En Sıcak Konular

Rum ekonomisi çökmek üzere

17 Temmuz 2011 10:34 tsi
Rum ekonomisi çökmek üzere
Kıbrıs Rum Kesimi'nde, deniz üssündeki patlamanın Vasiliko'daki elektrik santralını devre dışı bırakması sonrasında baş gösteren enerji krizi, zaten zorda olan Rum ekonomisini 'çökme'' noktasına getirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin olağanüstü hal durumunda bir ülke görünümünde olduğu belirtiliyor. Fileleftheros gazetesi, Rum tarafındaki her iş sahibinin halihazırda büyük zarar ettiğini ve piyasada tamamen dağılma sinyalleri görüldüğünü kaydetti. Enerji krizi nedeniyle gıda sektörü çöküyor, gıdalar buzluklarda bozuluyor, tonlarca sebze ve meyve çöpe gidiyor, tıbbi ilaçların elektrik kesintileri nedeniyle bozulması tehlikesi var ve tıbbi operasyonlar yarıda kalıyor. Alithia gazetesi de 11 Temmuz felaketinin maliyetinin en iyimser senaryo ile 3 milyar 100 milyon Euro olduğunu ve bunun, 1974'ten sonra en büyük ekonomik zarar olduğunu yazdı. Bu, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 2010 yılı GSYH'sinin yüzde 17'sine tekabül ediyor.

Kıbrıs'ta çevre felaketi endişesi

Kıbrıs Rum Kesimi'nde Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlamada devre dışı kalan Vasiliko'daki elektrik santralinin yakıt depolarında çatlaklar olduğu bildirildi.

Rum basınına göre Ada, çevre felaketiyle karşı karşıya kalabilir. Rum Alithia gazetesi, santral çalışanlarına dayanarak 120-150 bin ton mazot ihtiva ettiği tahmin edilen depolarda çatlaklar tespit edildiğini, ancak depoların iç duvarlarının durumunun ise bilinmediğini yazdı. Yetkililer, depoların yıkılması durumunda on binlerce ton mazotun denize döküleceğine, bunun da ciddi bir çevre tahribatına sebep olacağına dikkat çekiyor.

Zigi'deki deniz üssünde tutulan 98 konteyner dolusu barut, pazartesi günü patlamış, üs ve hemen yakınında bulunan, Rum tarafının ana elektrik santrali tahrip olmuştu. Enerji krizinin baş gösterdiği Rum tarafı, yoğun görüşmelerin ardından dün KKTC'den elektrik satın almak için Türk tarafı ile el sıkıştı.

Kıbrıs Rum yönetimi yetkililerinin, Mayıs 2009 yılından bu yana, Evangelos Florakis Deniz Üssü'ne indirilen patlayıcı yüklü konteynerlerle ilgili tehlikenin farkında olduğu, ancak bu konuda hiçbir adım atmadığı ortaya çıktı. Fileleftheros gazetesi, Rum yönetimi liderliği-Savunma Bakanlığı-Dışişleri Bakanlığı arasında karşılıklı birkaç bilgilendirme mektubu gönderilmesi dışında kapsamlı hiçbir adımın atılmadığını belirterek, 2009 yılından patlamanın olduğu güne kadarki bilgilendirme mektuplarının içeriğini yayımladı.

Mektuplarda, tehlikenin biliniyor olmasına karşın, Rum yönetimi liderliğinden patlayıcıların muhafazasına devam edilmesi talimatı geldiği; maliyetinin yüksek olması nedeniyle açıkta muhafaza edilen patlayıcılara, sıcak iklim koşullarından korunması için gölgelik gibi herhangi bir şey yapılmadığı; patlamadan bir hafta önce konteynerlerin şişerek patlama olacağına dair ilk uyarıyı verdiği; patlamanın önlenmesi için yalnızca konteynerlerin üzerine su atıldığı ve etrafındaki kuru otların muhtemel bir yangını önlemek için temizlendiği görülüyor.

13 kişinin öldüğü, 60'dan fazla kişinin yaralandığı patlamanın ardından siyasi gerginliğin arttığı Rum Kesimi'nde, hükümet ortağı Demokratik Parti (DİKO)'de koalisyondan ayrılma tartışmaları yaşanıyor. DİKO'lu Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun görevinden istifa edeceği konuşuluyor.

cihan



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs