En Sıcak Konular

Yemin krizinde sona yaklaşılıyor mu?

7 Temmuz 2011 15:41 tsi
Yemin krizinde sona yaklaşılıyor mu? Kılıçdaroğlu: Tutuklu vekiller için gerekli mekanizmaların devreye girmesi durumunda yemin ederiz.

Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile kritik görüşmesi öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Tutuklu vekiller için güvence verilirse yemin ederiz. Yemin etmeyerek demokrasi ve hukuk ayıbını dünyaya gösterdik" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemesiyle ilgili olarak, ''Biz bu demokrasi ayıbını milletimize ve dünya kamuoyuna duyurmak için yemin etmedik. Amacımız TBMM'yi kilitlemek değildir. Hukuka, bağımsız yargıya ve evrensel hukuk kurallarına saygı istiyoruz'' dedi.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Yeditepe ve North Florida Üniversitesi Türk-Amerikan İlişkileri Ortak Sertifika Programı öğrencilerini genel merkezdeki makamında kabul etti.

Kabulde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ''CHP neden parlamentoda yemin etmedi'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Halkın oyları ile seçilmiş ve haklarında mahkumiyet kararı olmayan milletvekillerinin yemin etmeleri engellenmiştir. Bu demokrasiye, insan haklarına ve evrensel hukuka aykırıdır. Biz bu demokrasi ayıbını milletimize ve dünya kamuoyuna duyurmak için yemin etmedik. Amacımız TBMM'yi kilitlemek değildir. Hukuka, bağımsız yargıya ve evrensel hukuk kurallarına saygı istiyoruz.

Siz öğrencisiniz, sizin gibi öğrenci olan bazıları parasız eğitim istediği için 14 aydır tutuklu. Bu gençlerin sesini duyan var mı? Biz yemin etseydik tutuklu milletvekillerinin de kimse farkına varmayacaktı.

Ayrıca biz hiç yemin etmeyeceğiz demiyoruz ki yemin edebilmemiz için tutuklu milletvekilleri konusunda gerekli mekanizmaların devreye sokulacağı güvencenin verilmesini istiyoruz. Bu güvence verilirse verilirse çıkar yeminimizi ederiz. Biz yemin etmeyerek bir demokrasi ve hukuk ayıbını dünyaya göstermek istedik. Yeri ve zamanı geldiğinde yeminimizi edeceğiz.''

Bir öğrencinin ''Yemin krizine ABD'nin herhangi bir müdahalesi oldu mu?'' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, ''Yemin meselesi bizim kendi sorunumuzdur. Bir müdahale olmadı, doğru da değildir. ABD büyükelçisi de 'bu Türkiye'nin iç işidir', dedi'' karşılığını verdi.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ile ABD ve Türkiye ilişkileri hakkındaki soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Ortadoğu halklarının özgürlük ve demokrasi talepleri olduğunu, CHP'nin taleplerin karşılanmasını savunduğunu ifade etti.

Bölgede yaşananları büyük bir dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ''Türkiye Ortadoğu ülkeleri de dahil olmak üzere bütün İslam dünyası için model ve örnek bir ülkedir. Çünkü dünyada laik, demokratik ve hukuk devleti olan tek Müslüman ülke biziz. Türkiye ABD ilişkileri hükümet değil, hep bir devlet politikası temelinde gelişmiştir. Bu ilişkilerde son dönemde güven kaybı yaşanmıştır. 1 Mart Tezkeresi ve Birleşmiş Milletlerde İran'a ilişkin karardaki tutum dünyada ve ABD'de belli tartışmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Acaba Türkiye'nin eksenimi değişiyor şüpheleri ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

-''BİZ TEZKEREYE KARŞIYDIK''-

Kılıçdaroğlu, ''Siz Hükümet olsaydınız 1 Mart tezkeresinde ne yapardınız?'' sorusu üzerine ise ''Biz tezkereye karşıydık. Sorun AKP'nin tezkere konusunda ABD'ye söz vermesi ve sonrasında bu sözü yerine getirmemesinden kaynaklanmıştır'' ifadesini kullandı.

Türkiye AB ilişkileri konusundaki soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, CHP'nin AB'ye katılımı ve tam üyeliği savunduğunu, bu projeyi çağdaşlaşmanın önemli bir aşaması olarak gördüklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, ''Güney Kıbrıs engelini nasıl aşacaksınız?'' sorusuna ise ''Önce biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Türkiye üzerine düşenleri eksiksiz yaparsa kimsenin bir engel çıkartması söz konusu olmaz'' yanıtını verdi.

a.a.



Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,683 µs