En Sıcak Konular

Tarih yazdıracak üç büyük proje

8 Temmuz 2011 08:20 tsi
Tarih yazdıracak üç büyük proje

3 hedefe ulaşılırsa ekonomik büyüklük katlanacak.

Ekonomi yönetimi ustalık döneminde ilk yerli otoyu üretip GAP'ı tamamlamayı, kayıtdışı ekonomiyi de kayda almayı hedefliyor.

Performanslarıyla koltuklarını korumayı başaran kabinenin ekonomi bakanları yeni dönemde üç büyük projeyi hayata geçirip tarihe geçmeyi hedefliyor. Çıraklık ve kalfalık döneminde enflasyon canavarını yenmeyi başaran ekonomi yönetimi ustalık döneminde bu projeleri de hayata geçirip tarih yazmak istiyor:

Kayıtdışı ekonomi bitecek

Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 40-50'sinin kayıtdışı faaliyetlerden oluştuğu tahmin ediliyor. Ekonomi yönetimi kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda uzun süredir kapsamlı çalışma yürütüyor. Bu dönemde teknoloji daha etkin kullanılarak kayıtdışılık büyük ölçüde bitirilecek. Hesaplamalara göre kayıtdışı biterse devletten kaçırılan 200 milyar lira vergi Maliye'nin kasasına girecek. Kaçak çalıştırılan işçiler nedeniyle işverenlerin cebinde kalan yaklaşık 40-50 milyar liralık prim geliri SGK'ya akacak. Bu gelirler sayesinde bütçe açık değil, fazla verecek.

'Türkiye'nin otomobili' olacak

'Türkiye'de üretilen otomobil', yeni ekonomi yönetiminin en kritik ve öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Ekonomi kabinesi ustalık döneminde Türkiye'yi ilk kez yerli marka bir otomobile kavuşturmayı hedefliyor. Bu amaçla yerli ve yabancı otomobil üreticileriyle başlayan görüşmeler hızlandırılacak. Teşvik sistemi bu hedefin gerçekleştirilmesi yönünde değiştirilecek. Yerli otomobilin üretilmesi Türkiye ekonomisinin büyümesinde ve cari açığın azaltılmasında büyük rol oynayacak.

GAP hizmete girecek

Kaynak yetersizliği nedeniyle yıllardır sürüncemede kalan GAP yatırımları, işsizlik sigortasından aktarılan yoğun kaynak transferiyle hızlandırıldı. Ekonomi yönetimi en geç 2013 yılına kadar ana sulama kanallarını tamamlayıp GAP'ı bölge ve ülke ekonomisini büyütecek bir yapıya kavuşturmayı planlıyor. GAP'ın bitirilmesiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye ekonomisinin büyümesinde etkin rol oynayacak. Yatırımlar bu bölgede olağanüstü düzeyde artarken bölgesel gelişmişlik farkı azalacak. Sulama yoluyla 200 bin, GAP'ın tamamı bittiğinde de 3,5 milyon kişi iş bulacak.

Cari açık öncelikli

Yeni hükümetteki ekonomi bakanlarının, özellikle kısa vadeli öncelikleri ise şöyle:

* Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Cari açıkla mücadele öncelikli. Bunun için Merkez Bankası, BDDK ve Maliye ile koordineli çalışıyor. İhtiyaç duyulması halinde alınan önlemlere ilave yeni önlemler açıklayacak.

* Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Libya'daki müteahhitlerin durumu ile ithalatı azaltmaya yönelik ithal ikame model üzerinde çalışıyor. İhracatı artırmaya yönelik yeni pazar arayışlarına devam edecek.

Kıdem Tazminatı Fonu

* Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Yeniden yapılandırmaya girmeyen mükelleflere yönelik kapsamlı bir denetim çalışması yürütecek. Cari açığı azaltmaya yönelik mali önlemler üzerinde çalışıyor.

* Çalışma Bakanı Faruk Çelik: Başta kıdem tazminatı fonu olmak üzere çalışma hayatının en kritik sorunlarına sosyal taraflarla birlikte çözüm arayacak. İşsizliğin azaltılması, istihdamın teşviki de gündemde.

* Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: Yerli otomobilin üretilmesi ile bilişim vadisi öncelikli çalışma alanını oluşturuyor. Yerli üretimin artırılması yönünde yeni çalışmalara imza atacak.

'Çılgın Projeler' sırada

* Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Çılgın projeler, kentsel dönüşüm ve yeni 500 binlik konut üretimini gerçekleştirecek.

* Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: İstanbul ve Ankara metrolarını bitirecek. Hızlı tren, duble demiryolları, bölünmüş
yollar, otoyollar ve üçüncü köprü ile İzmir için açıkladığı büyük projeler üzerinde çalışacak.

* Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: GAP ağırlıklı çalışacak.

* Enerji Bakanı Taner Yıldız: Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi öncelikli gündem maddesi olacak. Nükleer santrali kuracak.

bugün



Bu haber 1,465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs