En Sıcak Konular

Rusya Dışişleri Bakanı, gündemi değerlendirdi

13 Temmuz 2011 14:42 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Rusya’nın sesi” radyosuna uluslararası politik gündemi değerlendirdi.

Rusya-ABD ilişkileri bugün gelişme gösteriyor. Bu ilişkilerde yeniden yapılanma sürecini ilan eden cumhurbaşkanı Barak Obama yönetiminin izlediği hat, bundan önceki Beyaz Saray sahipleri politikasından prensip açısından farklıdır. Bunu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya’nın sesi” radyosunun Vaşington stüdyosunda verdiği özel demecinde açıklamış oldu. Bakan, radyo şirketini Amerikan başkentinde stüdyo açmakla kutlayarak, bu olayın Amerikalılara Rusya’yı daha iyi tanımalarına yardım edeceği inancını belirtti.

Amerikaya yaptığı resmi ziyaret sırasında Sergey Lavrov, Amerika politikacıları ile bir araya geldi ve Ortadoğu kvartetinin Bakanlar düzeyindeki toplantısına katıldı. “Rusya’nın sesi” radyosunun stüdyosunda en keskin uluslararası sorunlar ile Rusya-Amerika ilişkilerinin inceliklerini dile getirdi.

Sözü geçen ilişkileri karakterize ederken, Lavrov, hem Dmitriy Medvedev’in, hem de Vladimir Putin’in cumhurbaşkanlığı döneminde ABD eski cumhurbaşkanı Corc Bush ile iyi şahsi ilikilerin kurulmasına işaret etti. Bakan, fakat bu ilişkilerin, yalnız cumhurbaşkanları düzeyinde iyi kaldığına işaret etti.

Daha düşük düzeylerde biz belli başlı yapay taharrüş süreçleriyle yüz yüze geldik. Durum, yalnız demokratların iktidara gelmesinden sonra değişmiş oldu. Halihazırda, değil yanlız cumhurbaşkanları arasında iyi şahsi ilişkilere dayanan çok gelişmiş işbirliğine sahip olmaktayız. ABD Dışişleri Bakanının, ve 20 çalışma grubunun faaliyetlerini koordine eden dışişleri bakanlarının katılımıyla kurulan, cumhurbaşkanlığı komisyonunun faaliyeti, bunun başlıca delilidir. Yeni yönetimin yeni yaklaşımı, en nihayet Kongre tarafından onaylanan, çok önemli START-3 Anlaşmasının imzalanmasına yardım etti.

Doğaldır ki, söz konusunu, Rusya’nın da katıldığı, Birlik Avrupa füze savunma sisteminin kurulmasıyla ilgili perspektifler de oluşturdu. Şimdilik görüşmelerde gözle görülür başarılar elde edilemedi.  Lavrov’un hatırlattığına göre, temmuz 2009’da iki ülkenin cumhurbaşkanları, füze savunmasına ilişkin  ortak perspektiflerin hazırlanmasıyla uğraşacaklarını açıklamışlardı. Konuyla ilgili  görüşmeler, Rusya, NATO ve ABD katılımıyla bugün de devam ediyor. Sorun şudur ki, görüşmelerin tamamlanmamasına rağmen, NATO, Füze kalkanı bileşenlerini Amerikan stratejisi uyarınca artık yerleştirmektedir.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika durumlarına gelince, Bakan, Rusya’nın Libya Muammer Kaddafi rejimine dolaylı destek göstermesine ilişkin bazı Batılı eksperlerin tahminlerini reddetti. Lavrov, Kaddafi’nin sivil halkı bombalama emri vermesinden sonra,  eylemlerini yererek Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinin 1970 nolu kararına destek gösterdi. Karar, savaş eylemlerine derhal son verilmesini öngörüyor ve Libya’ya her çeşit silah sevkini yasaklıyor. Fakat, ülke üzerindeki semaların uçuş için kapatılmasına ilişkin 1973 nolu kararı Rusya desteklemedi, çünkü böyle bir amaca ulaşmak için herhangi devlete el serbestliğini sağlıyordu. Sonucunda yerdeki hedeflere darbeler indirilmiş oldu.

Rusya, güç kullanma sınırlarının  doğrulanmasını isterdi. Ne yazık ki, görüşme ortaklarımız, karar maddesinin görüşülmesine ilişkin teklifimizi  reddederek, başta teklif edilen projeyi oylamaya sundu. Rusya, kararın araçlarına değil, amaçlarına destek gösterdi. Veto hakkımızı kullanmadık, Çin, Almanya, Hindistan ve Brezilya ile oylamaktan kaçındık. Sakıncalarımızın doğru olduğunu bugün açıkça görüyoruz.

Lavrov, Libya krizinin barışçı yolla çözüme kavuşturulması hakkında görüşmelerin devam edeceğini, fakat görüşmelerde Muammer Kaddafi’ye yer olmayacağını bildirdi.

Diğer bir kızgın nokta olan Suriye’de durum bambaşkadır. Lavrov, makamların girişimi üzerine gerçekleştirilen reformlara Suriye muhalefetinin yapıcı tepki göstermesi gerektiğini sanıyor. Bakan, Suriye problemlerinin makamlar ve muhalefet arasında diyalog yoluyla çözümlenme olasılığı olduğuna kanaat belirtti.

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,546 µs