En Sıcak Konular

İşte Adnan Hoca Grubu'nun eylemleri...

0 0 0000 00:00 tsi
İşte Adnan Hoca Grubu'nun eylemleri... Kamuoyunda Adnan Hoca olarak bilinen Adnan Oktar ve grubu için "örgüt" saptaması yaparak, haklarında açılan davanın zaman aşımına girdiğine ilişkin kararı bozan Yargıtay, örgüt suçunu oluşturan eylemleri sıraladı.

Örgüt suçundan yargılanacak olan Oktar, tehdit ve şantaj suçlarından cezalandırılmaktan ise zaman aşımı sayesinde kurtuldu

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin davayı zaman aşımına sokmasına ilişkin kararı 17 Mayıs'ta bozan daire, Oktar ve avukatlarının basın toplantısıyal varlığını yalanladıkları kararın gerekçesini, davanın yeniden görülmesi için İstanbul'a gönderdi.

Gerekçeli kararda, yerel mahkemenin grubun eylemlerini zaman aşımı süresi 5 yıl olan eski TCK'nın 313. maddesinde düzenlenen "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçu kapsamında değerlendirerek zaman aşımına soktuğu anımsatıldı.

Örgüt suçu zaman aşımına girmedi

Kararda, eylemlerin Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu yürürlüğe girdikten sonra da sürdüğü, bu nedenle zaman aşımı süresi 10 yıl olan yasanın esas alınması gerektiği kaydedildi. Buna göre zaman aşımına girmeyen davada Oktar'ın "örgüt kurmak ve yönetmek", adamlarının da "örgüt üyeliği" suçundan yargılanmaları gerektiği vurgulandı.

İşte eylemleri

Kararda, "Aralarında Fırat Develioğlu, Alev Ulaşoğlu gibi isimlerin bulunduğu 18 örgüt üyesinin Oktar’ın liderliğinde dini görünüşlü bir grup olarak bir araya geldikleri, zor ve tehditle, yıldırma, korkutma ve sindirme gücünü kullanarak, sayı ve niteliği belirsiz suçları işlemek amacıyla, tam bir işbirliği içinde disiplinli biçimde hareket ettikleri anlaşılmıştır" ifadesi kullanıldı. Kararda örgütün eylemleri şöyle sıralandı:

Kardeşler-bacılar

* Erkek üyelerin "kardeşler", bayan üyelerin "bacılar" adı altında örgütlendiği grup, aleyhlerinde haber yapan gazetecilerin cinsel sapıklık içinde oldukları, eşlerini pazarladıkları, uyuşturucu kullandıkları gibi küçültücü ve tehdit içeren yazılar hazırlamış, bunlara fotomontaj yoluyla ürettikleri fotoğrafları ekleyip resmi kurumlara, gazetecilerin komşu ve arkadaşlarına göndermişlerdir. Basını sindirmeyi, gözdağı vererek nüfuz elde etmeyi amaçlamışlardır.

Cinsel ibadet

* Oktar'ın belirlediği kurallar doğrultusunda uyguladıkları farklı cinsel anlayışlarını devam ettirebilmek için yaşı küçük çocukların da bulunduğu kızları lüks yaşam tarzları ve sosyal mevkileriyle etkileyip gruplarına katmışlar, bu kızlarla doğal olmayan yollardan neredeyse bütün örgüt üyeleri ilişki kurmuştur. Bunu "ecir" adını verdikleri bir ibadet şekli olarak benimseyip uygulayan sanıklar, kızların gruptan ayrılıp konuşmalarını engellemek için ilişkileri gizli kamerayla kaydetmişlerdir.

Sekreter işbaşında

* Kadın sanıklar basın kuruluşlarında sekreter olarak işe sokulmuş, bu sanıklar, gazete sahibi ve gazetecilerin kişisel bilgilerini, adres ve telefonlarını karalama belgelerinde kullanılmak üzere temin etmiştir.
* Bu kuruluşlarda çalışanların maaşları da ele geçirilmeye çalışılmıştır. Sanık Alev Ulaşoğlu’nun çantasında 41 bankamatik şifresi bulunmuştur.
* Sanıklar siyasi bir partinin yönetimine girerek, parti içi muhalefeti hazırladıkları karalama metinleriyle susturmaya çalışmışlar, takibe aldıkları bu kişilerin telefon kayıtlarını dahi elde etmişlerdir.

Zaman aşımı kurtardı

Oktar ve grubu, manken Ebru Şimşek ve gazeteci Fatih Altaylı'ya yönelik tehdit ve şantaj yaptıkları suçlamasıyla örgüt suçunu oluşturan eylemlere ilişkin şantaj ve tehdit suçlamalarından ise zaman aşımıyla kurtuldu.

Milliyet



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs