En Sıcak Konular

Rum kesimindeki 'patlama' krize dönüştü

19 Temmuz 2011 11:02 tsi
Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve Vasiliko'daki elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından yaşananlar artarak siyasi krize dönüşüyor.

Patlama günü Rum Savunma Bakanı Kostas Papakostas ile Rum Milli Muhafız Ordusu Başkomutanı Petros Çalikidis'in istifalarının ardından, dün de, komunist AKEL Partisi-Demokratik Parti (DİKO) koalisyon hükümetindeki DİKO'lu Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu istifa isteğini Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a iletti. Partisi DİKO'da da hükümetten ayrılma tartışmaları yaşanıyor.
    
Patlamaya neden olan, üç yıl önce İran'dan Suriye'ye götürülürken el konulan barut dolu 98 konteynırın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösterilen Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a da siyasilerden ve halktan istifa çağrısı yapılıyor.
   
Rum tarafındaki patlamanın ardından elektrik santralinin devre dışı kalmasıyla ortaya çıkan büyük enerji açığı, zaten zorda olan Rum ekonomisine büyük darbe vurdu. En iyimser tahminle, patlamın Rum ekonomisine zararının 3 milyar avro civarında olduğu belirtiliyor.
   
Patlamanın sonuçları, Rum tarafına siyasi ve ekonomik bedellere neden oluyor ve Kıbrıs müzakerelerini yakından ilgindiriyor.
   
Gelişmelerin, müzakerelerde bundan sonraki süreçte belirleyici olacağı düşünülüyor.
   
Gelişmeler, Rum tarafının elini siyasi ve ekonomik açıdan kısmen zayıflatıyor. Halkın Hristofyas'a güveni de giderek azalıyor. Eli zayıflayan Hristofyas'ın müzakerelerde ''yapıcı'' olması beklenmiyor. Ayrıca, Hristofyas hükümetinin önceliğinde, patlamadan dolayı, ekonominin olması bekleniyor.
   
Patlama nedeniyle artan halk tepkisinin, ''Hristofyas'ı götürebileceği'' yorumları da yapılıyor. Hristofyas'ın, hükümetin içerisinde bulunduğu kriz nedeniyle ''geniş kabul görecek'' bir kabine değişikliği yapabileceği belirtiliyor.
   
Rum tarafının KKTC'den alektrik alması da, Hristofyas'a tepkileri artırıyor.
   
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Hristofyas, bu hava altında bugün yeniden bir araya geliyor. Liderler, 7 Temmuz'da Cenevre'de yapılan üçlü Kıbrıs görüşmesinda alınan karar uyarınca, Ekim ayına kadar yapılacak yoğunlaştırılmış müzakerelerin prosüdürünü belirleyecek.
   
Türk tarafının, yıl sonuna kadar çözüm ve 2012 başlarında referanduma gidilmesi hedefini koyduğu bir ortamda, Mayıs 2012'de Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını almaya hazırlanan Kıbrıs Rum tarafını ekonomik ve siyasi açıdan zor günler bekliyor.

AA

 

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs