En Sıcak Konular

Prof. Işıkara: Bazı şarlatanlar...

7 Temmuz 2011 21:42 tsi
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, bilimin bugün bir depremin nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söyleyemediğini belirterek, "Bir sürü şarlatanlar çıkmış ortaya. En son Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depr



Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı" kapsamında Balıkesir'de düzenlenen eğitim seminerine katıldı.

Türk Kızılayı Balıkesir Şubesi ve Balıkesir İl Müftülüğü ile ortaklaşa düzenlenen seminer müftülüğün toplantı salonunda yapıldı. Seminere Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan, İl Müftüsü Turgut Açari, Türk Kızılayı Eğitim Yönetimi Bölüm Müdürü Funda Gülay Önal, Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Doç. Dr. İsmail Karagöz, ilçe müftüleri ve din görevlileri katıldı.

Türkiye'de deprem üreten odaklar ile yerleşim yerleri arasındaki mesafenin çok az olması nedeniyle erken uyarı sisteminin kurulamayacağını belirten Prof.Dr. Işıkara, ancak deprem esnasında yangınlara karşı yüksek gerilim hatlarındaki akımı kesebileceğini kaydetti.

Balıkesir'in Gemlik bölgesinde yaşanabilecek olası bir depremi, 17 Ağustos'ta yaşanan depremi nasıl hissetiyse o şekilde algılayacağını anlatan Işıkara, "Aynı şekilde Adalar'ın güney batısında olabilecek bir depremi de yine aynı şekilde algılayacak." dedi.

Depremlerin önceden belirlenmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Işıkara, "Maalesef bilim bugün bir depremin nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söyleyemiyor. Bir sürü şarlatanlar çıkmış ortaya. En son Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremde gördüm. Bir karıncacı çıkmış ortaya. Karıncaların hareketlerini takip ederek depremleri önceden bilêceğini söylüyor. Maalesef toplum da buna inanıyor. Neden? Çünkü yeterince bilgisi yok. Onun için bu proje çok önemli. Çünkü cami insanı sizi dinler. Bu tür insanları toplum reddetsin." ifadelerini kullandı.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM SÜRPRİZ OLMAZ"

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, son 110 yıl içinde Türkiye'de meydana gelen depremlerin sayısı ve büyüklükleri hakkında istatistiki bilgiler de verdi.

1900 ile 2010 yılları arasında ortalama 5 günde bir 4 ve 4.9 büyüklükleri arasında toplam 7 bin 252 adet deprem meydana geldiği bilgisini veren Işıkara, "Ortalama 8 ayda bir ise 6 ve 6.9 büyüklüğünde 162 adet deprem meydana gelmiş. 110 yıl boyunda ortalama 40 ayda bir ise 7 ve 7.9 büyüklüğünde deprem yaşamışız. Uzun zamandır bu büyüklükte deprem kaydedilmedi. Dolayısıyla yarın bu büyüklüklerde deprem olursa da hiç şaşırmam. Eğer yarın 6'nın üzerinde deprem olursa, bu benim için sürpriz olmaz. 7 ve üzeri deprem de benim için sürpriz olmaz. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Artık bu tabloya bakıp da senin artık 'deprem olacak mı?' sualini sormaya hakkın yok. Olacak. Sen hazır mısın? Mühim olan bu." diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, perde duvarlı bina ile perde duvarı olmayan binaların deprem anında nasıl etkilendiğini tahta maket üzerinde uygulamalı olarak gösterdi.

Deprem anında perde duvarlı bina dimdik ayakta dururken diğer bina ise depremin etkisiyle temelinden ve üst bölümlerinden parçalanarak yıkıldı. Bu arada konuşması esnasında cep telefonuyla sesli bir şekilde konuşanların olduğunu fark eden Işıkara, "O cep telefonuyla konuşanlar kimse hemen dışarıya çıksın." diyerek tepki gösterdi.

(CİHAN)

Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs