En Sıcak Konular

'Madde bağımlısı' gibi ithalat yapan sektörler

13 Temmuz 2011 10:53 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıkla mücadele kapsamında yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalışmaya başladıklarını açıkladı. Çağlayan, “Türkiye’de ithalata adeta ‘madde bağımlısı’ gibi sarılan sektörler var. Bu sektörlerde it

Bakan Çağlayan, yeni hükümetin ‘ustalık’ döneminde cari açık sorununu çözmede kararlı olduğunun altını çizerek, “O nedenle panik içinde değiliz, çok rahatız. Cari açık ciddi bir konu. Bununla mücadele kapsamında yeni dönemin teşvik sistemi üzerinde şimdiden çalışmaya başladık. İthalatı azaltacak önlemler alacağız. Ekonomi Bakanlığı’nın en önemli görevlerinden biri cari açıkla mücadele. Türkiye’de ithalata adeta ‘madde bağımlılığı’ gibi sarılan sektörler var. İthalat bağımlılığını tedavi edeceğiz. Uluslarararası anlaşmalara bağlı kalarak diğer ülkeler ne yapıyorsa aynısını yaparak ithalatı azaltacağız” dedi.

6 sektörün MR’ı

İthalatın yüksek olduğu 6 sektörü sıralayan Çağlayan, şöyle konuştu: “Makina, demir-çelik, otomotiv, kimya, tekstil ve tarım-gıda sektörleri ithalatın en yoğun olduğu sektörler. Bunların tedavisi için sadece röntgenini değil, MR’ını çekiyoruz. Kılcal damarlara kadar indik, inceleme yapıyoruz. Tek tek amaliyat ediyoruz. Hangi ülkeden, ne ithal ediliyor. Bunların Türkiye’de üretilmesini sağlamanın yollarını arıyoruz. Bu amaçla yeni teşvik politikamızı da yakında açıklayacağız. İthalatın haksız rekabete yol açan boyutunu da ele alarak sorunu çözmekte kararlıyız.”

Proje bölge bazlı

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile biraraya gelen ve Ekonomi Bakanlığı’nın yeni vizyon ve hedeflerini anlatan Çağlayan, şunları söyledi: “İthal ettiklerimizi ikiye ayırdık. Birincisi fiili ve fiziki olarak imkansızlıklar nedeni ile ithal ettiğimiz enerji, petrol gibi ürünler. Diğeri ise, çeşitli sebeplerle ithal ettiğimiz ürünler. Bunların arasında hammaddesi Türkiye’de olup, üretim imkanı için teşvik gerekenlere uygun programları hayata geçireceğiz. Bunun için yerli ve yabancı yatırımcıya yönelik proje ve bölgesel bazlı teşvik programının çalışmaları sürüyor.”

GİTES bariyeri

Cari açıkla mücadele kapsamında Türkiye’nin ithalatını derinlemesine analiz eden ‘Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES)’ çalışması ile sanayinin ihtiyaç duyduğu girdilerin tedarikinde sürekliliğin sağlanması ve ihracatta rekabet gücünün iyileştirilmesini amaçlayan bir vizyon ortaya koyduklarını belirten Çağlayan, “GİTES ithalatın önünde bir bariyer olacak. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak dünyanın tüccarı gibi hareket edeceğiz. İthal edilen ürünlerin Türkiye’de üretimi konusunda verilecek teşviklerde fayda-maliyet hesabı yapacağız” dedi.

Merkez Bankası konusunda günahımı aldınız

TÜRK Lirası’nın aşırı değerli olmasının cari açığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu Zafer Çağlayan, “Neden çünkü değerli TL Türkiye’de ithalatı patlattı. Ben aslında söylemlerimde Merkez Bankası’nı (MB) asla hedef almak istemedim. O da Cumhuriyetimizin bir kurumu. Ama Para Politikası Kurulu’nun hatalı politikalarının cezasını çekiyoruz. Bu konuda benim günahımı aldınız” dedi. Çağlayan, Merkez Bankası’nın karşılıkları artırmasının da cari açığı artırıcı bir sebep olarak ortaya çıktığını ifade ederek, “Karşılıkların artırılması enerji gibi yatırımlarda kaynak bulunmasına frenleyici etki yapmıştır. Gelecek dönemdeki talebin de öne çekilmesini sağlamıştır” diye konuştu.

2023 hedeflerinin ‘amiral bakanlığı’

Bakanlar Kurulu’nun yapısındaki son değişikliğe değinen Zafer Çağlayan, “Belki de bizler son devlet bakanları olduk. Yeni dönemde Türkiye’nin elde ettiği kazanımları sürdürülebilir kılmak ve 2023 hedeflerine ulaşmakta ekonomi bakanlığı amiral bakanlık olacaktır. Bu perspektifte Ekonomi Bakanlığı, çok önemli görevler üstlenecek. Ekonomi artık faiz, borsa, döviz gibi ‘spekülatif’ para kazandırıcı hareketler değil, üretim, istihdam, yatırım, ihracat odaklı olacak” diye konuştu.

128 ülke cari açık veriyor

CARİ açık konusunun geçmişten bu yana devam eden bir sorun olduğunu kaydeden Zafer Çağlayan, “Bu, sadece Türkiye’nin başının belası değil. 128 ülke bu sorunu yaşıyor. Bizim Hükümet olarak artık yeni dönemdeki fonksiyonumuz cari açıktaki problemleri ertelemeye yönelik olmayacak, sorunu kesin çözecek anlayış içindeyiz” şeklinde konuştu.

73 ülke incelendi yüzde 30 daha fazla ihracat yapılabilir

Zafer Çağlayan, 81 ile dönük bir ihracat araştırması yaptıklarını kaydederek, “Her bir ilin ilçelerine kadar ihracat haritasını çıkardık. Bunun dışında 73 ülkede 1243 sektör inceledik. Bunların ışığında hazırladığımız yeni strateji ile gördük ki mevcut şartlar altında Türkiye bugün yaptığı ihracatın yüzde 30 fazlasını yapabilecek yetenek ve kapasiteye sahip. Şimdi bunu gerçekleştirmenin peşindeyiz” diye konuştu.

Bu haber 798 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs