En Sıcak Konular

Polis kontrolünde yeni dönem

8 Temmuz 2011 09:12 tsi
Polis, alkolmetreyi üflemeyen ya da götürüldüğü sağlık kuruluşunda kan testi yapılmasına direnen sürücülere 'zor' kullanacak.

Alkol testi sırasında polise mukavemette bulunan kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle de yargılanacak.

Yazılı ve görsel medyada sık sık haberlere konu olan alkollü sürücülere karşı polis sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Alkollü sürücülere yapılan testlerde yaşanılan sorunlara önlemek için Emniyet Genel Müdürlüğü  81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. Genel Müdürlük, trafik ekibi ya da sağlık kuruluşunda alkol ölçümü yaptırmayan sürücülere Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun (PVSK) 16. maddesi uyarınca direnişi kıracak ölçüde "zor" kullanılması istenildi.

'KARGA TULUMBA' TEST

Aldığı içkinin etkisiyle alkol ölçümüne direnen sürücülere gerekirse "karga tulumba" test yaptırılacak. Alkol ölçümü sırasında görevli polislere mukavemet eden sürücüler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla da karşı karşıya gelebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücünün sağlık kuruluşunda yapılacak ölçümlere mukavemet etmesi durumunda yapılacak işlemleri şöyle açıkladı: "PVSK'nın 16'ıncı maddesine göre, şahsın sağlık kuruluşunda yapılan ölçüme itiraz etmesi halinde kişiye bu mukavemeti kıracak ölçüde ve bu amaca yönelik olarak zor kullanılması mümkün olacaktır. Ayrıca kişinin mukavemetinin TCK'nın 265. maddesinde yer alan yoğunlukta olması durumunda adli işlem yapılacaktır."

Alkol kontrol kabiliyetini azaltıyor

Türkiye'de her gün yaklaşık 600 ve her saat 27 trafik kazası oluyor. Bu kazalarda günde 5-20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyor. Alkollü araç kullanmak kazalarda büyük rol oynuyor. Kandaki alkol miktarı arttıkça kişinin denge, görme ve işitme gibi beyinsel fonksiyonlarında azalmalar ortaya çıkıyor, kas kontrolü gibi çok önemli duyu ve kontrol kabiliyetleri azalıyor. Yapılan araştırmalara göre, kanında 1,00 promil alkol bulunan sürücülerin yüzde 70'i kazalara sebep oluyor.

bugün


 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs