En Sıcak Konular

İngiltere Başbakan'ın basın danışmanı gözaltında

8 Temmuz 2011 14:20 tsi
İngiltere'de tele kulak skandalıyla gündeme gelen News of the World Gazetesinin eski editörü Andy Coulson gözaltına alındı. Coulson, Başbakan David Cameron'ın eski basın danışmanıydı.

İngiltere'de birinci gündem maddesi haline gelen tele kulak skandalının ateş çemberi içine aldığı isimler arasına, Başbakan David Cameron da eklendi. Kraliyet Ailesi üyelerinden terör mağduru ailelere kadar birçok kişinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkan gazetenin eski editörü Andy Coulson gözaltına alındı. Coulson, Başbakan David Cameron'ın eski basın danışmanıydı.

İngiltere’nin en büyük gazetelerinden olan, 168 yıllık tarihe sahip tabloid gazetesi News of the World, ilk olarak 2005 yılına patlak veren ve her gün yeni bir skandala sahne olan tele kulak krizinin neden olduğu baskıya daha fazla dayanamadı.

ABD’li medya devi Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corporation, dün yaptığı açıklamada 3 milyon tiraja sahip gazetenin Pazar günü son baskısını yaparak kapatılacağını belirtti. Ancak bu gelişme buz dağının sadece görünen yüzü.

Gazetenin eski editörü olan ve baskılar nedeniyle Ocak ayında Başbakan David Cameron’un basın danışmanlığından istifa eden Andy Coulson gözaltına alındı. Cameron, tele kulak skandalı hakkında soruşturulma açılması talimatını verirken, News of the World’ün medya direktörü Rebekah Brooks ve gazetenin sahibi Rupert Murdoch’un da yargı karşısına çıkma ihtimali bulunuyor.

CAMERON ATEŞ ÇEMBERİNDE

Gazetenin kapatılmasının ardından yaşanan gelişmeler en çok Başbakan David Cameron’ı köşeye sıkıştırmış durumda. Çünkü eski basın danışmanı gözaltına alınan Cameron, aynı zamanda gazetenin medya direktörü Rebekah Brooks’un da yakın arkadaşı.

Cameron, Ocak 2011’de Coulson basın danışmanlığından istifa ettiğinde onu savunmuş ve istifa etmesini ilk başta onaylamamıştı. Ancak Cameron, bugün yaptığı açıklamada, polisin Coulson’a yönelik başlattığı soruşturmanın “gerekliliğini anladığını” belirtti. Cameron buna karşın eski basın danışmanına verdiği destekten geri adım atmayarak, “Coulson’u işe alma kararındaki sorumluluğu tamamen üstlendiğini” söyledi.

Cameron, gazeteye yönelik başlatılan soruşturmanın yanı sıra “İngiltere basınında yeni düzenlemeler getirecek ikinci bir soruşturmanın da başlatılabileceğini” söyledi. Cameron, bu soruşturmanın “İngiliz basınının kültürel ve ahlaki değerlerine bakacağını, gelecek için önerilerde bulunacağını” ifade etti.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ

News of the Word’ü içinden çıkamayacağı bir krize sürükleyen skandal Kasım 2005’te patlak verdi. Gazete, Prens William’ın dizinde yaşadığı bir sakatlık hakkında haber yayımlayınca, saray yetkilileri Kraliyet Ailesi üyelerinin cep telefonlarına müdahale edildiği şüphesiyle polise başvurdu.

Ocak 2007’de, gazetenin Kraliyet Ailesi muhabiri Clive Goodman ve gazete için çalışan özel müfetttiş Glenn Mulcaire’in Kraliyet Ailesi’nin telefonlarındaki sesli mesajları dinlediklerinin ortaya çıktı. Goodman dört, Mulcaire ise altı ay hapis cezası aldı. Aynı günlerde, bu olaylardan haberi olmadığını süren gazetenin editörü Andy Coulson, baskılar sonucu istifasını verdi.

Coulson istifasının ardından Cameron’un basın danışmanlığına gelmesi, belki de gazeteye yönelik soruşturmaların genişletilerek skandalın bugünkü krize dönüşmesinde en önemli faktörlerden biri oldu.

News of the World’ün eski çalışanlarından Sean Hore’un, “Coulson’u telefon dinlemeleri konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini” söylemesiyle, Coulson tekrar tele kulak tartışmalarının merkezine oturdu.

Cameron, eleştirilere rağmen basın danışmanına tam destek verdi. Ancak Coulson başbakanın verdiği desteğe rağmen Ocak 2011’de istifasını verdi. İngiltere’yi sarsan tele kulak krizine giden yolda bu istifayla açıldı.

NİSAN-TEMMUZ FIRTINASI

Nisan ile Temmuz arasında yaşanan süreç, News of the World’ün sonunu getirdi. İlk olarak Nisan 2011’de, gazetenin baş muhabiri Neville Thurlbeck ve eski editörlerinden Ian Edmondson, yasa dışı telefon dinlemekten tutuklandı. Birkaç gün sonra gazete 2004-2006 yıllarında cep telefonu mesajlarına girdiği için özür dilese de başlayan yangını söndüremedi.

Gazetenin muhabirlerinden James Weatherup, 14 Nisan’da telefon dinlediği şüphesiyle tutuklandı. Haziran ayının başında aktris Sienna Miller, gazeteye 100 bin dolarlık tazminat davası açtı.

TERÖR VE SAVAŞ MAĞDURLARINI BİLE DİNLEDİLER

News of the World için çalışan özel müfettiş Glenn Mulcaire’in evinde yapılan aralamalarda, yasa dışı telefon dinlemelerinden elde edilen 9 bin 200 sayfalık belge ele geçirildi. Bu belgeler arasında 2002 yılında kaçırılarak öldürülen Milly Dowler’ın cep telefonu kayıtları, 7 Temmuz 2005 Londra terör saldırılarında ölenlerin ailelerin konuşmalarına ait kayıtlar bulundu.

Bardağı taşıran son damla, Irak ve Afganistan savaşında ölen askerlerin ailelerine ait cep telefonu konuşmalarının da Mulcaire’in belgelerinde bulunabileceğinin açıklanması oldu.

İngiltere’nin medya denetim kurulu Ofcom, News of the World’e yönelik tam kapsamlı inceleme başlatırken, ordu da Irak savaşına ait belgelerin inceleneceğini belirtti. Bu açıklamaların ardından, News International bünyesindeki News of the World gazetesinin neden olduğu skandal ile baş edemeyeceğini anlayarak kapatma kararını verdi.

Ajanslar

Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs