En Sıcak Konular

"Marjinaller, Alevileri militanlaştırmak istiyor"

0 0 0000 00:00 tsi
Solcu Alevilerin diğer partilerden aday olan Alevilerle ilgili ağır sözler sarf etmesi camiada tepkiyle karşılandı. AK Parti'den aday olan Reha Çamuroğlu'na göre, bu görüşü savunan kesim çatışmadan besleniyor. Alevilerin militanlaşmasını istiyorlar. İşt

Alevi aday adayları tepkili
 
Sorunlara çözüm bulunması en büyük korkuları. Çamuroğlu, "Sol partiler bugüne kadar Alevilerin hangi sorununa çözüm buldu?" diye de soruyor. AK Parti'den aday olduğunun duyulmasıyla Alevi camiasından sürekli destek telefonları aldığını söyleyen Çamuroğlu, "Her gün kampanyamda gönüllü olarak çalışmak isteyenler arıyor." diye konuşuyor.

Hafta sonunda Ankara'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde 'Alevilik ve siyaset' konulu bir konferans düzenlendi. 'Ali'siz Alevilik' kitabının yazarı Faik Bulut'un da katıldığı programda, Dernek Başkanı Kazım Genç, CHP dışındaki partilerden aday olan Alevileri, 'katillerle el ele olmak'la suçladı. Derneğin eski başkanı Ali Balkız, bu kişilerin yol düşkünü sayılmasını istedi. Bu şekilde değerlendirilen Aleviler, toplumdan dışlanıyor, selam dahi verilmiyor. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de AK Parti'den aday olanların 'insan dahi olmadığını' savundu. Konferansın sonuç bildirgesinde ise 'sağ partilerden aday olanların alevîlikten çıkmış sayılacağı' ifade edildi.

Bu suçlamalar, diğer partilerden aday olan Alevileri kızdırdı. Bunlardan biri AK Parti'den aday olan Reha Çamuroğlu. Alevilerin en sıkıntılı zamanlarında solun iktidarda olduğunu hatırlatıyor: "Sol, Alevi meseleleriyle ilgili bugüne kadar hangi önergeyi, hangi kanun teklifini vermiştir? Âlevî meselelerinin çözümüne ilişkin sol ne yapmıştır? Sivas katliamı sırasında hükümet ortağı kimdi? Kahramanmaraş katliamı sırasında başbakan kimdi? Eğer bir ülkede bütün vaktimizi geçmişte olan olaylara sorumlu bulmak için harcarsak sorumluluklar silsile şeklinde hepimizi kapsar. Sol da bunun dışında kalamaz, sağ da. Bu ülkede kimsenin kimseye 'şu olaydan siz, şundan siz sorumlusunuz' deyip geçmişteki olayları gösterip suçlama hakkı yok." Avrupa Alevi Birlikleri tarafından yapılan bildiriyi, 'çatışmadan beslenenlerin kaygısı' olarak gören Çamuroğlu, şu iddiada bulunuyor: "Bu arkadaşlar kavgadan besleniyor. Büyük çoğunluğun bu yaklaşıma prim vereceğini sanmıyorum. Zaten istedikleri, bu sorunu çözümsüz bırakmaktır. Çözüm ortaya koysanız bunlar çözümsüzlüğe bırakır. Bunların amacı Alevileri militanlaştırmak. Sorun çözülürse militanlaştıramazlar. Mesela Abant Platformu'na niye saldırdılar? Cemevlerinin ibadethane olduğunu söyleyen madde vardı ve çözüme doğru büyük bir adım atılmıştı. Bunların en ürktüğü şey çözümdür." Tarihçi-yazar Reha Çamuroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetiyle partiye kazandırılan isimlerden biri. 20 yıldır Alevi sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor. AK Parti'yi 'en doğru çizgi' olarak kabul ediyor.

İşte tartışılan sözler

CHP dışındaki partilerden aday olan Aleviler katillerle el ele. (Kazım Genç)

Bu kişiler yol düşkünü ilan edilsin. (Ali Balkız)

AK Parti'den aday olan Aleviler insan dahi olamaz. (Turgut Öker)

ALEVİ ADAY ADAYLARI TEPKİLİ

Bunlar Alevi değil; bir grup eski komünist

Hüseyin Tuğcu (AK Parti): Alevilere, Müslüman Türk insanına hakaret eden birisi Türk kanı taşıyamaz. 'Alevi olup da AK Parti'den aday olanlar insan olamaz.' diyerek saçmalayan eski Marksist, komünist bir zavallının Alevilikle de, insanlıkla da ilgisi yoktur. Bunların kendisi Alevi değil ki. Aleviler demokrasinin, laikliğin sigortasıdır. Alevilerin Marksist solla ne ilgisi var? Aleviler Müslüman'dır. Direksiyonu solda değil sağdadır. Kurtuluş sağdadır. Çünkü Hz. Muhammed'in sağında Hz. Ali yer alırdı. Onun sağ koluydu. Aleviler, Demokrat Parti'den beri hep merkez sağda yer aldı. CHP, Alevileri dışladı. Aleviler artık işi biliyor. Üç beş kelaynak kuşu Marksist'in arkasına takılıp sola oy vermez.

Sol partiler, Alevileri sömürüyor

Ali Arif Özzeybek (Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı): Alevi taban bu kişilerin görüşünü benimsemiyor. CHP ve sol çevreler, yıllardır Aleviliği sömürüyor. 30 Mayıs'ta açıklanacak Demokrat Parti programında Alevilikle ilgili somut çözüm önerileri bulunuyor. Değişik partilerden aday olmak demokratik bir hak. Hangi parti olduğu değil, o partinin Alevilikle ilgili önerileri önemli. Bu tavır rahatsız edici. Bu iddialara Alevi tabanda rastlayamazsınız. Aksine, ağırlıklı olarak CHP'ye tepki var. "Bizi çok kullandı." diyorlar.

Alevileri sola pazarlamak istiyorlar

Aysun Palalı (MHP): Saldırı içerikli provokatif açıklamaların amacı Alevilerin oylarını sol partilere pazarlamak. Alevilerin oyunu 'çantada keklik' gören sol partiler, Alevilerin hangi sorunlarına kalıcı çözümler üretmişlerdir? Aleviliğin İslam dini içerisinde bir inanış olduğuna inanan bizler, Türkiye dışında örgütlenmiş bazı örgütler tarafından hedef gösterilmekteyiz. Niyeti dış mihraklarca belirlenen, kökü dışarıda olan bu söz konusu örgütler Türkiye'deki Alevilerin iyi niyetini suiistimal etmekte, onları kendi inanışından koparmaya çalışmaktadır. "Alevilik İslam dışıdır" diyenler, Alevileri azınlık yapmaya çalışmaktadır. Hiçbir Alevi bu oyuna gelmeyecektir. Talihsiz açıklamaların tabanda taraftarı yok

Bunlar talihsiz açıklamalar.

Cevat Turan (DP): Bu sözleri edenlerin Alevi tabanda taraftarı yok. CHP, Aleviliği ve oylarını her zaman kullandı. Yıllarca Alevileri seçeneksizmiş gibi gösterdi. Artık Alevilere yeni bir hizmet penceresi açıyoruz. Bugüne kadar Aleviler blok oylar verdi CHP'ye. Peki CHP Alevilik için ne yaptı? CHP ne yüzle Alevilerden oy istiyor? Oysa DP'nin seçim ve parti programında Alevilikle ilgili somut çözüm önerileri var.

Kabul edilebilecek ifadeler değil

Hüseyin Ulusoy (DP): Kimsenin kimseye hakaret etmeye hakkı yok. Laik, Atatürkçü, Cumhuriyet'e sahip tüm unsurları bu partide bulduğum için DP'den aday oluyorum. Özellikle inanç özgürlüğü konusunda somut çözüm önerileri olduğu ve seçim bildirgesinde bunu halkımıza ilan edeceği için bu yola girdim.
 
zaman



Bu haber 231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs