En Sıcak Konular

Cumhuriyetçiler'den Türkiye karşıtı hamle

13 Temmuz 2011 11:41 tsi
Cumhuriyetçiler'den Türkiye karşıtı hamle ABD Senatosu’nun önde gelen iki ismi, Savunma ve Dışişleri Bakanlarına mektup göndererek Türkiye’nin İsrail’le kötü, İran’la ise olumlu ilişkilere sahip olmasına dikkat çekti.

ABD Senatosu’nun önde gelen iki ismi, Türkiye’ye füze kalkanı sistemi kurulabileceği yönünde çıkan haberlerin ardından endişelerini dile getirdi. ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlarına mektup gönderen senatörler, Türkiye’nin İsrail’le kötü, İran’la ise olumlu ilişkilere sahip olmasına dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Parti üyesi Jon Kyl ve Mark Kirk, dün Savunma Bakanı Kleon Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderdikleri mektupta, olası bir anlaşma halinde bazı garantiler istedi.

ABD’li senatörler, radar sisteminin elde edeceği verilere İsrail’in de eş zamanlı olarak erişebilmesi için yazılı garantiler talep etti. Senatörler ayrıca, Türkiye’nin, İran ve Suriye’deki olası nükleer silah programlarının engellenmesi ve hassas bilgilerin Kuzey Kore’den uzak tutulmasını hedefleyen ABD yasalarına ters düşecek faaliyetler içine girmemesi konusunda güvence istedi.  

Senatörler son olarak, “radar sisteminin bakım dışında 7/24 ABD personeli tarafından idare edilmesinin Obama yönetimi tarafından garanti altına alınması gerektiğini” ifade etti.

'PROJE RİSKE GİREBİLİR'

Kyl ve Kirk, “Türkiye’ye yerleştirilecek radar sisteminin İran füzelerine karşı en iyi savunmayı sağlayıp sağlamayacağı konusunun da” değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Senatörler, ABD Füze Savunma Kurumu’nun bir çalışmasını hatırlatarak, Türkiye’ye kıyasla, “en ideal yerin Güney Kafkaslar olacağını” öne sürdü.

Cumhuriyetçi Parti üyeleri mektuplarında bir de uyarıda bulunarak, “füze sistemi hakkındaki bilgilerin Kongre’yle paylaşılmamasının projeyi riske atacağını” belirtti.

Hürriyet



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,153 µs