En Sıcak Konular

Yukarı Karabağ sorununda kritik dönem

13 Temmuz 2011 17:28 tsi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve Yukarı Karabağ sorununun mevcut durumuyla ilgili kritik bir dönemde olunduğunu ifade etti

Aliyev, bakanlar kurulunun 2011 yılının ilk 6 ayının değerlendirmesi toplantısına katılarak, sosyal, iktisadi, yerel ve bölgesel konularla ilgili konuşma yaptı.

Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri ve Yukarı Karabağ sorununun mevcut durumuyla ilgili görüşlerini anlatan Aliyev, yıllardır süren sorunun çözümünde kritik aşamada olduklarını ifade ederek, sorununun mevcut durumuyla ilgili kamuoyuna bilgi vermek istediğini söyledi.

Aliyev, AGİT Minsk Grubuna üye ülkelerin devlet başkanlarının en son yayımladıkları beyanatın sevindirici olduğunu, bildiride ''Helsinki Nihai Senedi'' hükümlerine atıfta bulunulduğunu ve bu hükümlerin sorunun çözümü için temel olarak gösterildiğini belirterek, bunu memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Helsinki Nihai Senedi'nin ülkelerin toprak bütünlüğü prensipleri ve halkların kendi kaderlerini belirleme ilkelerine ters düşmediğini ifade eden Aliyev, Helsinki Nihai Senedi'nde ve sonra verilen demeçlerde Yukarı Karabağ'ın mevcut statüsünün değiştirilmesi gerektiğine işaret edildiğine dikkati çekerek, Yukarı Karabağ'ın mevcut statüsünün değiştirilmesinin Azerbaycan topraklarının işgal altından kurtulmasını sağlayacağını belirtti. Aliyev, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'ın statüsünün değişmemesi için 20 yıldır mücadele verdiğini söyledi.

Aliyev, sorunun çözülmesi için AGİT Minsk Grubu tarafından harcanan çabaların, kendilerini motive ettiğini kaydetti.

Rusya'nın Soçi kentinde 2010'da yapılan Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya zirvesinde, Azerbaycan'ın ''Yenilenmiş Madrid Prensiplerini'' kabul ettiğini hatırlatan Aliyev, Madrid prensiplerinin kendilerinin yazmadığını, ABD, Rusya ve Fransa tarafından yazıldığını, buna rağmen Ermenistan'ın prensipleri kabul etmediğini vurguladı.

Yenilenmiş Madrid Prensipleri'nin içeriği konusunda da bilgi veren Aliyev, ilk aşamada, Yukarı Karabağ'da bulunan Ermenistan işgalci kuvvetlerinin çıkarılması, işgalci Ermenistan birliklerinin işgal altında bulunan beş bölgeden hemen, iki bölgeden ise 5 yıl içinde çıkarılmaları ve Azerbaycan vatandaşlarının kendi topraklarına dönmelerinin öngörüldüğünü belirtti. Aliyev, Yukarı Karabağ'a geçici statü verilmesinin de önerildiğini söyledi.

Aliyev'in verdiği bilgiye göre, Yenilenmiş Madrid Prensipleri ayrıca, Yukarı Karabağ'da yaşayacak Azerbaycan ve Ermenistan vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için barış gücü konuşlandırılmasını ve işgalden önce yurtlarını terk edenlerin evlerine yerleştirilmesini ve Ermenistan ve Yukarı Karabağ'ı birleştirecek bir koridorun oluşturulmasını öngörüyor.

İlham Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanacak barış anlaşmasının son kararını Azerbaycan halkının vereceğini sözlerine ekledi.

Azerbaycan'ın onayı olmadan Yukarı Karabağ'ın statüsünün belirlenemeyeceğini ifade eden Aliyev, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan görüşmelerde, Yukarı Karabağ'ın Azerbaycan'dan ayrılması, Yukarı Karabağ'a bağımsızlık verilmesi veya Ermenistan ile birleşmesi konularının ele alınmadığını ifade ederek, ''Azerbaycan yönetimi ve halkı hiçbir zaman bu duruma izin vermeyecektir'' dedi.

Ermenistan yönetiminin son zamanlarda yaptığı açıklamalara da değinen Aliyev, Ermenistan yönetiminin Azerbaycan tarafını savaşla tehdit etmesinin, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için başlatılan sürece ters düştüğünü söyledi.
 
AA


Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs