En Sıcak Konular

Eroğlu'ndan AP'ye Türkçe tepkisi

13 Temmuz 2011 14:05 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Jerzy Buzek'e Türkçeyi neden resmi dil olarak kabul etmediklerini sordu.

Brüksel ziyareti kapsamında Buzek'le bir araya gelen Eroğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
    
Eroğlu, görüşme öncesinde AP'yi gezdiğini anlatarak "Rumca, İngilizce, Fransızca, İspanyolca için tercümanların bulunduğu kabinler vardı. Biliyorsunuz 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Türk ve Rum ortaklığına dayalı bir cumhuriyet. Ama bu cumhuriyet Rumların işgali altındadır. Rumlar işgalden bahseder ama aslında bizim eşit ortaklığa dayalı olarak kurduğumuz cumhuriyet işgal altındadır. O cumhuriyetin anadili Türkçe ve Rumcaydı, ortak dili de İngilizceydi. Burada Rumca var ama Türkçe yok. 'Hem (Rumlar tarafından) işgal edilen bir cumhuriyeti buraya üye yapıyorsunuz, hiç olmazsa o cumhuriyetin anayasasında yazılanlara da bakın' diye bir imada bulunduk" dedi.
   
Eroğlu, Avrupa Parlamentosu'nun doğrudan ticaret başta olmak üzere KKTC'ye verilen taahhütlere menfi yaklaşımını değiştirmesini ve Rumları çözüm yolunda teşvik etmesini istedi.
   
AP Başkanı Buzek'e geçen haftaki Cenevre üçlü zirvesi hakkında bilgi verdiğini aktaran Eroğlu, "Özellikle Türk tarafı bir anlaşma arayışı içindedir ama Rum tarafının bu konuda teşvik edilmesine, bir anlaşmaya motive edilmesine gerek var. Bunun için de KKTC üzerinde uygulanan ambargoların kalkması ve bugüne dek Kıbrıslı Türklerin aleyhine alınan bazı kararların gözden geçirilmesini gündeme getirdim. Biz iyi niyetle bu müzakereleri sürdürüyoruz. Ekim ayında BM Genel Sekreteri'nin katılımıyla New York'ta yapılacak üçlü zirvede artık önümüzü görmeliyiz. BM Genel Sekreteri'nin Güvenlik Konseyi'nden aldığı iyi niyet misyonuyla bu sorunu çözüp çözemeyeceğini artık bir karara bağlaması, Güvenlik Konseyi'ne ona göre bir rapor vermesi beklentisi içerisinde olduğumuzu söylüyoruz. Bir 40 yıl daha Kıbrıs Türk halkı müzakerelerin sürmesini bekleyemez" diye konuştu.
   
Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bugün bir anlaşmaya (bir yıl öncesinden) daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim. Tabi bu sözler beni bağlar. Sayın (Rum lider Dimitris) Hristofyas'ın Şubat 2013'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklediğini de tahmin ediyorum. Ama bizim için önemli olan ekim ayıdır. Ekimde önümüzü, yolun sonunu görmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
   
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, 2012 yılının ikinci yarısındaki "AB dönem başkanlığı öncesinde Kıbrıs Rum kesiminin AB tarafından anlaşmaya zorlanabileceğini" dile getirdi.
    
   
-"ELEKTRİK VEREBİLECEĞİMİZİ SÖYLEDİM"-
    
   
Eroğlu, Rum tarafındaki barut yüklü konteynerlerin patlamasıyla yaşanan felaketin iki büyük santrale de zarar vermesi nedeniyle Hristofyas'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve güneyin karanlıkta kalmaması için imkanlar nispetinde kendilerine elektrik verebileceklerini bildirdiğini aktardı.
   
Eroğlu, bunun üzerine Hristofyas'ın bakanlar kurulunu toplayıp bu teklife cevap vereceklerini belirttiğini ama henüz kendisine bir cevap gelmediğini söyledi.


AA
 


Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,917 µs