En Sıcak Konular

Gazete kapattıran skandala soruşturma

8 Temmuz 2011 14:22 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin en çok satan gazetesi News of the World'ün kapanmasına neden olan telefon dinleme skandalıyla ilgili olarak polis soruşturması başlatılacağını açıkladı.

Başbakan ayrıca, basınla ilgili yapılacak yeni düzenlemeler konusunda tavsiyelerde bulunacak bağımsız bir komisyon oluşturulacağını bildirdi.

Rupert Murdoch'a ait 168 yıllık gazetenin, yıllar boyunca kraliyet ailesi üyeleri, siyasetçiler ve sporcular dahil dört bin kişinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı.

Gazetenin Afganistan'da ölen askerler ve Londra'da 2005'te tren ve otobüslere düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları ve öldürülmeden önce bir cinayet kurbanının telefonlarını da dinlediği iddiaları kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı.

Skandalla ilgili olarak Başbakan David Cameron'ın eski iletişim danışmanı Andy Coulson'ın bugün Londra'da polis tarafından sorgulanması bekleniyor.

2003-2007 yılları arasında gazetenin genel yayın yönetmeni olan Coulson, skandalın patlak vermesi ardından Ocak ayında istifa etmişti.

David Cameron, basın toplantısında telefonların dinlendiğinden haberi olmadığını savunan Coulson'ı neden danışman yaptığı konusunda ısrarlı sorulara hedef oldu ve tüm sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Dün News of the World gazetesinin bu Pazar son kez yayımlanacağı açıklanmıştı.
Gazetenin 'karanlık' mazisi

News of the World gazetesiyle ilgili telekulak skandalı ilk kez beş yıl önce gündeme gelmişti.
News of The World

News of The World Pazar günü son kez yayımlanacak

Gazetenin bazı muhabirlerinin Kraliyet Ailesi'nin yakınlarının da aralarında bulunduğu birçok ünlü kişinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkmıştı.

News of the World'ün, Irak ve Afganistan'da ölen İngiliz askerlerin ailelerinin ve Londra'da 7 Temmuz 2005'te düzenlenen bombalı saldırılarda ölenlerin yakınlarının telefonlarını gizlice dinlediği öne sürülüyor.

Gazete ayrıca, 2002 yılında cinayete kurban gitmiş Milly Dowler adlı bir genç kız henüz kayıp durumundayken cep telefonundaki mesajlara ulaşıp gizlice dinlemekle suçlanıyor.

Öldürüldüğünde 13 yaşında olan kızın mesaj kutusu dolunca bazı mesajları silerek yeni mesaj gelmesini sağlayan News of the World, Milly Dowler'ın ailesine halen sağ olduğu yönünde boş umutlar vermekle itham ediliyor.
Murdoch'un genişlemesi nasıl etkilenecek?

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada News of the World'ün kapatılması kararında herhangi bir müdahalenin sözkonusu olmadığı belirtildi.

Gelişmelerin Ruport Murdoch'un sahibi olduğu dev medya grubunun talip olduğu İngiltere'nin dijital uydu kanalı BSkyB'nin satışı sürecini nasıl etkileyeceği konusunda henüz bir değerlendirme yapılmadı.

Yakın zaman içinde Başbakan Cameron liderliğindeki koalisyon hükümeti, Murdoch'un BSkyB'yi ele geçirme planlarına prensipte yeşil ışık yakmıştı.

İngiltere'de düzenlenen protestolarda halk Başbakan Cameron'ı "kararını çok geç olmadan değiştirmeye" çağırmıştı.

BSkyB'nin News Corporation'a satışı durumunda, grup İngiltere'de BBC dahil diğer tüm medya kuruluşlarını gelir açısından gölgede bırakan bir dev haline dönüşecek. (BBC Türkçe)

Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs