En Sıcak Konular

Arınç, D8 zirvesi için Nijerya'da

13 Temmuz 2011 21:19 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Nijerya'da yapılacak olan ''D-8 Bakanlar Toplantısı''na katılmak üzere geldiği Nijerya'da Devlet Başkan Yardımcısı Muhammed Namadi Sambo ile görüştü.

Sambo'nun makamında gerçekleşen görüşmede Arınç, Türkiye ile Nijerya arasındaki toplam ticaret hacminin 800 milyon dolar olduğunu belirterek, ''Hedefimiz iki ülke arasındaki ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını Sambo'ya ileten Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı Gül ile Nijerya Devlet Başkanı Jonathan'ın karşılıklı üst düzey ziyaretlerinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere faydası olduğunu söyledi.

Nijerya ile Türkiye'nin hükümetler ve parlamentolar düzeyinde samimi ilişkiler içerisinde olduğunu vurgulayan Arınç, ''Hedefimiz bu iyi olan ilişkileri daha ileri daha iyi bir noktaya taşımaktır'' diye konuştu.

Nijerya'da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen genel seçimlerden dolayı Devlet Başkan Yardımcısı Sambo'yu kutlayan Arınç, iki ülke cumhurbaşkanılarının karşılıklı ziyaretleri sırasında bir çok alanda anlaşma imzalandığını belirterek, bu anlaşmalardan imzalanmayanlar için iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Arınç, Türkiye ile Nijerya arasında karşılıklı yatırımların güçlendirilmesi konusundaki anlaşmanın ise imzalanmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

İnsana yapılan yatırımın en önemli yatırım olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk girişimcilerinin bu doğrultuda Nijerya'da 4 bin öğrencinin eğitim gördüğü kolej ve 7 bölümden oluşan bir üniversite kurduklarını anlattı.

Halen bir Türk girişimci tarafından temeli atılan hastane inşaatının başkent Abuja'da devam ettiğini kaydeden Arınç, ''Türk iş adamı ve yatırımcısını Nijerya'ya yönlendiriyoruz. Türkiye, üst düzey müteahhitlik ve alt yapı hizmetleri ile Nijerya'da çok güçlü bir yatırım hamlesine girmiş durumda'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin kalkınma ve gelişme tecrübesinden faydalanmak istediklerini belirten Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Muhammed Namadi Sambo ise, hedeflerinin Nijerya'yı dünyanın gelişmiş 20 ülkesi arasına sokmak olduğunu ifade etti.

Sambo, hedeflerini gerçekleştirme konusunda Türkiye'nin yardımına ihtiyaçları olduğunu da Başbakan Yardımcısı Arınç'a iletti.

Görüşmelerde Başbakan Yardımcısı Arınç'a Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi A. Rıfat Köksal da eşlik etti.

aa



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs