En Sıcak Konular

Baş yazıda Erdoğan eleştirisi

19 Temmuz 2011 12:11 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyareti sırasında insan hakları konusunda yönelttiği eleştirilerden övgüyle bahseden Washıngton Post, "Türkiye'de baskı altındaki gazeteciler, gelecek aylarda biraz daha fazla kamuoyu desteği alırlarsa,

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post'un başyazısında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye ziyareti sırasında Türkiye'yi basın ve ifade özgürlüğü gibi konularda eleştiren sözlerine işaret edilerek, "Clinton, bir dışişleri bakanının, önemli bir hükümetle iş yaparken, o ülkedeki insan hakları konusunda kamuoyu önünde ve samimice açıklamalar yapmasının da mümkün olduğunu gösterdi" değerlendirmesine yer verildi.

Gazetede yayımlanan "Clinton'ın İnsan Hakları Dürüstlüğü" başlıklı başyazıda, Clinton'ın insan hakları konusunda "tökezleme" eğilimine sahip olduğu görüşü dile getirilerek, Amerikalı bakanın bu konudaki dikkate değer gaflarından birini Mart 2009'da Türkiye'ye ABD Dışişleri Bakanı olarak düzenlediği ilk ziyarette yaptığı belirtildi.

Yazıda, şunlar kaydedildi: "Serbest ve adil seçimlerden defalarca zaferle çıkan, ancak ülke içindeki muhaliflerine karşı giderek daha hoşgörüsüz hale gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, (o tarihteki ziyareti sırasında) Clinton'a, Türk medyasına sert eleştirileri içeren ABD Dışişleri Bakanlığının İnsan Hakları Raporu'ndan yakındı.

Buna yanıtı sorulan Clinton ise raporun önemini düşük göstererek, 'hiçbir siyasetçi basının kendisini eleştirmesinden hoşlanmaz' dedi ve 'Türkiye'nin ifade, din ve insan hakları özgürlüğü konularında muazzam ilerlemeler sağladığını' söyledi.

O zamanda da dile getirdiğimiz gibi, aslında durum bunun tam tersiydi: Türkiye, basın ve din özgürlüğü konusunda yanlış yönde ilerliyordu. O dönemden beri sorun devamlı biçimde kötüleşti. Birkaçına hiçbir suçlama dahi yöneltilmeyen çok sayıda Türk gazeteci hapse atıldı. Bu gazeteciler arasında, Mart ayında tutuklanan ve hangi yasaları ihlal ettikleri hala kendilerine söylenmeyen Nedim Şener ve Ahmet Şık da yer alıyor."

-"Clinton'ın basın özgürlüğü konusundaki güçlü ifadeleri cesaret verici"-

Yazıda, "dolayısıyla Clinton'ın, geçen hafta sonunda Türkiye'ye düzenlediği ziyarette basın özgürlüğü konusunda güçlü ifadeler kullanmasının cesaret verici olduğu" yorumu yapıldı.

Clinton'ın son Türkiye ziyaretinde, basın, internet ve ifade özgürlüğü konusunda yaptığı eleştirilerden alıntılar yapılan yazıda, "izleyicilerden teşekkür alkışları alan Clinton'ın sözlerinin özellikle önem taşıdığı, çünkü ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, birçok hassas konuda Türkiye ile temas halinde olduğu" kaydedildi.

İki hükümetin Libya, Suriye, İran, İsrail-Filistin ilişkileri ve ABD'nin Avrupa'da füze savunma sistemi kurma planları gibi konularda işbirliği yapmaya çalıştığına işaret edilen yazıda, hemen her durumda ABD'nin Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğuna dikkati çekilerek, şöyle devam edildi: "Erdoğan'ın sinirli yapısı göz önüne alındığında, medya özgürlüğü konusunun bir kenara itilmesi ya da sadece özel ortamda tartışılması gerektiği sonucuna varmak kolay olurdu. Bunun yerine Clinton, bir dışişleri bakanının, önemli bir hükümetle iş yaparken, o ülkedeki insan hakları konusunda kamuoyu önünde ve samimice açıklamalar yapmasının da mümkün olduğunu gösterdi.

Müttefiklerin gereksiz çıkışmaları ters etki yaratabilir, ancak basın özgürlüğü gibi konularda kamuoyu önünde yapılan açıklamalar kritik önem taşımaktadır, çünkü bunlar, Amerikan değerleri hakkında daha geniş topluluklara mesaj gönderir ve halklara seslerini çıkarmada çoğu zaman cesaret verir."

Yazıda, "Eğer Türkiye'de baskı altındaki gazeteciler, önümüzdeki aylarda biraz daha fazla kamuoyu desteği alırlarsa, ki alacaklarına bahse gireriz, Dışişleri Bakanı Clinton'a teşekkür etmeliler" ifadesi kullanıldı.

CNN Türk



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,319 µs