En Sıcak Konular

Clinton: Türkiye'ye desteğimiz kaya gibi

17 Temmuz 2011 10:08 tsi
Clinton: Türkiye'ye desteğimiz kaya gibi

Clinton'un, İstanbul ziyaretine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme damgasını vurdu. İşte görüşmenin satırbaşları...

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, PKK'ya karşı mücadelede daha fazlasını yapmaya hazır olduklarını belirterek "ABD'nin Türkiye'ye desteği kaya gibi sağlam ve sarsılmaz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'nin istikrarını tehdit eden PKK terör örgütüne karşı, ABD'nin desteğinin "kaya gibi sağlam ve sarsılmaz" olduğunu söyledi. Türkiye, sınır ötesi operasyon veya anlık istihbarat konusunda 13 şehidin ardından yeni talepte bulunmadı, sınır ötesi operasyon için de nabız yoklamadı. Ancak terörle mücadelede işbirliğinin önemini hatırlattı. Clinton ise yanıt verdi: "Müttefikimiz Türkiye için terörle mücadelede daha fazlasını yapmaya hazırız." Clinton'un, İstanbul ziyaretine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme damgasını vurdu. İşte görüşmenin satırbaşları:

"PKK'YA KARŞI FAZLASINA HAZIRIZ"

CLINTON : ABD, müttefikimiz Türkiye'nin bölgesel istikrarını tehdit edenlere karşı her zaman yanında olacaktır. Türkiye'ye desteğimiz kaya gibi sarsılmazdır. Bağlarımız sağlam, dostluğumuz emin ve köklüdür. Türkiye'deki Kürtler, kendilerinin Türkiye'nin tam bir parçası olduklarını hissedebilirler ve diğer taraftan da kendileri için önemli olan Kürt kimliğini de muhafaza etmek isteyebilirler. Buradaki çizgi şiddet ve terörizm noktasında çizilmeli.

DAVUTOĞLU: ABD'nin, PKK ile mücadelede verdiği destek Türkiye için çok önemli. Desteğin devam edeceğini biliyor ve acımızı paylaştığınız için teşekkür ediyoruz. Terörle mücadelede uluslararası işbirliği çok önemli. Türkiye ABD ilişkileri, küresel barışa katkı yapan en stratejik ilişki olmuştur. ABD ile ilişkilerimizi model ortaklığın gereği olan en üst düzeye çıkarmaya kararlıyız.

CLINTON: Türkiye'nin önündeki anayasa reform süreci ile ilgili gençlerin ifade ve din özgürlüğü konusundaki endişelerini duydum. Bu sürece bütün siyasi partileri dahil etmek ve Ruhban Okulu'nu açmak Türkiye'nin gücünü ve değişen liderliğini vurgulayacaktır. Bölgedeki insanlar, Türkiye'den ders çıkarmalı.

"ESAD'A ŞANS VERİN"

CLINTON : Şiddet sona ermeli. Dün, bugüne kadarki olan en büyük protestolara şahit olduk. Bu Suriye halkının reform arzusunu dile getirmesi. Suriye yönetimi daha sorumlu hesap verebilir yönetimlere yol açtığını görmeli.

DAVUTOĞLU: Esad 3 defa halkına hitap etti. Bu üç konuşma da Mübarek veya Kaddafi gibi şiddet içermiyordu. Adım attı ve muhaliflere kapıyı araladı. Demokratik geçiş yönünde iradesi var. Yönetim, reform sürecini bir an önce başlatmalı ve sivil halka karşı aşırı güç kullanmamalı. Meşru bir muhalefetin oluşması şarttır, muhalefetin oluşması doğaldır. Suriye Muhalefetinin bugün İstanbul'da yaptığı toplantı içişlerine müdahale değildir. Bunun Suriye'de farklı bir sürecin kapısını açmasını umuyoruz.

ABD DESTEK VERMELİ

DAVUTOĞLU: Kıbrıs sürecinde Rum Kesimi adım atmıyor. Görüşmelerin hızlanması ve Rum Kesimi'nin 2012'deki dönem başkanlığından önce çözüm için yeni plan oluşmalı. Buna ABD'nin destek vermesini bekliyoruz. Yoksa Türkiye'nin AB ile ilişkileri de derin sarsıntı geçirecek.

CLINTON: Yenilenmiş BM çabalarını destekliyoruz. İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyonu destekliyoruz

DAVUTOĞLU: Mavi Marmara baskınından sonra İsrail ile görüşmelerimiz sürüyor. Ancak hazırlanan metin İsrail'de, karar Netanyahu'nun. Mutabakatın hayata geçirilmesi için İsrail üzerinde telkinde bulunmanızı bekliyoruz.

CLINTON: İki müttefikimizin ilişkilerinin düzelmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz. '

FÜZE SİSTEMİNE EVSAHİBİ OLUN'

CLINTON: NATO'nun kuracağı Füze Savunma Sistemi'nde artık Türkiye'nin evsahipliği yapacağını duymak istiyoruz. Bu kararın 2012'de yapılacak Chicago'dan önce alınması önemli.

DAVUTOĞLU: Türkiye, sisteme evsahipliği yapmaya olumlu bakıyor. Zaten Lizbon'da da bu kararın altına imza attık. Ancak Türkiye çevresindeki istikrarsızlık ve Türkiye'nin ittifaka sağladığı askeri destek göz önüne alınmalı. Füze sisteminin komutası İzmir'de olmalı"

sabah



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,890 µs