseyi'ni üye yapacaklarını söyledi.

Antalya'nın Alanya ilçesinde Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR)'nin düzenlediği "Avrupa-Türkiye Muz Bağlantısı" projesinin tanıtım toplantısına Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile birlikte katıldı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Çavuşoğlu, 12 Haziran seçimlerinden sonra Avrupa'daki çalışmalara ağırlık verdiğini söyledi. Bu sürede Avrupa sınırlarında olmayan Fas'ı AKPM'ye üye yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, demokrasi için ortaklık hakları statüsüyle üye yaptıkları bu ülkenin ardından ekim ayında da Filistin Ulusal Konseyi'ni AKPM'ye üye yapacaklarını ifade etti.

Muz üreticilerine destek verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, hükümetin, muzu özel ürün statüsünde tutarak yüzde 148 oranında gümrük vergisi uyguladığını kaydetti. Muzun, Alanya, Anamur ve Gazipaşa bölgesinde yetiştiğini ifade eden Çavuşoğlu, muz üretiminin Türkiye tüketimini karşılayamadığına dikkat çekti. Muz sektörünü hem korumak, hem de piyasa içindeki payını artırmak gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, muzun projelerle ihracatını da artırmak gerektiğini söyledi. Bu nedenle bugüne kadar ithal muza uyguladıkları gümrük vergisini aynı şekilde muhafaza ettiklerini belirten Çavuşoğlu, muzun kalitesini ve raf ömrünü de uzatarak iyi pazarlamak gerektiğini kaydetti. Muz seralarının yapılması için alınan kredilerin geri ödeme yılını 3 yıldan 5 yıla çıkarıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Muz seralarının her yıl sonunda yenilenmesi için alınan kredilerin geri dönüş süresini de 1 yıldan 2 yıla çıkardık. Kaliteli muz üretilebilmesi için damlama sulamaya destek verdik. Damlama sulama projesi ile çiftçi devletten 5 yıl vadeli sıfır faizle kredi alabilecek. Paketleme tesislerinin yüzde 50'sini de devlet hibe veriyor. Geri kalanını da sıfır faizle yıllara yayılarak çiftçi ve kooperatiflerin kolay ödeme yapmaları sağlanıyor." dedi.

2002 yılında 4 milyar dolar olan tarımsal ürünler ihracatını 12 milyar dolara yükselttiklerini ifade eden Çavuşoğlu, tarım sektörünün her alanda büyüdüğünü söyledi. Çiftçinin devletin desteğiyle bugün sıfır faizle kredi alabildiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, daha önceki yıllarda yüzde 30 olan tarım kredileri bugün yüzde 4 -5'lere düştüğünü ifade etti. Bazı ürünlere de spesifik destekler verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, muz seralarının yapılması için alınan kredilerin geri ödeme yılını 3 yıldan 5 yıla çıkardıklarını, muz seralarının her yıl sonunda yenilenmesi için alınan kredilerin geri dönüş süresini de 1 yıldan 2 yıla çıkardıklarını anlattı.

Kaliteli muz üretilebilmesi için damlama sulamaya destek verdiklerini belirten Çavuşoğlu, bugün damlama sulama projesiyle devletten çiftçilerin 5 yıl vadeli sıfır faizle kredi alabildiklerini söyledi. Paketleme tesislerinin yüzde 50'sini de devletin hibe verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, geri kalanın da sıfır faizle yıllara yayılarak çiftçi ve kooperatiflerin kolay ödeme yapmalarının sağlandığını bildirdi.

Cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs