En Sıcak Konular

Cihaner'in suçladığı 16 kişiye beraat

8 Temmuz 2011 10:07 tsi
İlhan Cihaner'in 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' soruşturması kapsamında yargılanan 16 kişinin tamamı beraat etti.

AKP ve Gülen Cemaati'ni bitirmeye yönelik 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koyduğu ileri sürülen eski Başsavcı İlhan Cihaner'in cemaatlerle ile ilgili yaptığı suçlamalar bir bir düşüyor. 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçlamasıyla yargılanan cemaat üyesi 16 kişinin tamamı beraat etti.

Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner'in başlattığı ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın yürüttüğü 'İsmail Ağa Cemaati' davasında 16 cemaat üyesi 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan beraat ederken, 14 sanığa 'Yasalara aykırı eğitim kurumu açmak' suçundan 5'er ay hapis cezası verildi.

Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'İsmail Ağa Cemaati' davasında, 26 Ekim 2010 günü yapılan duruşmada Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz, dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklarken cemaatle ilgili yakalananlar hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Anayasal düzeni değiştirme"ye yönelik inandırıcı delil bulunamadığını belirtmişti. Erzurum ve Erzincan'da Medine ve Vuslat Vakıfları adı altında açılan kurslarda yasalara aykırı öğrenci eğitimi yapıldığını vurgulayan Savcı Karadeniz, İsmail Ağa Cemaati davasında yargılanan 16 sanıktan 11'inin izinsiz eğitim kurumu açmak suçuyla cezalandırılmalarını talep etmişti.

AYRI AYRI BERAATLERİNE...
Davanın sekizinci duruşmasında mahkeme heyeti, 3'ü kadın 16 sanığın Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunu işlediklerinin sabit olmadığını bildirerek, ayrı ayrı beraatlerini uygun gördü. Sanık Adem S., Cemal G., Bahattin U., İsa K., Cenk D., Şevket G., Ahmet Bahadır A., Kadir Naci G., Zükarneyn C., Fatih K., Yunus M., Mümtaz T. ve Murat S.'nin yasalara aykırı olarak eğitim kurumu açmak suçunu işlediklerini sabit bulan mahkeme, TCK'nın 263. maddesi uyarınca 11 kişiyi önce 6, daha sonra indirim uygulayarak 5'er ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamaları, kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum, davranışlarını dikkate alan mahkeme, hükmün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteledi. Denetimli süresi içinde kasten yeni bir suç işlemedikleri takdirde açıklanması geri bırakılan hükmün ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararlaştırıldı.


Soruşturmayı devletten gizledi
Erzincan'da İsmail Ağa Cemaati'ne yönelik dönemin Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından 2 Kasım 2007'de soruşturma başlatıldı. İl Jandarma Komutanlığı'nın yürüttüğü soruşturmada gözaltına alınan 29 kişiden 9'u tutuklandı. 2 Mart 2009'da daha sonra yetkileri alınan Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a yapılan bir ihbarda, cemaatin 'silahlı terör örgütü' olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine 5 Mayıs 2009'da Osman Şanal, soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek, Erzincan Valiliği'ne bir yazı göndererek dava dosyasını istedi. Bu gelişme üzerine Cihaner, Osman Şanal'ı HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Ama sonunda cemaat dosyası, Özel Yetkili Şanal'a gönderildi. 12 Haziran 2009'da bir gazetede Albay Dursun Çiçek'in imzasıyla AK Parti ve Gülen Cemaati'ni bitirmeye yönelik 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın Erzincan'da uygulamaya konulduğu ileri sürüldü. 18 Haziran 2009'da ise Başsavcı İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. İhbarlar üzerine Cihaner hakkında 'Soruşturmayı yetkililerden gizlemek ve sahte evrak düzenleme' suçlarından halen Yargıtay'da görülen davada 26 yıla kadar hapsi istendi.

Yeni Şafak

Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs