çeksin anlaşalım | " /> çeksin anlaşalım | "/>

En Sıcak Konular

'Azerbaycan 10 talebini çeksin anlaşalım

8 Temmuz 2011 14:49 tsi
'Azerbaycan 10 talebini çeksin anlaşalım Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili çözüm önerilerinin yer aldığı mektubu Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a iletti.

Erivan'da Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan'la da bir araya gelen Lavrov ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Kazan zirvesinde Azerbaycan'ın sunduğu on maddelik ek düzenlemeye atıfta bulunan Nalbandyan, "Eğer Azerbaycan Kazan'da sunduğu on maddelik ek düzenlemeyi geri çekerse Yukarı Karabağ'da anlaşma mümkün olabilir. " dedi. Kazan zirvesinde anlaşma sağlayamadan ayrılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önerdiği on madde ile ilgili detay verilmedi.

Dmitri Medvedev'in Yukarı Karabağ sorununun çözümünde "Temel Prensipler" in belirlenmesi için ortaya koyduğu çabayı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Nalbantyan, "Biz Kazan'a tüm bu pozitif duygularla gittik… Eğer Azerbaycan Kazan'da önerdiği ek on maddelik düzenlemeden vazgeçerse anlaşma sağlanabilir…" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in mesajını Sarkisyan'a ilettiğini kaydeden Lavrov da, "Sarkisyan Yukarı Karabağ sorununun çözümünde gerçek bir ilerleme olabileceğini kabul ediyor. Detaylı bir şekilde Medvedev'in mesajını inceledikten sonra, en kısa sürede cevaplarını bekliyoruz. " şeklinde konuştu. Lavrov 24 Haziran'da Kazan'da yapılan Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilen zirve sonuçlarına göre yeni bir düzenleme yapıldığını hatırlattı.

Lavrov, Erivan temaslarının ardından Bakü'ye geçti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüşen Lavrov'un Medvedev'in Yukarı Karabağ sorununa ilişkin çözüm önerilerini içeren mektubunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e de iletmesi bekleniyor.

1980 sonlarından bu yana Ermenistan'ın işgali sürdürdüğü Yukarı Karabağ'da bugüne kadar anlaşma sağlanamadı. 1988-1994 yılları arasında süren savaşta 30 bin kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 1 milyon Azeri de göçmen durumuna düştü. Göçmenlerin evlerine dönmesi, işgalin sona ermesi ve Yukarı Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi şeklinde özetlenen barış müzakerelerinde öncelik sorunu devam ediyor. İşgal altında tutulan yedi bölgeden ayrılmaya olumlu bakan Erivan'ın Yukarı Karabağ'la ulaşımın kesilecek olmasından endişe ettiği kaydediliyor.

cha



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs